Υπονομεύοντας την υγεία μας: Θυμός και ανικανότητα θέσπισης ορίων

Η υγεία μας επηρεάζεται άμεσα από την αντίδρασή μας σε αυτά που μας συμβαίνουν.

Υπονομεύοντας την υγεία μας: Θυμός και ανικανότητα θέσπισης ορίων

Υπονομεύοντας την υγεία μας:
Θυμός και ανικανότητα θέσπισης ορίων

Γράφει η Μαρτίνα Αθανασίου MSc, Ψυχολόγος

Advertisment

Θυμός: Το πλέον διαδεδομένο συναίσθημα στο σήμερα. Μας συνοδεύει από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής μας, και αποτελεί αίτιο ψυχικής, αλλά και σωματικής ασθένειας.

Όρια: Τα όρια μας επιτρέπουν να ορίσουμε την ύπαρξή μας – τον Εαυτό μας. Ένας ανορίωτος άνθρωπος, τείνει να βάλλεται από ανθρώπους με έντονες προσωπικότητες και να προσελκύει δυσάρεστες καταστάσεις. Συνήθως, ο λόγος που έλκει δυσάρεστες καταστάσεις είναι ώστε να μάθει να ορίζει τον Εαυτό του, να θέτει όρια.

Τεστ – Θυμός: Πόσο καλά τον διαχειρίζεστε;

Advertisment

Οι άνθρωποι θυμώνουμε για πολλούς και διάφορους λόγους. Σήμερα, θα μιλήσουμε για αυτούς που θυμώνουν με την αδυναμία τους να θέσουν όρια στη ζωή τους. Τους παθητικά εξοργισμένους. Αυτή είναι και μια από τις πιο επικίνδυνες κατηγορίες θυμωμένων ανθρώπων. Γιατί; Επειδή ο παθητικά θυμωμένος, δεν θα εκφραστεί. Ο παθητικά θυμωμένος δεν θα μιλήσει, όχι, ο παθητικά θυμωμένος θα “τα βγάλει” αλλού. Αυτό το “αλλού” είναι και η καταδίκη του. Το “αλλού”, δεν είναι άλλο από τον εαυτό μας. Και εκεί, σε αυτήν ακριβώς τη μοιραία συνήθεια, αρχίζει να ταλαντεύεται η υγεία μας.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε, πως κάθε φορά που θυμώνουμε με τους άλλους ή με κάποια κατάσταση στη ζωή μας, στην πραγματικότητα εξοργιζόμαστε με τον εαυτό μας. Όταν κάποιος μας παίρνει τη σειρά στην ουρά, θυμώνουμε μαζί του. Αν όμως δοκιμάσουμε να ακολουθήσουμε τη σκέψη μας και να τη συναντήσουμε στη ρίζα της, θα διαπιστώσουμε πως ο θυμός αυτός κατευθύνεται προς τον εαυτό μας. Θυμώνουμε με εμάς που δεν διεκδικήσαμε, που δεν είπαμε στον αγενή κύριο μπροστά μας: «συγγνώμη κύριε, προηγούμαι, αυτή είναι η θέση μου».

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/yponomeuontas-ygeia-thimos-anikanotita-thespisis-oriwn/

Ακόμη ένα παράδειγμα, αποτελούν οι φορές που μας φέρονται άσχημα. Θυμώνουμε αμέσως με το πρόσωπο πίσω από μια επίθεση, στην πραγματικότητα όμως, θυμώνουμε με τον εαυτό μας που δεν μπορούμε να απαιτήσουμε καλύτερη συμπεριφορά ως προς το πρόσωπο μας. Τα παραδείγματα εδώ είναι πολλά, το αποτέλεσμα όμως πάντα ίδιο. Θυμώνουμε με άτομα και καταστάσεις, διοχετεύουμε αυτόν το θυμό στο εσωτερικό μας, και αυτό μας δηλητηριάζει. Αυτό είναι αποτέλεσμα της δική μας έλλειψης ικανότητας θέσπισης ορίων και διεκδίκησης.

Φανταστείτε, λοιπόν, όλη την αρνητικότητα που βιώνουμε μέσα στην μέρα μας, να καταλήγει επάνω στον εαυτό μας. Έχει επιρροή στην υγεία μας, και στην ψυχική μας ισορροπία. Στην πραγματικότητα, μόνοι μας δηλητηριάζουμε τον εαυτό μας καθημερινά, και τον κάνουμε να αρρωσταίνει και να υποφέρει από νευρολογικά προβλήματα και ψυχικές ασθένειες. Αυτό συμβαίνει επειδή αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε το λόγο που είμαστε θυμωμένοι, και εν συνέχεια δεν ξέρουμε πως να απελευθερώσουμε αυτόν το θυμό. Η έκφραση και απελευθέρωση θυμού με τις κατάλληλες τεχνικές, σώζει ζωές! Υπάρχουν πολλές αυτοάνοσες παθήσεις που σχετίζονται με τη χρόνια συσσώρευση θυμού και την έλλειψη ορίων.

Εν κατακλείδι, με το άρθρο μου αυτό θα ήθελα να τονίσω τη σχέση θυμού και ορίων με την υγεία μας – ψυχική και μη. Η υγεία μας επηρεάζεται άμεσα από το πως εμείς αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον μας, την αντίληψη μας γι’ αυτό, και την αντίδρασή μας σε αυτά που μας συμβαίνουν. Η ανάπτυξη της ικανότητα μας να (1) θέσουμε όρια ώστε να ενταχθούμε στην κοινωνία διεκδικώντας μια ισότιμη θέση, (2) και να απελευθερώσουμε σωστά το θυμό μας, έχει να προσφέρει πολλά στην προσωπική μας υγεία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σημάδια ότι το παιδί σας έχει άγχος και 8 τρόποι να το βοηθήσετε να το αποβάλει
Έρευνα: Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης
Έρευνα: Τα δραστήρια παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχικές διαταραχές
Έμφραγμα: Γνωστό φάρμακο για την καρδιά αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση