5 τρόποι να αντιμετωπίσετε την αγένεια στο εργασιακό σας περιβάλλον

Όταν η μέρα ξεκινά με αγένεια, ειδικά στο πλαίσιο της εργασίας, σίγουρα δεν θα συνεχιστεί καλά και θα έχει σοβαρές συνέπειες, αν δεν την

5 τρόποι να αντιμετωπίσετε την αγένεια στο εργασιακό σας περιβάλλον

Όταν η μέρα ξεκινά με αγένεια, ειδικά στο πλαίσιο της εργασίας, σίγουρα δεν θα συνεχιστεί καλά και θα έχει σοβαρές συνέπειες, αν δεν την αντιμετωπίσετε σωστά.

Η Άννα κάθισε στο γραφείο της, τρέμοντας από θυμό και νιώθοντας απόλυτα ταπεινωμένη. Ο διευθυντής της την προσέβαλε μπροστά στους συναδέλφους της, επειδή είχε μόλις μάθει ότι ένα νέο βιβλίο από δημοφιλή συγγραφέα δεν θα προλάβει να βγει στις αγορές στην ημερομηνία που είχε ορίσει ο εκδοτικός οίκος, στον οποίο εργάζεται. Η Άννα προσπάθησε να ολοκληρώσει το project, αλλά αυτό έμεινε πίσω λόγω γεγονότων, που όμως ήταν πέρα από τον έλεγχό της. Παρόλα αυτά, ο εργοδότης της θέλησε να βγάλει όλο το θυμό και το άγχος του πάνω της, ξεσπώντας μπροστά σε άλλους συναδέλφους. Η απογοήτευσή του μπορεί να γινόταν κατανοητή, αλλά η συμπεριφορά του ξεπέρασε τα όρια. Η γλώσσα του ήταν ακατάλληλη, όπως και η στιγμή.

Advertisment

Κι αυτό είναι μόνο ένα από τα ακραία παραδείγματα αγένειας στον εργασιακό χώρο που δυστυχώς θα συναντήσουμε έστω και μια φορά στη ζωή μας. Στο παρόν άρθρο, εξετάζουμε ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση απέναντι σε τέτοια φαινόμενα αγένειας στον εργασιακό χώρο.

Τι περιλαμβάνει όμως η αγένεια;

Η αγένεια παίρνει πολλές μορφές. Ορίζεται γενικά ως η προσβλητική συμπεριφορά, η παραβίαση των κοινωνικών νορμών ή προσδοκιών, η απαξίωση της «αποδεκτής» συμπεριφοράς και η έλλειψη σεβασμού. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι κάποιος συμπεριφέρεται επιθετικά, προσβλητικά ή απερίσκεπτα προς τους άλλους.

Η λέξη «αποδεκτή» είναι σημαντική, επειδή η αγένεια μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους ή μέσα σε διαφορετικούς οργανισμούς και περιβάλλοντα. Για παράδειγμα, οι φωνές και οι βωμολοχίες μπορεί να θεωρούνται φυσιολογικές σε μια πολυάσχολη κουζίνα εστιατορίου, αλλά να είναι τελείως ακατάλληλες και απαράδεκτες στα περισσότερα γραφεία.

Advertisment

Με τον ίδιο τρόπο, χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας και τις διαφορές στην κουλτούρα. Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία, κάτι που σε εμάς φαίνεται αθώο, όπως το να γελάσουμε λίγο πιο δυνατά, είναι απαγορευτικό. Οπότε, είναι σημαντικό να έχετε γνώση των πιθανών πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων, ειδικά αν σχεδιάζετε ή ήδη εργάζεστε στο εξωτερικό.

Η αγένεια μπορεί να αποτελεί τρόπο επίδειξης δύναμης μέσα σε μια ομάδα ή σχέση, απόπειρα κάποιου να στρέψει τις συνθήκες προς όφελός του ή απλά να προκαλέσει μια αντίδραση. Μπορεί όμως επίσης να πρόκειται για μια απόκριση στο στρες, στην πίεση ή στην απογοήτευση.

5 τρόποι αντιμετώπισης της αγένειας μέσα σε μια ομάδα

Όταν γίνεστε αποδέκτες μιας αγενούς συμπεριφοράς, θα νιώσετε θυμό, πίεση, σύγχυση ή ντροπή. Αν δεν αντιμετωπιστεί στη ρίζα της, μπορεί να κανονικοποιηθεί και να ενσωματωθεί στην κουλτούρα του εργασιακού σας περιβάλλοντος. Πιθανώς να γίνει και πιο επικίνδυνη σωματικά και ψυχολογικά για όλους. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Academy of Management Journal, η αγένεια βλάπτει την επίδοση της ομάδας, μειώνει τη συνεργασία και αλληλεγγύη και επιδρά αρνητικά στις εργασιακές σχέσεις.

Αυτές οι 5 στρατηγικές θα σας βοηθήσουν να ξεφορτωθείτε περιστατικά αγένειας από την ομάδα ή το εργασιακό σας περιβάλλον, αν είστε εσείς οι εργοδότες ή οι συντονιστές:

1. Γίνετε ένα καλό πρότυπο: Ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους μπορεί να επιδράσει στον τρόπο που και οι γύρω σας αντιμετωπίζουν εσάς και τους συναδέλφους σας. Αν δουν ότι ο υπεύθυνος δεν επιπλήττεται για την αγενή συμπεριφορά του, θα την αντιγράψουν αργά ή γρήγορα. Μπορείτε λοιπόν να την αποφύγετε, δίνοντας το καλό παράδειγμα στους άλλους.

2. Μην την αγνοείτε: Αν αγνοήσετε περιστατικά αγένειας, στέλνετε το σήμα και στους υπόλοιπους ότι την εγκρίνετε. Αν βρεθείτε μπροστά ή σας αναφερθεί από άλλους, πρέπει να την αντιμετωπίσετε.

3. Αντιμετωπίστε απευθείας τον υπαίτιο: Αν θέλετε να λύσετε το πρόβλημα, μιλήστε με τον ένοχο κάπου μόνοι σας. Μείνετε ψύχραιμοι και αντικειμενικοί, όσο αναφέρετε τα γεγονότα ως έχουν, εξηγείστε την αρνητική επίδραση της συμπεριφορά του/της και ξεκαθαρίστε ότι θέλετε να την αλλάξει.

4. Ακούστε: Ο υπαίτιος ίσως πιστεύει ότι είχε έναν καλό λόγο για να ενοχληθεί με κάποιον συνάδελφο και η αγένεια ήταν η αντίδραση. Γι’ αυτό, ενώ ξεκαθαρίζετε ότι η συμπεριφορά, όπως κι αν έχουν τα πράγματα, δεν είναι ανεκτή, δώστε την ευκαιρία να σας εξηγήσει τι ήταν αυτό που την προκάλεσε. Χρησιμοποιήστε την ενεργητική ακρόαση και την συναισθηματική νοημοσύνη σας, για να κατανοήσετε και να δώσετε μια λύση μαζί στο πρόβλημα.

5. Παρακολουθήστε τον ένοχο: Ασφαλώς και θα λάβετε υπόψη σας την άποψη του/της, αλλά χρειάζεται να ξεκαθαρίσετε ότι δεν θέλετε να επαναληφθούν οι πράξεις ή τα λόγια του/της. Γι’ αυτό, παρακολουθήστε πώς συμπεριφέρεται από εκεί και πέρα και σε περίπτωση που δεν διορθώσει τους τρόπους του, χρειάζεται να σκεφτείτε αυστηρότερα μέτρα. Μετά τις σοβαρές επιπλήξεις, πρέπει να σκεφτείτε ως τελευταία λύση την απόλυση.

Πώς να αντιμετωπίσετε έναν αγενή εργοδότη

Αν ο εργοδότης σας είναι εκείνος/η που σας φέρεται με αυθάδεια και έλλειψη σεβασμού, μάλλον πρέπει να αποδεχτείτε ότι δεν θα είστε εσείς εκείνοι που θα αλλάξετε το πώς θα συμπεριφέρεται, οπότε επικεντρωθείτε στο να περιορίσετε τις συνέπειες που η αγένεια του/της έχει σε εσάς. Παρακάτω σας προτείνουμε τέσσερα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε έναν αγενή εργοδότη:

1. Ρωτήστε το γιατί: Ίσως είχε μια άσχημη μέρα, αλλά είναι πιθανό όντως να έχει θυμώσει με εσάς. Αν ισχύει το δεύτερο, πρέπει να μάθετε τον λόγο και το καλύτερο είναι να ρωτήσετε άμεσα εκείνον/η. Ίσως νιώθει πίεση και ανασφάλεια. Χρειάζεται λεπτός χειρισμός εδώ, λόγω της ανισορροπίας στις θέσεις μεταξύ σας. Δεν θα θέλατε να βλάψετε τη μεταξύ σας σχέση ή να θέσετε σε κίνδυνο τη θέση σας.

2. Να είστε θετικοί: Όταν κάποιος είναι αγενής απέναντί μας, μπαίνουμε στον πειρασμό να απαντήσουμε παρομοίως, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν θα ήταν πολύ σοφή κίνηση. Προσπαθήστε να δείξετε ότι είστε ανώτεροι και πιο συγκρατημένοι από εκείνον/η. Αφήστε τη συμπεριφορά σας να δώσει την απάντηση. Δείξτε πόσο πολύτιμοι είστε στη δουλειά του και στην ομάδα.

3. Μάθετε και προσαρμοστείτε-μέχρι ένα σημείο: Αν δεν θέλετε να αφήσετε τη δουλειά, ίσως πρέπει να φροντίζετε να μην πυροδοτείτε αυτή τη συμπεριφορά του/της, μαθαίνοντας πώς συμπεριφέρεται και με τι ενοχλείται ως προς την εργασία σας. Αν κατανοήσετε πώς σκέφτεται και επικοινωνεί, θα μπορέσετε να απαντήσετε καλύτερα.

Σημαντική σημείωση: Αν και μπορείτε να προσαρμοστείτε στη δική του/της συμπεριφορά, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες ξεσπάσματος, προσέξτε να μην αποδεχτείτε σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε χειριστική ή εκφοβιστική συμπεριφορά.

4. Ζητήστε βοήθεια: Η αγένεια, όπως είδαμε, μπορεί να αποτελεί μια μορφή επίδειξης εξουσίας, ακόμα και εκφοβισμού. Έχοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και όντας πιο δυναμικοί, μειώνετε τις πιθανότητες να γίνετε στόχοι τέτοιας συμπεριφοράς, αλλά, αν κάτι τέτοιο συνεχιστεί, χρειάζεται να ζητήσετε βοήθεια.

Μιλήστε στο τμήμα προσωπικού, αν πρόκειται για τον/την προϊστάμενό σας. Δώστε τους στοιχεία, ώστε να επιβεβαιώσετε την απαράδεκτη συμπεριφορά. Έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν την ασφάλεια όλων των εργαζομένων. Αυτή η προσέγγιση είναι πιθανό να έχει συνέπειες στη σχέση σας με τον προϊστάμενό σας, αλλά θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η συμπεριφορά του/της δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη. Αν και πάλι δεν υπάρξει κάποια βελτίωση ή αν δεν έχετε κάπου αλλού να απευθυνθείτε, χρειάζεται να σκεφτείτε την ψυχική σας υγεία και να ψάξετε για άλλη θέση εργασίας ή μετάθεση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση