Από που προέρχονται τα προβλήματα του βάρους και πώς αντιμετωπίζονται

Εκείνοι που έχουν τέτοιου είδους προβλήματα είναι δοτικοί, άνθρωποι της δράσης και, πολύ συχνά, υπερβολικά γενναιόδωροι. Όλα αυτά ακούγονται πολύ ωραία, αλλά, όπως αυτοί

Από πού προέρχονται τα προβλήματα του βάρους και πώς αντιμετωπίζονται

Εκείνοι που έχουν τέτοιου είδους προβλήματα είναι δοτικοί, άνθρωποι της δράσης και, πολύ συχνά, υπερβολικά γενναιόδωροι. Όλα αυτά ακούγονται πολύ ωραία, αλλά, όπως αυτοί που έχουν άλλα θέματα στο τρίτο συναισθηματικό κέντρο, έτσι κι εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρος τους συνήθως κυριαρχούνται από το φόβο και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.Ξοδεύουν όλη τους την ενέργεια για τους άλλους και δεν τους μένει παρά ελάχιστη για τον εαυτό τους.

Από παθολογική άποψη, η αύξηση ή η μείωση του βάρους μπορεί να είναι σημάδι ανισορροπίας του θυρεοειδή ή των ορμονών, ή να σχετίζεται με άλλα προβλήματα, όπως η καρδιοπάθεια. Επομένως, αν είσαι υπέρβαρος ή λιποβαρής, εξέτασε τα οργανικά ζητήματα. Το ίδιο χρειάζεται να κάνεις αν έχεις προβλήματα εικόνας του σώματος, όπως η ανορεξία ή η βουλιμία. Όταν αυτά αρχίσουν να αντιμετωπίζονται, είναι ώρα να ασχοληθείς με τα συναισθηματικά ζητήματα που συμβάλλουν στο πρόβλημα.

Advertisment

Και πάλι, το ζητούμενο είναι η ισορροπία. Δεν σου προτείνω να σταματήσεις να κάνεις καλές πράξεις ή να πάψεις να βοηθάς τους άλλους ή να γίνεις εγωκεντρικός. Το θέμα είναι να εξετάσεις το γιατί εξαντλείσαι βοηθώντας τους άλλους, τη στιγμή που οι δικές σου ανάγκες μένουν ακάλυπτες. Όταν το κάνεις αυτό, μπορείς να αρχίσεις να μεταστρέφεις τις αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές που τροφοδοτούν το πρόβλημα της υγείας σου ακούγοντας τα μηνύματα που σου στέλνει το σώμα σου και ενσωματώνοντας τις δηλώσεις στην καθημερινή σου ρουτίνα.

Η θεωρία των δηλώσεων της Λουίζ μας δείχνει πως το βάρος είναι ο καθρέφτης της εικόνας που έχουμε για τον εαυτό μας. Για παράδειγμα, όταν είμαστε υπέρβαροι ή έχουμε υπερβολική όρεξη, αυτό δείχνει ότι έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση και ότι αποφεύγουμε τα συναισθήματά μας. Σύμφωνα με τη Λουίζ, το βάρος είναι γενικά ένα προστατευτικό κουκούλι που δημιουργούν οι υπερευαίσθητοι άνθρωποι που νιώθουν ότι χρειάζονται προστασία.

Η κατάλληλη δήλωση για να αρχίσεις να βγάζεις από πάνω σου αυτό το κουκούλι και να χάνεις βάρος είναι: «Βρίσκομαι σε αρμονία με τα συναισθήματά μου. Είμαι ασφαλής εκεί που βρίσκομαι. Εγώ δημιουργώ την ασφάλειά μου. Αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου».

Advertisment

Η ανορεξία έχει να κάνει με τον υπερβολικό φόβο και το μίσος για τον εαυτό μας. Για να ξεκινήσεις τη διαδικασία να εκτιμάς τον εαυτό σου, η κατάλληλη δήλωση είναι: «Αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου. Νιώθω ασφαλής. Η ζωή είναι ασφαλής και γεμάτη χαρά».

Η βουλιμία έχει να κάνει με την προσπάθειά μας να «γεμίσουμε» και να εξαγνίσουμε τον εαυτό μας και προκαλείται από το μίσος για τον εαυτό μας, την απελπισία και τον τρόμο. Η κατάλληλη δήλωση είναι: «Η ίδια η ζωή με αγαπάει, με φροντίζει και με υποστηρίζει. Είναι ασφαλές για μένα να είμαι ζωντανός».

Οι δηλώσεις ποικίλουν ανάλογα με το πρότυπο σκέψης και το σημείο του σώματος που πάσχει. Για παράδειγμα, αν το πάχος βρίσκεται στην περιοχή της κοιλιάς, τότε σχετίζεται με το θυμό μας επειδή μας αρνήθηκαν τη φροντίδα, ενώ το πάχος στους μηρούς έχει να κάνει με τον παιδικό θυμό, πιθανώς προς τον πατέρα. Το ξερίζωμα των παλιών, αρνητικών προτύπων σκέψης είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για τους ανθρώπους με προβλήματα βάρους.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση οδηγεί σε μια πλημμύρα αυτοκαταστροφικών σκέψεων. Άλλαξε αυτές τις σκέψεις με μια θετική δήλωση που τονώνει την αυτοεκτίμηση: «Αγαπώ με σοφία. Φροντίζω και υποστηρίζω τους άλλους, και το ίδιο κάνω για τον εαυτό μου».

Αν είσαι καλός, συμπονετικός και γενναιόδωρος φίλος, μπράβο σου. Να θυμάσαι όμως να είσαι το ίδιο αφοσιωμένος και στον εαυτό σου. Δεν είναι εγωιστικό να εστιάζεσαι στις δικές σου ανάγκες, στη δική σου εμφάνιση και ευτυχία. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να είσαι αληθινός φίλος, σύντροφος ή γονιός. Αν δεν φροντίζεις τον εαυτό σου, κάποια στιγμή δεν θα έχεις τίποτε πια να δώσεις.

Έτσι λοιπόν, το πρώτο που χρειάζεσαι είναι να εξετάσεις το γιατί συνεχίζεις να δίνεις, να δίνεις, να δίνεις, εις βάρος του εαυτού σου. Μήπως έχεις την πεποίθηση ότι αξίζεις μόνον όταν οι άλλοι σε χρειάζονται; Μπορείς να σκεφτείς μια σχέση σου ή μια κατάσταση που δημιούργησε αυτή την πεποίθηση; Γράψε στο ημερολόγιό σου σχετικά με αυτό. Δες αν μπορείς να προσδιορίσεις το γιατί αισθάνεσαι έτσι.

Χρειάζεται να διώξεις αυτή την ψεύτικη πεποίθηση, και ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνεις διακοπές από τις ευθύνες. Αφιέρωσε μια μέρα το μήνα ή λίγες ώρες την εβδομάδα, όπου δεν θα κάνεις τίποτα για κανέναν. Αυτός ο χρόνος ανήκει αποκλειστικά σε σένα. Βρες ένα χόμπι που σου αρέσει. Θρέψε την αυτοεκτίμησή σου. Συνειδητοποίησε ότι αξίζεις έτσι κι αλλιώς και ότι δεν μπορείς να κρίνεις τον εαυτό σου μόνο από αυτά που κάνεις για τους άλλους.

Αν δεν αλλάξεις τον τωρινό σου τρόπο σκέψης, το σώμα σου θα σε ειδοποιήσει ότι νιώθει στερημένο, και θα αναδυθούν προβλήματα με το βάρος σου.

Όλα είναι καλά Louise L. Hay & Mona Lisa Schulz εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Πώς η θεραπεία μέσω της φύσης βοηθά την ψυχική μας υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση