, , ,

Εταιρεία συγκέντρωσε 1 εκατομμύριο δολάρια για παιχνίδι που θα διδάσκει κώδικα σε νεαρές γυναίκες

Οι ιδρύτριες αποφάσισαν να καταπολεμήσουν την ανισότητα στο πεδίο της τεχνολογίας με τον πιο δημιουργικό τρόπο.

Εταιρεία συγκέντρωσε 1 εκατομμύριο δολάρια για παιχνίδι που θα διδάσκει κώδικα σε νεαρές γυναίκες

Ενώ ο τομέας της τεχνολογίας συνεχίζει να εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, ο αριθμός των γυναικών που απασχολείται σε αυτόν μειώνεται και σύμφωνα με έρευνα της αμερικάνικης ΜΚΟ Girls Who Code, οι γυναίκες εκπροσωπούν μόλις το 24% στην επιστήμη των υπολογιστών, ενώ τη δεκαετία του ’90 ήταν 37%.

Η έρευνα δείχνει ότι αυτή η ανισότητα ξεκινά όταν τα κορίτσια είναι ακόμα στο σχολείο. Εξαιτίας διαφόρων λόγων – όπως έλλειψη έκθεσης σε ερεθίσματα, έλλειψη ενδιαφέροντος κλπ. – είναι τελικά λιγότερα τα κορίτσια που αποφασίζουν να σπουδάσουν πληροφορική στη συνέχεια. Οι ιδρύτριες του Erase All Kittens (EAK) αντιλαμβάνονται τη σημασία της επαφής των κοριτσιών με αυτό το πεδίο όσο είναι ακόμα νεαρά, γι’ αυτό και δημιούργησαν ένα διαδικτυακό παιχνίδι στο στυλ του γνωστού Mario με στόχο να διδάξουν στα κορίτσια κώδικα.

Advertisment

Φαίνεται ότι το παιχνίδι έφτασε τους 160.000 παίκτες από 100 περίπου χώρες. Και τώρα, η εταιρεία κατάφερε να συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο δολάρια για να αναπτύξει περισσότερο το παιχνίδι και να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη καμπάνια. Το 55% των παικτών είναι κορίτσια και το 95% αυτών επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τον κώδικα μετά το τέλος του παιχνιδιού. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο διαφορετικά από άλλα εκπαιδευτικά εργαλεία που τα περισσότερα κορίτσια και αγόρια έχουν συνηθίσει.

Οι ιδρύτριες αναφέρουν ότι επειδή τα περισσότερα αντίστοιχα εκπαιδευτικά εργαλεία για παιδιά έχουν σχεδιαστεί από άντρες, ταιριάζουν και ελκύουν περισσότερο αγόρια. Συγκεκριμένα, τείνουν να διδάσκουν με έναν πιο επαναληπτικό, στεγνά διδακτικό τρόπο. Έτσι, τα κορίτσια χάνουν εύκολα το ενδιαφέρον τους, κάτι που οδηγεί σε αυτή την ανισότητα.

Για να βελτιωθεί η διαδικασία, ο κώδικας χρειάζεται να γίνεται αντιληπτός λιγότερο ως ένα ζήτημα μαθηματικών και περισσότερο ως μια γλώσσα που αναπτύσσει και άλλες πρακτικές δεξιότητες, όπως τη δημιουργικότητα και την επίλυση προβλημάτων. Πρόκειται για μια διασκεδαστική πρόκληση που σπάει τα μεγαλύτερα προβλήματα σε μικρά διαχειρίσιμα tasks, τα οποία χρειάζονται λογική, φαντασία και επικοινωνία για να εξευρεθούν καινοτόμες λύσεις.

Μέχρι σήμερα, το παιχνίδι είναι δωρεάν για όλους, όμως, το Newsweek αναφέρει ότι μια νέα εκδοχή θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και θα διδάσκει στα παιδιά HTMS, CSS και JavaScript. Το νέο παιχνίδι θα πωληθεί σε σχολεία και γονείς σε όλο τον κόσμο. Με κάθε λογαριασμό μαθητή που θα αγοράζεται, άλλος ένας θα δωρίζεται σε σχολεία που βρίσκονται σε μη προνομιούχες περιοχές μέσω συνεργασιών με τεχνολογικές εταιρίες, εκπαιδευτικούς οργανισμούς και ΜΚΟ.

Πηγή:

www.newsweek.com/female-led-initiative-raises-1m-game-designed-teach-girls-how-code

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Σήμερα η Τελετή Αφής: Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση