Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, ο Άγιος Βασίλης ήταν ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος έζησε όλη του τη ζωή προσφέροντας βοήθεια στους συνανθρώπους του, οργανώνοντας φιλανθρωπίες. Στη Δύση, έχει ταυτιστεί με τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος φημιζόταν για την γενναιοδωρία του.

Παρόλα αυτά, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης με την μορφή του αξιαγάπητου κυριούλη με τα μούσια και την ερυθρόλευκη στολή. Όλοι ξέρουμε ότι αυτά είναι παραμύθια για τα μικρά παιδιά… Για να τα κάνουμε να αισθανθούν όμορφα, περιμένοντας κάποιον να τους φέρει ένα δώρο. Για να ζήσουν αυτό το παραμύθι και, φυσικά, τα παιδιά, λατρεύουν τα παραμύθια.

Κανείς ποτέ δεν είδε τον Άγιο Βασίλη και κανείς «μεγάλος» δεν πίστεψε σε αυτόν, γιατί ως λογικά όντα θα ήταν ανόητο κάτι τέτοιο. Αν περνάμε οικονομικές δυσκολίες και δεν έχουμε τα χρήματα να αγοράσουμε το δώρο που μας ζήτησε το παιδί μας, τότε αναγκαζόμαστε να του πούμε «Παιδί μου, δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης.» βυθίζοντάς το στην ατελείωτη στεναχώρια του.

Ξεχνάμε, όμως, ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε οι φέροντες των δώρων. Ξεχνάμε ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε ο Άγιος Βασίλης. Όταν λέμε σε ένα παιδί ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης, αμέσως, του καταστρέφουμε το όμορφο παραμύθι. Αλλά υπάρχει λόγος σε αυτό… Πρέπει κάποια στιγμή να μεγαλώσει και να πάψει να πιστεύει σε παραμύθια.

Όμως, πάλι κάτι μας διαφεύγει. Μπορεί ο Άγιος Βασίλης να μην υπάρχει με τη μορφή του αξιαγάπητου κυριούλη με τα μούσια, που μοιράζει δώρα πετώντας με το έλκηθρο του, αλλά σίγουρα το πνεύμα του υπάρχει και θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Γιατί, ακόμη κι αν δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουμε δώρα, αυτός θα είναι παρών και θα ονομάζεται αγάπη, ανιδιοτέλεια, προσφορά, καλοσύνη, βοήθεια και φιλανθρωπία. Και μπορούμε να το διδάξουμε και στα παιδιά μας αυτό.

Ακόμη κι αν δε το γνωρίζουμε, για τον κάθε άνθρωπο που βοηθάμε, αυτομάτως, γινόμαστε… ο Άγιος Βασίλης του!

Στέφανος Καράμπαλης

Συγγραφέας Στέφανος Καράμπαλης

Πολιτικός μηχανικός ΤΕ και εκπαιδευτής στο Wing Chun Kung Fu. Η ενασχόληση μου με την αρθρογραφία ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, καθώς πάντα με βασάνιζαν σκέψεις, τις οποίες έπρεπε να αποτυπώσω στο γραπτό λόγο. Έχω συμμετάσχει ως έφηβος βουλευτής στη ΙΣΤ’ Σύνοδο, έπειτα από επιλογή της έκθεσής μου. Τα άρθρα μου έχουν κυρίως περιεχόμενο φιλοσοφικό και αυτοβελτίωσης, αλλά δε περιορίζονται μόνο σε αυτά. Αγαπάω τα βιβλία, τα ταξίδια, τη φύση και τη… τοξοβολία! Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι σε αυτόν τον κόσμο θα ήταν να υπάρχει περισσότερη αγάπη, σκέψη και ευαισθητοποίηση. Μα, μήπως να ξεκινήσω πρώτα από τον εαυτό μου;

Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε