Για τον κάθε άνθρωπο που βοηθάμε, αυτομάτως, γινόμαστε… ο Άγιος Βασίλης του!

Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, ο Άγιος Βασίλης ήταν ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος έζησε όλη του τη ζωή προσφέροντας βοήθεια στους συνανθρώπους του, οργανώνοντας

Για τον κάθε άνθρωπο που βοηθάμε, αυτομάτως, γινόμαστε… ο Άγιος Βασίλης του!

Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, ο Άγιος Βασίλης ήταν ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος έζησε όλη του τη ζωή προσφέροντας βοήθεια στους συνανθρώπους του, οργανώνοντας φιλανθρωπίες. Στη Δύση, έχει ταυτιστεί με τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος φημιζόταν για την γενναιοδωρία του.

Παρόλα αυτά, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης με την μορφή του αξιαγάπητου κυριούλη με τα μούσια και την ερυθρόλευκη στολή. Όλοι ξέρουμε ότι αυτά είναι παραμύθια για τα μικρά παιδιά… Για να τα κάνουμε να αισθανθούν όμορφα, περιμένοντας κάποιον να τους φέρει ένα δώρο. Για να ζήσουν αυτό το παραμύθι και, φυσικά, τα παιδιά, λατρεύουν τα παραμύθια.

Advertisment

Κανείς ποτέ δεν είδε τον Άγιο Βασίλη και κανείς «μεγάλος» δεν πίστεψε σε αυτόν, γιατί ως λογικά όντα θα ήταν ανόητο κάτι τέτοιο. Αν περνάμε οικονομικές δυσκολίες και δεν έχουμε τα χρήματα να αγοράσουμε το δώρο που μας ζήτησε το παιδί μας, τότε αναγκαζόμαστε να του πούμε «Παιδί μου, δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης.» βυθίζοντάς το στην ατελείωτη στεναχώρια του.

Ξεχνάμε, όμως, ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε οι φέροντες των δώρων. Ξεχνάμε ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε ο Άγιος Βασίλης. Όταν λέμε σε ένα παιδί ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης, αμέσως, του καταστρέφουμε το όμορφο παραμύθι. Αλλά υπάρχει λόγος σε αυτό… Πρέπει κάποια στιγμή να μεγαλώσει και να πάψει να πιστεύει σε παραμύθια.

Όμως, πάλι κάτι μας διαφεύγει. Μπορεί ο Άγιος Βασίλης να μην υπάρχει με τη μορφή του αξιαγάπητου κυριούλη με τα μούσια, που μοιράζει δώρα πετώντας με το έλκηθρο του, αλλά σίγουρα το πνεύμα του υπάρχει και θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Γιατί, ακόμη κι αν δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουμε δώρα, αυτός θα είναι παρών και θα ονομάζεται αγάπη, ανιδιοτέλεια, προσφορά, καλοσύνη, βοήθεια και φιλανθρωπία. Και μπορούμε να το διδάξουμε και στα παιδιά μας αυτό.

Advertisment

Ακόμη κι αν δε το γνωρίζουμε, για τον κάθε άνθρωπο που βοηθάμε, αυτομάτως, γινόμαστε… ο Άγιος Βασίλης του!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Οι δύο λέξεις που μειώνουν την ένταση σε κάθε καβγά, σύμφωνα με τους ειδικούς
7 άβολες ερωτήσεις που είναι «αναγκαίο» να κάνετε στον σύντροφό σας για να περάσετε στο επόμενο βήμα
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση