, ,

Γέλιο: Η πιο ευχάριστη θεραπεία σας

Κλαίω από την χαρά μου και γελάω με την στεναχώρια μου. Παράδοξες στα αλήθεια εκδηλώσεις βιώματος μιας ιδιαίτερης συναισθηματικής φόρτισης. Και είναι παράδοξες αφού

Γέλιο: Η πιο ευχάριστη θεραπεία σας

Κλαίω από την χαρά μου και γελάω με την στεναχώρια μου.

Παράδοξες στα αλήθεια εκδηλώσεις βιώματος μιας ιδιαίτερης συναισθηματικής φόρτισης. Και είναι παράδοξες αφού αναδύονται και εκδηλώνονται με τα αντίθετα συναισθήματα από το αίτιο της πρόκλησής τους.

Advertisment

Και όμως, λίγο πολύ, έχουν συμβεί σε όλους μας ή ίσως σε μερικούς.

Βεβαίως στο άρθρο αυτό δεν θα ασχοληθούμε με το κλάμα αλλά με το γέλιο και η εισαγωγή, σκοπό είχε να μας θυμίσει ότι μπορεί ο άνθρωπος να γελάει ή να κλαίει για το ίδιο πράγμα. Γέλιο και κλάμα είναι στον ίδιο σάκο λέει η λαϊκή μας παροιμία.

Έκλαιγα θυμάμαι από λύπη όταν το παιδί μου δεν το προτίμησαν για μια θέση εργασίας που πολύ την ήθελε . Αργότερα, έκλαιγα πάλι, όταν η θέση που του προτάθηκε ήταν το όνειρό του. Αυτή τη φορά έκλαιγα από χαρά.

Advertisment

Το κλάμα ή το γέλιο αποτελούν συναισθηματική εκδήλωση που χρωματίζεται και εκδηλώνεται όχι απαραίτητα από τα συναφή συναισθήματα, αλλά από ένα σύνολο ψυχοσυναισθηματικών καταγραφών και παραγόντων.
Μπορεί να εκφράζεται διαφορετικά βάσει της ιδιοσυγκρασίας κάθε ατόμου.

Αυτό όμως που μέχρι σήμερα έχει επιστημονικά αποδειχτεί και δεν διαφοροποιείται, είναι τα αποτελέσματα του γέλιου στον άνθρωπο, τα οποία είναι πολύ θετικά και αδιαφιλονίκητα ευεργετικά, στους τομείς ορισμένων κλάδων κοινωνικής σωματικής και ψυχικής υγείας, διότι το γέλιο διατηρεί την υγεία ή εντείνει στην βελτίωσή της, άρα συμβάλει σε μια μορφή θεραπευτικής διαδικασίας.

Ο λαός λέει: Όσοι ξέρουν να γελούν, πολλά χρόνια θε να ζουν γιατί -Σ’ αυτόν που γελά, όλα πάνε καλά και -Όποια μέρα δεν γελάμε τηνε χάνουμε απ’ τη ζήση .
Και στους γάμους και στις χαρές εύχονται -Να ζήστε, να γεράσετε, να δείτε, να γελάσετε!

Από το 1995 ο ιατρός παθολόγος Μαντάν Κατάρια ιδρυτής της Γιόγκας Γέλιου, μας απέδειξε ότι το γέλιο, μπορεί να προσφέρει αυτά τα ωφέλη στον άνθρωπο ασχέτως του τρόπου πρόκλησής του. Δημιούργησε ένα συστηματικό μοντέλο πρόκλησης γέλιου με συγκεκριμένες φυσικές ασκήσεις σε συνδυασμό με γιόγκικες αναπνοές Πραναγιάμα , ορισμένης χρονικής διάρκειας και επαναληπτικότητας που εκπονούνται από πιστοποιημένους συντονιστές.

Τοιουτοτρόπως, είτε γελάμε με νοητικά αστεία όπως ανέκδοτες ιστορίες, κωμωδίες, παντομίμες, εικόνες, είτε με προσποιητό γέλιο, οι μηχανισμοί και τα οφέλη που δραστηριοποιούνται με την γελωτοθεραπεία είναι ίδιοι και τα αποτελέσματά τους ίδια και απαράλλαχτα με εκείνων που προκλήθηκαν με το αυθόρμητο γέλιο. Έτσι με την Γιόγκα Γέλιου όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα οφέλη της γελωτοθεραπείας ως μέσο θεραπείας.

Και τι πιο ωραίο και απολαυστικό στ’ αλήθεια, από το να κάνει κανείς καλό στην υγεία του με τον πιο ευχάριστο τρόπο.
Ο Π.Ο.Υ ( Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας) ορίζει : Υγεία είναι η άριστη κατάσταση σωματικής , διανοητικής, ευεξίας και κοινωνικής λειτουργικότητας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας. Με το γέλιο έχουμε και διασκέδαση και θεραπεία. Γελώντας έχουμε την αίσθηση πως ξαναγυρνάμε στην ανεμελιά της παιδικής μας ηλικίας. Κάτι που ξεχάσαμε μεγαλώνοντας αυτήν και το γέλιο. Σαν παιδιά μπορούσαμε και γελούσαμε ίσως και 400 φορές κάθε μέρα ενώ τώρα μόνο 17.

Αυτό το «φυσικό φάρμακο», αυτήν την ανάταση ψυχής, την μόνη σωματική ανθρώπινη εκδήλωση που είναι αναγνωρίσιμη από όλους τους λαούς με την ίδια έννοια , που την κάνει ο άνθρωπος πριν ακόμα μιλήσει και που κανένα άλλο ζώο δεν μπορεί να την κάνει, το γέλιο , αυτό και μόνο, μας προκαλεί την ευφορία και την ευτυχία, διατηρεί ή βελτιώνει την υγεία μας. Είναι ένα υπέροχο δώρο!

Οι ενορατικοί και τα μηχανήματα ανάγνωσης του ηλεκτρομαγνητικού ή βιομαγνητικού ή αιθερικού πεδίου του ανθρωπίνου σώματος, έχουν καταγράψει τις αλλαγές των συχνοτήτων της «αύρας» στα πειράματά τους, σε ανθρώπους πριν και μετά το γέλιο ή το χαμόγελο. Φαίνεται καθαρά η σημαντική αλλαγή της βιοενέργειάς τους σε πιο λεπτοφυείς δονήσεις μετά το χαμόγελο ή το γέλιο τους.
Αυτό αποδεικνύει ότι, το γέλιο επηρεάζει ευεργετικά όλο το σύστημα ψυχής πρώτα και κατά συνέπεια σώματος, οδηγώντας το στις συχνότητες της ευτυχίας και της αρμονίας.

Μάλλον έτσι θα το είχε αισθανθεί και ο Γιάννης Ρίτσος όταν έγραψε Γέλα, καρδιά μου, γέλα. Βρες χρόνο να γελάς, αυτό είναι η μουσική της ψυχής.
Ή ο Γόργκυ που είπε Το καλό γέλιο εξυγιαίνει την ψυχή.

Ας δούμε βήμα βήμα τι γίνεται στο φυσικό μας σώμα όταν γελάμε

1. Πλούσια οξυγόνωση

Με το γέλιο κινητοποιείται το αναπνευστικό σύστημα και γίνεται πιο πλούσια οξυγόνωση αίματος. Ειδικά με την διαφραγματική εκπνοή, μικραίνει ο όγκος στους πνεύμονες που αδειάζουν και αφήνουν περισσότερο χώρο ελεύθερο ώστε με την εισπνοή, να κατέβει το διάφραγμα και να επιτρέψει περισσότερο οξυγόνο να εισέλθει στους πνεύμονες.
Δρ Οτο Γουόρμπεργκ Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κυτταρικής Φυσιολογίας κάτοχος 2 Νόμπελ Ιατρικής επεσήμανε: Στα κύτταρα που λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο , ο καρκίνος δεν μπορεί να εμφανιστεί.

2. Αυξημένη αιματική κυκλοφορία

Η πλούσια οξυγόνωση ευνοεί την αιματική κυκλοφορία που ανανεώνει γρηγορότερα την κυτταρική ανταλλαγή και την απομάκρυνση των αποβλήτων –τοξινών- επιφέρει την καλή λειτουργία όλων των οργάνων και συστημάτων του οργανισμού.

3. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με την ανοσφαιρίνη Α αυξημένη αντίσταση του οργανισμού στις ιώσεις

4. Ακούραστη καρδιοσωματική άσκηση

Το γέλιο προσφέρει μια εξαιρετική καρδιοσωματική άσκηση αντίστοιχης αξίας με μια αεροβική άσκηση δίχως να ιδρώνουμε. 1΄γέλιου = 10΄κωπηλασίας ή τρεξίματος.

5. Αύξηση εκκρίσεων ορμονών καλής διάθεσης, ευτυχίας, αγάπης, παραγωγικότητας

Οι ορμόνες της χαράς και της ευχαρίστησης που μας χαρίζουν τα πιο όμορφα συναισθήματα, η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες ενεργοποιούνται αυξητικά με το γέλιο ενώ μειώνονται οι εκκρίσεις των «κακών ορμονών», όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Συνεπώς το άγχος και ο φόβος μειώνονται ενώ η ευτυχία και η αυτοπεποίθηση αυξάνονται.

6. Αναζωογόνηση επιδερμίδας

Το γέλιο είναι αντιγηραντικό και μπορεί να βελτιώσει την υγεία, λένε, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου La Trobe. Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο πρόσωπο, και τρέφει το δέρμα κάνοντάς το να λάμπει. Στα ηλικιωμένα άτομα παρατηρήθηκε σύσφιξη των μυών του προσώπου.

7. Ψυχοσυναισθηματικές ευνοϊκές αλλαγές

Μη βίαιη συναισθηματική απελευθέρωση και κάθαρση καταπιεσμένων συναισθημάτων ντροπής, ατολμίας, ανασφάλειας, συστολής. Το γέλιο βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, της νευρικότητας και των ψυχοσωματικών διαταραχών.

8. Αύξηση κοινωνικοποίησης

Γελώντας συχνά χτίζουμε αυτοπεποίθηση, έτσι γινόμαστε πιο ελκυστικοί, συμπαθείς και προσφιλείς γιατί όλοι χαίρονται και επιδιώκουν να βρίσκονται κοντά
σε ένα πρόσωπο που γελά και ακτινοβολεί χαρά. Αυξάνουμε τις γνωριμίες μας και την κοινωνικότητά μας.

Επομένως αφού το γέλιο ενεργοποιεί όλο μας το σώμα, καίει θερμίδες χωρίς να ιδρώνουμε, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ωφελεί τις καρδιακές λειτουργίες, μειώνει το άγχος, αυξάνει τις ορμόνες της ευτυχίας, αλλάζει αυτό που είμαστε προς το καλύτερο, εγκαθιστά την θετική ενέργεια και την ευτυχία, ευνοεί την κοινωνικότητα, την εργασία και την παραγωγή, δεν είχε καθόλου άδικο ο Αριστοτέλης που είχε πει:

Η πιο χαμένη από όλες τις ημέρες μας είναι εκείνη που δεν γελάσαμε καθόλου.
Και μια, και η ωραία και ευτυχισμένη ζωή είναι ο στόχος όλων μας, και εάν συμφωνήσουμε με τον Αλβέρτο Αϊνστάιν που έλεγε πως: Το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο είναι το γελαστό πρόσωπο, και εάν επιθυμούμε να πλαισιονόμαστε με υγιείς και χαρούμενους ανθρώπους και αφού: Η υγεία ενός ατόμου είναι ανάλογη της ποιότητας του γέλιου του (JamesWalsh), τότε λοιπόν γελάστε όσο πιο δυνατά, πιο συχνά και πιο πολύ μπορείτε.

Γιατί να θυμάστε πως: Δεν σταματάς να γελάς επειδή γερνάς. Γερνάς επειδή σταματάς να γελάς (Michael Pritchard). Και δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που βιάζεται να γεράσει!

Latest posts by Μαίρη Ηλιακτίδα Ηλιάδη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση