, ,

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Όχι πια άλλα μυστικά…

«Χωρίς τη φωνή σου μένει μυστικό» είναι ο πιο αληθινός τίτλος που θα μπορούσε να υπάρξει για μια εκστρατεία εναντίον της σεξουαλικής κακοποίησης των

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Όχι πια άλλα μυστικά…

«Χωρίς τη φωνή σου μένει μυστικό» είναι ο πιο αληθινός τίτλος που θα μπορούσε να υπάρξει για μια εκστρατεία εναντίον της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Ανήκει στο «Χαμόγελο του Παιδιού» που ανέλαβε την πρωτοβουλία να ανοίξει τον φάκελο σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και να οργανώσει μια σειρά δράσεων σε πανελλαδικό επίπεδο με σκοπό να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες πάνω σε ένα έγκλημα, που μπορεί να συμβαίνει στη διπλανή μας πόρτα…

Η πραγματικότητα το επιβεβαιώνει σχεδόν καθημερινά, καθώς δύο έφηβες κάλεσαν μέσα σε δέκα ημέρες τον Νοέμβριο στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, προκειμένου να καταγγείλουν σεξουαλική κακοποίηση μέσα στο ίδιο τους το οικογενειακό περιβάλλον. Και τα δύο κορίτσια ζουν σήμερα σε προστατευμένο περιβάλλον χωρίς φόβους και ενοχές.

Advertisment

Τα αποτελέσματα της πανελλαδικής εκστρατείας που διήρκεσε έναν μήνα –από 11 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου» -και περιελάμβανε οκτώ ανοιχτές συζητήσεις σε ισάριθμες πόλεις της χώρας, παρουσιάσθηκαν τη Δευτέρα, Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο από τον πρόεδρο του Χαμόγελου, κ. Κώστα Γιαννόπουλο.

Στόχος της συνάντησης ήταν η παράδοση του απολογισμού της πανελλαδικής εκστρατείας η οποία ολοκληρώθηκε έχοντας πετύχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών καθώς και την ενεργή συμμετοχή των θεσμικών συναρμόδιων φορέων στις συναντήσεις Εργασίας που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Χαλκίδα, Ηράκλειο, Χανιά, Τρίπολη και Θεσσαλονίκη.

Μεταφέροντας τις απόψεις των πολιτών και των θεσμικών φορέων που συμμετείχαν ενεργά, ο πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατέθεσε στην Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις προτάσεις όπως τελικά διαμορφώθηκαν ζητώντας την παρέμβασή του ώστε άμεσα να πραγματοποιηθεί μια Συνάντηση Εργασίας στο Προεδρικό Μέγαρο με τους επικεφαλής όλων των εμπλεκομένων φορέων με τελικό στόχο τη θεσμοθέτηση και υλοποίηση των προτάσεων.

Advertisment

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη εκ νέου τον πρόεδρο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την πρωτοβουλία αυτή προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της Σεξουαλικής Κακοποίησης των Παιδιών σε συνεργασία –σε θεσμικό πλέον πλαίσιο- με την Δικαιοσύνη και άλλους φορείς του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Αυτό σημαίνει την καταξίωση του Χαμόγελου του Παιδιού στα μάτια της ίδιας της Πολιτείας. Και εύχομαι αυτή η καταξίωση και αυτή η συνεργασία, να μπορέσει να κάνει όλους μας υπεύθυνους απέναντί σας. Έτσι ώστε και η Πολιτεία από την πλευρά της να κάνει απέναντι στο Χαμόγελο του Παιδιού αυτό που πρέπει να κάνει και να μπορέσουμε όλοι μας να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα σε οργανισμούς και οργανώσεις όπως η δική σας και σε άλλες. Δεν είναι όλα ίσα κύριε Γιαννόπουλε. Και θα πρέπει σε πολλά ζητήματα, να μάθουμε ότι η αρχή της ισότητας είναι αναλογική. Σημαίνει ίση μεταχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων. Εύχομαι, λοιπόν, ακριβώς επειδή το Χαμόγελο του Παιδιού είναι «κάτι άλλο», ας το πω έτσι απλά, έτσι ακριβώς, όπως αξίζει στο Χαμόγελο του Παιδιού να γίνεται και η μεταχείριση της Πολιτείας. Και πάλι συγχαρητήρια και σας ευχαριστώ».

Σχετικά με τον απολογισμό των Συναντήσεων Εργασίας που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και με την υποστήριξη των κατά τόπους Περιφερειών, 17.500 συμπολίτες μας συνυπέγραψαν ηλεκτρονικά τις προτάσεις του οργανισμού ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς και μαζί να προστατεύσουμε κάθε παιδί από τη σεξουαλική κακοποίηση.

Παρακάτω ακολουθούν οι 15 προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου που κατατέθηκαν για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην χώρα μας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα από τις Συναντήσεις Εργασίας και τα μηνύματα συμπολιτών:

– Να θεσμοθετηθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στόχος αφενός να ενημερώνονται τα παιδιά, με έγκυρο τρόπο, για τα σχετικά ζητήματα και αφετέρου να γνωρίζουν τα παιδιά τι πρέπει να αρνούνται, τι να υποψιάζονται και για τι να αναζητούν βοήθεια σε περίπτωση που νιώσουν απειλούμενα.

– Για την πρόσληψη επαγγελματιών σε όλους τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς), που έρχονται σε επαφή με παιδιά, θα πρέπει να απαιτείται η προσκόμιση 1) πιστοποιητικού ποινικού μητρώου, 2) πλήρους ψυχιατρικής αξιολόγησης εστιασμένη στην σεξουαλική συμπεριφορά και 3) πιστοποιητικού περί μη άσκησης δίωξης. Τα παραπάνω θα πρέπει να ανανεώνονται ανά διετία.

– Να εκπαιδευτούν οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό (αστυνομικοί, εισαγγελείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί, κοινωνικές υπηρεσίες)

– Να προστατεύονται νομικά οι επαγγελματίες (εκπαιδευτικοί και γιατροί) που, ως οφείλουν, καταγγέλλουν περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού. Η άγνοια και ο φόβος αποτελούν τις βασικότερες αιτίες που ένα περιστατικό ουδέποτε καταγγέλλεται στις αρμόδιες αρχές από τους εκπαιδευτικούς και γιατρούς.

– Να προστεθεί στο άρθρο 23 στον υφιστάμενο Νόμο 3500/2006 η υποχρέωση του εκπαιδευτικού να καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού καθώς και περιστατικό προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς του, όχι μόνο στα πλαίσια της ενδοοικογενειακής βίας.

– Να δημιουργηθούν, και στην Ελλάδα, Κέντρα στα οποία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα θα πλαισιώνει κάθε παιδί θύμα. Στα συγκεκριμένα Κέντρα το παιδί θύμα θα καταθέτει όλα όσα έχει υποστεί ενοποιημένα, μία και μόνη φορά, σε απόλυτα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον σε εκπαιδευμένους συνεντευκτές. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας).

–  Να υπάρχει αυστηρός περιορισμός των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να καλούν το παιδί – θύμα για περαιτέρω καταθέσεις-συνεντεύξεις ή μαρτυρίες πριν ή μετά αυτή την ενοποιημένη κατάθεσή του. Στόχος να περιοριστεί η δευτερογενής θυματοποίηση των παιδιών που αποκαλύπτουν και να μην αποθαρρύνονται τα «σιωπηλά», μέχρι σήμερα, θύματα στο να αποκαλύψουν και αυτά.

– Τήρηση Πρωτοκόλλου Διερεύνησης, Διάγνωσης και Διαχείρισης της σεξουαλικής Κακοποίησης των Παιδιών από τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες.

– Να δημιουργηθεί Πρωτόκολλο που θα περιγράφει την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας) για την διαχείριση κάθε περιστατικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού.

– Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα για τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

– Να δημιουργηθούν δομές προστατευμένης φιλοξενίας παιδιών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.

– Να επιταχύνονται οι νομικές διαδικασίες και να μην ακολουθούν την συνήθη χρονική ροή. Στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών η διαδικασία αργεί εξουθενωτικά για τα παιδιά – θύματα με ολέθρια αποτελέσματα.

– Να είναι αυστηρότερες και παραδειγματικές οι ποινές όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά. Να εκτίουν το σύνολο της ποινής τους, χωρίς καμία ελάφρυνση και να παραμένουν καθ όλη τη διάρκεια εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικά ιδρύματα υψίστης ασφαλείας. Τέλος, να τηρείται Μητρώο καταγραφής όσων έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά.

– Να συσταθεί, και στην Ελλάδα, ένας ενιαίος φορέας για την καταγραφή των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και της φύσης αυτών.

– Να υπάρξει διασύνδεση των Εισαγγελιών πανελλαδικά προκειμένου στους φακέλους, που αφορούν σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, να έχουν πρόσβαση οι Εισαγγελείς. Αυτό θα συμβάλει στην καλύτερη γνώση και αντιμετώπιση κάθε περιστατικού.

Τέλος, σημειώστε ότι η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS για τα Παιδιά 1056 είναι πάντα εκεί για να ακούσει και να διαχειριστεί οποιαδήποτε περίπτωση βίας εναντίον παιδιού: Αν κάτι πέσει στην αντίληψή μας ας μην μείνουμε απαθείς.

Ντίνα Διονυσοπούλου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση