Feng Shui και η Ψυχολογία του Σπιτιού

Tο Φένγκ Σούι είναι  η αρμονική ροή της ενέργειας στο εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον και η οργάνωση του χώρου με τον καλύτερο τρόπο.

Τι θα έλεγες αν με τη σωστή επιλογή και διαρρύθμιση του χώρου, έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις τη ζωή σου όπως ακριβώς επιθυμείς;

Το Φενγκ Σούι έχει τις ρίζες του στην Κίνα και λέγεται ότι η ιστορία του ξεκίνησε πριν από 4000 περίπου χρόνια. Σαν τέχνη και μετέπειτα αναγνωρισμένο ως επιστήμη, ήταν προνόμιο των ανωτέρων κοινωνικά στρωμάτων και η πρακτική του, απαγορευμένη για τον απλό λαό.

Advertisment

Η πρόσβαση στις τεχνικές και τα μυστικά του Φενγκ Σούι για την εφαρμογή του ήταν περιορισμένη, και μόνο τα άτομα με ειδικές γνώσεις, πάνω στο αντικείμενο που ήταν κάτω από την υπηρεσία του Αυτοκράτορα, είχαν το προνόμιο της γνώσης και της εφαρμογής. Τα άτομα αυτά ήταν γνωστά με την ονομασία Μάστερ.

Από την άλλη πλευρά οι Αρχαίοι Έλληνες επεδίωκαν την εναρμόνιση του χώρου  με το εξωτερικό περιβάλλον, την εναρμόνιση της ύλης με το πνεύμα. Η Ακρόπολη είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ενεργειακής χωροθέτησης, καθώς βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την ευρύτερη μορφολογία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός το ότι βρίσκεται ανάμεσα στα πιο αξιοθαύμαστα επιτεύγματα του ανθρώπου και ότι έχει διατηρηθεί στο πέρασμα των αιώνων.

Οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι οι περισσότεροι λαοί έδιναν μεγάλη βαρύτητα στην μορφολογία του περιβάλλοντος και την ενέργεια ή αλλιώς chi, πως κυκλοφορούσε και πως επηρέαζε έναν συγκεκριμένο σημείο.

Advertisment

Προχωρώντας παρακάτω ας δούμε τι σημαίνει στην κυριολεξία το Φενγκ Σούι;

Σαν ορισμός αποτελείται από δύο λέξεις:

Το Φενγκ που σημαίνει Άνεμος και

το Σούι που σημαίνει Νερό.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι πρόκειται για ενέργεια, για ροή, για κίνηση. Η ενέργεια η αλλιώς chi, προέρχεται από το περιβάλλον κατά το 70% και έπειτα διανέμεται στον εσωτερικό χώρο.

Δεν έχει καμία σχέση με θρησκείες, λαούς ή τα διαφορετικά πιστεύω του κάθε ανθρώπου. Και επίσης δεν χρειάζεται να πιστέψει κάποιος σε αυτό, το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να το εφαρμόσει σωστά. Και τα αποτελέσματα μετά μιλούν από μόνα τους.

Με άλλα λόγια το Φένγκ Σούι είναι  η αρμονική ροή της ενέργειας στο εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον και η οργάνωση του χώρου με τον καλύτερο τρόπο.

Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε οικίες, διαμερίσματα, επαγγελματικούς χώρους, γραφεία, εμπορικά κέντρα και επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό πόλεων, οικισμών και συγκροτημάτων.

Το 2019 διεξάχθηκε μία έρευνα ανάμεσα σε 10.000 ευρωπαίους για λογαριασμό μίας μεγάλης εταιρείας smartphone, η οποία έδειξε ότι το 40% των ανθρώπων, βλέπουν τον χώρο τους ως μέσο για να εκφράσουν τον εαυτό τους. Και εδώ παρουσιάζεται η συναισθηματική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μας και τον χώρο. Ο κόσμος πλέον ενδιαφέρεται περισσότερο για τον χώρο του, πως νιώθει μέσα σε αυτόν, πως κινείται, τι ενέργεια εισπράττει.

Ποια μέθοδος μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση αυτή;

Το Feng Shui έρχεται να δώσει σαν εφαρμογή την λύση και να καλύψει την ανάγκη που έχει δημιουργηθεί, Ενισχύοντας το κομμάτι της συναισθηματική σύνδεσης του ανθρώπου με το χώρο & Βελτιώνοντας την ψυχολογία του κτιρίου.

Το Φενγκ Σούι σαν τεχνική, όταν εφαρμοστεί σωστά:

  1. Προσελκύει την ενέργεια από το εξωτερικό περιβάλλον δίνοντας έμφαση στις ευνοϊκές μορφολογίες.
  2. Εντοπίζει και αξιοποιεί τα θετικά σημεία του χώρου, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνει τα αρνητικά μέσα σε αυτόν
  3. Λαμβάνει υπόψη την επιρροή του χρόνου και ενεργοποιεί τους ευνοϊκούς συνδυασμούς την κατάλληλη χρονική περίοδο.
  4. Εναρμονίζει τον άνθρωπο με το περιβάλλον σύμφωνα με τα προσωπικά του στοιχεία- μία μέθοδος η οποία είναι γνωστή ως profiling  χαρακτήρα.

Μέσα από τη σχέση αυτή ΑΝΘΡΩΠΟΣ- ΧΩΡΟΣ  μπορούμε να δούμε:

  • Το είδος της σύνδεσης που έχουμε με τον χώρο και πόσο άνετα νιώθουμε μέσα σε αυτόν
  • Πως προσδιορίζεται η ταυτότητα μας και πως επηρεάζεται η συμπεριφορά μας
  • Τι δραστηριότητες μας ταιριάζουν καλύτερα και ποια σημεία του χώρου μας ευνοούν, ώστε να τα χρησιμοποιούμε με τον τρόπο που μας ταιριάζει
  • Με ποιον τρόπο αναδεικνύουμε τα ταλέντα μας και εξελισσόμαστε σε όλους τους τομείς.

Ως αποτέλεσμα, το Φενγκ Σούι βελτιώνει την ‘ψυχολογία του σπιτιού¨ και ενισχύει τη συναισθηματική σύνδεση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον χώρο. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι διάσημοι και επιτυχημένοι επιχειρηματίες εφαρμόζουν το Φενγκ Σούι στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους, όπως για παράδειγμα η Oprah Winfrey, ο Richard Branson, ο Steven Spielberg.

Συγκεκριμένα η Oprah Winfrey έχει πει:  ¨Το Φενγκ Σούι, όταν εφαρμοστεί σωστά, θα σας παρουσιάσει πολλές ευκαιρίες. Το τι θα κάνετε με αυτές τις ευκαιρίες, επαφίεται στην ελεύθερη βούληση σας¨

Επίσης πρωτοπόροι Έλληνες επιχειρηματίες με τους οποίους έχουμε κάνει επιτυχημένα projects, έχουν αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι να δημιουργείς ένα υποστηρικτικό και αρμονικό περιβάλλον, το οποίο συμβάλει στην επιτυχία της επένδυσή τους και στην ευεξία των ανθρώπων.

Εσύ τι θα επιλέξεις για να αλλάξεις το περιβάλλον και τη ζωή σου;

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ξεχνάμε συνεχώς ονόματα; Έξυπνοι τρόποι για να τα θυμόμαστε
Η Ιστορία του Λεωνίδα και της Μαρίας: Ένα Μάθημα Προσφοράς και Αποτυχημένου Μάρκετινγκ
home-sun
dolce-attica-riviera

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση