, ,

Σκωτία: Η κυβέρνηση εγκαινιάζει πρόγραμμα δωρεάν ποδηλάτων για μη προνομιούχα παιδιά

Θα δοκιμαστούν διάφορα μοντέλα ιδιοκτησίας, δανεισμού και συνδρομής και θα εφαρμοστούν διάφορες μέθοδοι αξιολόγησης των αναγκών ώστε να διασφαλιστεί η ένταξη και η προσβασιμότητα.

Σκωτία: Η κυβέρνηση εγκαινιάζει πρόγραμμα δωρεάν ποδηλάτων για μη προνομιούχα παιδιά

Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε τα πρώτα έξι πιλοτικά σχέδια που επιλέχθηκαν για την προσφορά δωρεάν ποδηλάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα.

Στο πλαίσιο μιας σειράς δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση της Σκωτίας εντός των πρώτων 100 ημερών μετά τις εκλογές, τα νέα πιλοτικά προγράμματα θα δοκιμάσουν τις προσεγγίσεις τους κατά τους επόμενους 12 μήνες και θα αξιολογηθούν πλήρως. Θα δοκιμαστούν μοντέλα παροχής βοήθειας σε αστικές και αγροτικές περιοχές, σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα πιλοτικά προγράμματα επιδιώκουν να συμπεριλάβουν τοπικά καταστήματα ποδηλάτων και θα διερευνήσουν ευκαιρίες για τη μεγιστοποίηση των οφελών για την τοπική αγορά, συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης ποδηλάτων και της ενθάρρυνσης μιας προσέγγισης κυκλικής οικονομίας.

Advertisment

Στα πιλοτικά προγράμματα θα δοκιμαστούν διάφορα μοντέλα ιδιοκτησίας, δανεισμού και συνδρομής και θα εφαρμοστούν διάφορες μέθοδοι αξιολόγησης των αναγκών ώστε να διασφαλιστεί η ένταξη και η προσβασιμότητα. Τα πιλοτικά προγράμματα συνδέονται με υφιστάμενα κοινοτικά δίκτυα σε σχολεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα, ποδηλατικούς συλλόγους και κόμβους ενεργών μετακινήσεων.

Περαιτέρω πιλοτικά προγράμματα θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες. Η Transport Scotland συνεχίζει να διερευνά τις ευκαιρίες τόσο για ένα πρόγραμμα σε νησιά της χώρας. Αυτό θα βασιστεί στην παροχή των υφιστάμενων έργων που ήδη προσφέρουν ειδικά ποδήλατα για παιδιά και νέους με αναπηρία.

Ανακοινώνοντας τα πιλοτικά προγράμματα, ο υπουργός Μεταφορών Graeme Dey επισκέφθηκε το φόρουμ νεολαίας St Paul’s στα βορειοανατολικά της Γλασκώβης μαζί με την Shanaze Reade, πρέσβειρα για τα παιδιά και τους νέους για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας της UCI 2023.

Advertisment

Σκωτία: Η κυβέρνηση εγκαινιάζει πρόγραμμα δωρεάν ποδηλάτων για μη προνομιούχα παιδιά
Φωτογραφία: GlasgowTimes.co.uk

Σε συνεργασία με το Rosemount Development Trust, το πρόγραμμα Equality Cycles θα υποστηρίξει πέντε σχολεία και έως 300 παιδιά ηλικίας 8-16 ετών, για να ενθαρρύνει την ενεργή μετακίνηση προς το σχολείο μέσω της παροχής δωρεάν ποδηλάτων, συμπεριλαμβανομένων προσαρμοστικών ποδηλάτων. Το συγκεκριμένο έργο σκοπεύει να απελευθερώσει δεξιότητες, να οικοδομήσει αυτοπεποίθηση και να αντιμετωπίσει την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βελτιώνοντας παράλληλα τη σωματική και ψυχική υγεία.

Ο Υπουργός Μεταφορών της Σκωτίας δήλωσε: «Έχω εντυπωσιαστεί από τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκαν οι κοινοτικές ομάδες και οι λάτρεις της ποδηλασίας στη δέσμευση που δώσαμε. Με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης της Σκωτίας, χαίρομαι που σύντομα θα προσφέρουν δωρεάν ποδήλατα σε παιδιά σχολικής ηλικίας που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να τα αγοράσουν.

«Έχουμε ακόμη πολύ έδαφος να καλύψουμε για το πώς να μπορούμε να αξιολογούμε καλύτερα τις ανάγκες, να διασφαλίζουμε προσβασιμότητα για όλους και να προσφέρουμε μοντέλα προσφοράς και παράδοσης που είναι βιώσιμα για τις αστικές, αγροτικές και νησιωτικές κοινότητες σε ολόκληρη τη Σκωτία. Τούτου λεχθέντος, όταν εξετάζουμε τα πιλοτικά έργα που έχουν ήδη κινητοποιηθεί, είναι σαφές ότι η δύναμη της φιλοδοξίας που επιδεικνύεται είναι άμεσα εμφανής. Θα εξετάσουμε πολύ προσεκτικά την αξιολόγηση για να δούμε τι λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και χωρίς αποκλεισμούς για την υποστήριξη μελλοντικών σχεδίων.

«Τα οφέλη από την παροχή μεγαλύτερης πρόσβασης σε ποδήλατα για τα παιδιά είναι προφανή. Εξασφαλίζει ισότητα ευκαιριών στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής, αυτοπεποίθησης, ανεξαρτησίας και ενσωματώνει υγιείς και βιώσιμες συνήθειες μετακίνησης από νεαρή ηλικία. Η εξασφάλιση ότι περισσότερα παιδιά μπορούν να επιλέγουν τις ενεργές μετακινήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ποδηλασίας, είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των κορυφαίων παγκοσμίως στόχων μας για μηδενικές εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

«Το έργο Equality Cycles μεταξύ του φόρουμ νεολαίας του St Paul’s και του Rosemount Development Trust είναι ένα φανταστικό παράδειγμα κοινοτικής συνεργασίας για να ανεβούν περισσότερα παιδιά στα ποδήλατα χρησιμοποιώντας τα τοπικά δίκτυα. Ανυπομονώ να δω την επιτυχία αυτού του έργου και των άλλων πιλοτικών προγραμμάτων, καθώς θα δίνουμε περισσότερα ποδήλατα σε παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν».

Πηγή:

brightvibes.com/2425/en/scottish-government-launches-free-bike-scheme-in-glasgow-for-disadvantaged-kids

Κεντρική φωτογραφία: GlasgowTimes.co.uk

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά | Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση