«Trafficking»: Η σύγχρονη δουλεία

Δεν είναι φαινόμενο που περιορίζεται σε σκοτεινές συνοικίες μεγάλων αστικών πόλεων, είναι παντού. Ο λόγος στα κρούσματα μιας σύγχρονης δουλείας στην Ελλάδα. Σε δρόμους

«Trafficking», η σύγχρονη δουλεία

Δεν είναι φαινόμενο που περιορίζεται σε σκοτεινές συνοικίες μεγάλων αστικών πόλεων, είναι παντού. Ο λόγος στα κρούσματα μιας σύγχρονης δουλείας στην Ελλάδα. Σε δρόμους και γειτονιές κάποιοι άντρες αναζητούν πληρωμένο έρωτα. Ορισμένος αριθμός γυναικών έχουν επιλέξει αυτό το επάγγελμα συνειδητά, άλλες όμως δίχως να το επιθυμούν ζουν τον απόλυτο εφιάλτη.

Η παράνομη διακίνηση και εκμετάλλευση ανθρώπων είναι μια σύγχρονη μορφή δουλείας. Δυστυχώς τα κρούσματα του λεγόμενου «trafficking» είναι πολλά και αποτελεί ένα σοβαρό έγκλημα το οποίο συνεπάγεται την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια εκ των πολλών μορφών trafficking είναι και η σεξουαλική εκμετάλλευση και σε αυτήν θα αναφερθούμε.

Advertisment

Γυναίκες μικρές, μεγάλες, ακόμη και ανήλικα κορίτσια, στους δρόμους, σε κάποιο στούντιο ή σε οίκους ανοχής είναι συχνά θύματα σωματεμπορίας και εξαναγκασμού τους σε σεξουαλικές πράξεις με χρηματικό αντάλλαγμα. Το οδοιπορικό των γυναικών είναι απλό. Ο θύτης εμπλέκεται άμεσα με δίκτυα διακίνησης εμπορίας ανθρώπων, προσεγγίσει το θύμα, το οποίο συνήθως αναζητά μια καλύτερη μοίρα, και του ασκεί ψυχολογική και σωματική βία κάνοντάς το μαριονέτα των επιθυμιών του.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ θυμάτων. Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε. Ξένες, ντόπιες υψηλού ή χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου, όλες αποτελούν πιθανά θύματα. Η Ελλάδα αποτελεί τόσο χώρα προορισμού όσο και διέλευσης των θυμάτων. Εκτιμάται ότι περίπου 20.000 γυναίκες είναι θύματα, μεταξύ των οποίων και ανήλικα κορίτσια ηλικίας 13-15.

Σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε τα σημάδια. Γυναίκες με πολλά σημάδια τραυματισμού, καψίματα, μελανιές, φοβισμένες και αγχωμένες, επισκέπτονται συχνά ιατρικά κέντρα με σκοπό τις αμβλώσεις και τη διάγνωση αφροδίσιων νοσημάτων είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά.

Advertisment

Το trafficking αναγνωρισμένο πια και από τον ΟΗΕ είναι μια μορφή δουλείας η οποία από άποψη εγκληματικότητας είναι Τρίτη στην κατάταξη μετά την εμπορία όπλων και ναρκωτικών. Είναι μια πολύ σοβαρή και σύγχρονη μορφή εγκληματικότητας και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι γίνονται προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο για τη μείωση και την εξάλειψη των κυκλωμάτων και την προστασία των θυμάτων. Σε κάθε περίπτωση, αν χρειάζεστε βοήθεια μπορείτε ανά πάσα στιγμή να καλέσετε στο 1109 και να επικοινωνήσετε με τους αρμόδιους φορείς.

Λέμε όχι στη διακίνηση ανθρώπων και λέμε όχι στην εκμετάλλευση αθώων γυναικών και παιδιών! Εκεί έξω όχι πολύ μακριά από το σπίτι μας, όχι πολύ μακριά από τη γειτονιά μας υπάρχουν θύματα, ανυπεράσπιστες γυναίκες. Μην εθελοτυφλούμε! Ας βοηθήσει ο καθένας μας με τα λίγα μέσα που διαθέτει και ας γνωστοποιήσει ένα θέμα «ταμπού» που όμως υφίσταται και καταστρέφει τόσες ζωές.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Save the Date - Save Lives! Εθελοντική Αιμοδοσία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Σάββατο 19 Οκτωβρίου
Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Πόσο κοστίζει το σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Πρεμιέρα σήμερα για το Ψηφιακό Φροντιστήριο - Πώς θα λειτουργεί
«Thessaly & Evros Pass 2024»: Ανοιξε η πλατφόρμα για φθηνές διακοπές σε Έβρο και Θεσσαλία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση