,

Είναι καλύτερο να παραλείπουμε το δείπνο ή να τρώμε λίγο πριν κοιμηθούμε;

Είναι λίγο αργά… αλλά πεινάτε. Σε αυτό το σημείο, ποια είναι η υγιεινότερη επιλογή- να φάτε πριν πέσετε για ύπνο ή να παραλείψετε τελείως

Είναι καλύτερο να παραλείπουμε το δείπνο ή να τρώμε λίγο πριν κοιμηθούμε;

Είναι λίγο αργά… αλλά πεινάτε. Σε αυτό το σημείο, ποια είναι η υγιεινότερη επιλογή- να φάτε πριν πέσετε για ύπνο ή να παραλείψετε τελείως το βραδινό; Όλοι έχουμε ακούσει τις κλασικές προειδοποιήσεις: ο μεταβολισμός σας υπολειτουργεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε είναι καλύτερο να μην τρώτε λίγες ώρες πριν τον ύπνο ή ότι το φαγητό θα σας καθίσει βαρύ στο στομάχι (τουλάχιστον μέχρι να μεταναστεύσει αλλού στο σώμα σας, απ’ όπου μετά θα αρνηθεί να φύγει).

Κι όμως, το έχω κάνει. Και μάλλον κι εσείς. Οπότε πόσο κακό είναι να τρώμε λίγο πριν πάμε για ύπνο; Και είναι καλύτερο να παραλείψουμε τελείως ένα γεύμα, αν περάσει η ώρα και έχουμε ξεχαστεί ή δεν έχουμε προλάβει; Να τι έχουν να πουν οι ειδικοί πάνω στο ζήτημα.

Advertisment

1. Σεβαστείτε την πείνα σας

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα σήματα που σας στέλνει το σώμα σας και να τρώτε- ακόμα και πριν τον ύπνο, μας λέει η Erin Jennings, πιστοποιημένη διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο NYU Langone στη Νέα Υόρκη. «Ο οργανισμός σας είναι απολύτως ικανός να πέψει και να απορροφήσει την τροφή κάθε ώρα μέσα στη μέρα», μας υπόσχεται. Το πρόβλημα με την αγνόηση της πείνας σας είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες συνήθειες και πιθανότατα σε διαταραγμένη σχέση με το φαγητό- όπως τάση να παρατρώμε άλλες ώρες μέσα στη μέρα ή τη σύνδεση του φαγητού με αρνητικά συναισθήματα.

2. Αλλά επιλέξτε το βραδινό σας γεύμα προσεκτικά

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουμε να αποκτήσουμε παραπάνω βάρος και δεν θέλουμε ένα βραδινό γεύμα να σαμποτάρει όλη τη σκληρή δουλειά που έχουμε κάνει. Σύμφωνα με μελέτη δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, το διατροφικό περιεχόμενο του γεύματός σας μετράει πολύ περισσότερο από την ώρα που θα το καταναλώσετε. Οι βραδινές ώρες δεν είναι οι κατάλληλες για να ορμήσετε σε ένα burger με πατάτες τηγανιτές ή σε ένα πικάντικο μπουρίτο. «Οι μεγάλες ποσότητες λιπαρών ή πολύ πικάντικων γευμάτων πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση», αναφέρει η Jennings.

Επιλέξτε ένα ελαφρύτερο γεύμα, όπως μια σούπα, ένα απλό σάντουιτς ή ακόμα κι ένα smoothie, για να σας προσφέρει αυτό που χρειάζεστε και για να σας απομακρύνει από τους πολλούς υδατάνθρακες και τη ζάχαρη, που μπορεί να επιβραδύνουν την ικανότητα του οργανισμού σας να κάψει το λίπος και να χτίσει μύες.

Advertisment

3. Διαχειριστείτε το γεύμα ανάλογα με την υγεία σας

Αν έχετε διαβήτη τύπου 1 ή γλυκογονίαση, η παράλειψη του βραδινού σας γεύματος μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγειά σας και να προκαλέσει νυχτερινή υπογλυκαιμία. Από την άλλη πλευρά, όσοι αντιμετωπίζουν παχυσαρκία μπορεί να ωφεληθούν από την παράλειψη του βραδινού. Μία έρευνα του 2016 δείχνει ότι η ώρα που καταναλώνουμε ένα γεύμα κατά τη διάρκεια της μέρας πράγματι επιδρά στην απώλεια βάρους. Σε μια δήλωσή της, η κύρια ερευνήτρια Courtney Peterson εξήγησε ότι «Τρώγοντας σε ένα μικρότερο εύρος χρόνου (8 π.μ με 2 μ.μ.) από όσο συνηθίζουν οι άνθρωποι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ειδικά μέσω της αύξησης της ικανότητας του οργανισμού σας να καίει λίπος και πρωτεΐνη».

Το συμπέρασμα: Αντί να αυτοτιμωρείστε, παραλείποντας το βραδινό, επιλέξτε να καταναλώσετε κάτι μικρό και πλούσιο σε πρωτεΐνη, αν σχεδιάζετε να φάτε πριν πάτε για ύπνο.

Άρθρο του Alex Richards

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425165/

https://www.obesity.org/obesity/news/press-releases/eating-dinner-early-or-skipping-it-may-be-effective-in-fighting-body-fat

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση