Υγραντήρας χώρου: Ποιες είναι οι χρήσεις και τα οφέλη του;

Οι υγραντήρες προσθέτουν υγρασία στον αέρα, κάτι που μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ξηροδερμία ή αναπνευστικά προβλήματα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να χρησιμοποιήσετε

Υγραντήρας χώρου: Ποιές είναι οι χρήσεις και τα οφέλη του;

Οι υγραντήρες προσθέτουν υγρασία στον αέρα, κάτι που μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ξηροδερμία ή αναπνευστικά προβλήματα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να χρησιμοποιήσετε τον υγραντήρα στο σπίτι ή στο γραφείο, αλλά και κάποιοι κίνδυνοι. Στο παρόν άρθρο, μαθαίνουμε τα οφέλη ενός υγραντήρα χώρου, πώς να τους χρησιμοποιήσετε σωστά και τι προφυλάξεις χρειάζεται να πάρετε.

Ξηρότητα και υγρασία

Ο ξηρός αέρας μπορεί να κάνει την υγρασία να εξατμιστεί από την επιδερμίδα και να επιδεινώσει συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος. Αν αντιμετωπίζετε τέτοια συμπτώματα, χρειάζεται να προσθέσετε υγρασία στην ατμόσφαιρα, ώστε να αντιμετωπίσετε τέτοια προβλήματα. Ένας υγραντήρας χώρου μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις:

Advertisment

– Ξηροδερμίας

– Ερεθισμένων ματιών

– Ξηρότητας στο λαιμό

Advertisment

– Αλλεργιών

– Συχνού βήχα

– Ρινικής αιμορραγίας

– Ιγμορίτιδας

– Σκασμένων χειλιών

6 οφέλη και χρήσεις του υγραντήρα χώρου

1. Προλαμβάνει κατά της γρίπης

Οι συγγραφείς έρευνας υπέδειξαν ότι οι υγραντήρες χώρου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης γρίπης. Αφού πρόσθεσαν τον ιό στον αέρα, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα επίπεδα υγρασίας άνω του 40% απενεργοποιούσαν γρήγορα τα μόρια του ιού, μειώνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης από αυτόν.

2. Βοηθά σε έναν πιο παραγωγικό βήχα

Ο ξηρός αέρας προκαλεί ξηρό βήχα. Αν προσθέσουμε υγρασία όμως στην ατμόσφαιρα, προσθέτουμε και στην αναπνευστική μας οδό, προκαλώντας πιο παραγωγικό βήχα. Ο τελευταίος λέγεται έτσι, γιατί απελευθερώνει το παγιδευμένο φλέγμα.

3. Μειώνει το ροχαλητό

Η αύξηση της ποσότητας υγρασίας στον αέρα μπορεί να μειώσει επίσης το ροχαλητό. Αν ο αέρας είναι ξηρός, η αναπνευστική οδός ενός ατόμου είναι λιγότερο πιθανό να υγραίνεται, κάτι που επιδεινώνει το ροχαλητό. Προσθέτοντας τα απαραίτητα ποσοστά υγρασίας, μπορείτε να ανακουφιστείτε από τέτοια συμπτώματα.

4. Διατηρήστε ενυδατωμένη την επιδερμίδα και τα μαλλιά

Κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν ξηρότητα στα μαλλιά, στην επιδερμίδα και στα χείλη, ειδικά το χειμώνα. Ακόμα και ορισμένα είδη θέρμανσης ή κλιματισμού επιδεινώνουν τέτοια προβλήματα. Χρησιμοποιώντας υγραντήρα, προσθέτετε υγρασία στον εσωτερικό αέρα, αποφεύγοντας τέτοια συμπτώματα.

5. Μειώνετε τα συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος

Όσοι έχουν ξηρή αναπνευστική οδό είναι πιο ευάλωτοι σε αλλεργικές αντιδράσεις και ένας υγραντήρας μπορεί να ανακουφίσει από τέτοια ζητήματα. Έρευνα δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό International Archives of Occupational and Environmental Health βρήκε ότι τα πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας, στα οποία εκτίθονταν οι δάσκαλοι στις τάξεις προκαλούσαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων άσθματος και αλλεργιών.

6. Οφέλη για το χώρο του σπιτιού

Το κατάλληλο ποσοστό υγρασίας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο για το εσωτερικό του σπιτιού. Προστατεύει τα φυτά εσωτερικού χώρου, τα ξύλινα πατώματα και έπιπλα. Η υγρασία μπορεί επίσης να εμποδίσει το ράγισμα της ταπετσαρίας και την εμφάνιση στατικού ηλεκτρισμού.

Κίνδυνοι

Ο υγραντήρας χώρου είναι ένας λειτουργικός τρόπος να προσθέσετε υγρασία στον αέρα, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι κίνδυνοι που χρειάζεται να σκεφτείτε.

Βρώμικοι υγραντήρες

Οι υγραντήρες χώρου μετατρέπουν το νερό σε καθαρό υδρατμό στον αέρα. Αν η δεξαμενή νερού είναι βρώμικη, ο ατμός που θα αναπνέει ένα άτομο θα είναι επίσης βρώμικος. Ένα τέτοιο περιβάλλον προκαλεί την αύξηση των μικροβίων, αλλά αν καθαρίζετε τακτικά τον υγραντήρα θα αποφύγετε τέτοια προβλήματα. Το νερό δεν πρέπει να παραμένει στον υγραντήρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν έχει φίλτρο, βεβαιωθείτε ότι το αντικαθιστάτε συχνά.

Υψηλά επίπεδα υγρασίας

Τα μέτρια επίπεδα υγρασίας στον αέρα έχει θετικές επιδράσεις, αλλά τα υπερβολικά επίπεδα μπορούν να δυσκολέψουν την αναπνοή και να επιδεινώσουν και συμπτώματα αλλεργίας. Για παράδειγμα, ορισμένα κοινά αλλεργιογόνα, όπως η μούχλα και τα ακάρεα προτιμούν τέτοια πολύ υγρά περιβάλλοντα. Τα εσωτερικά επίπεδα υγρασίας χρειάζεται να είναι ανάμεσα στο 30 και 50%. Ποσοστά πάνω από 60% θεωρούνται πολύ υψηλά.

Χρήση σκληρού νερού ή νερού βρύσης

Πολλοί κατασκευαστές προτείνουν τη χρήση μόνο καθαρού νερού στους υγραντήρες. Και υπάρχουν λόγοι που το κάνουν αυτό. Το αφιλτράριστο νερό της βρύσης μπορεί να περιέχει υψηλότερα επίπεδα μετάλλων και άλλα μόρια σε σύγκριση με το καθαρό και αποσταγμένο νερό. Τα μέταλλα από το σκληρό νερό της βρύσης συσσωρεύονται στο μηχάνημα, προκαλώντας την αποδυνάμωσή του πολύ γρηγορότερα απ’ ότι αναμένεται. Ο υγραντήρας μπορεί επίσης να προωθήσει τα μέταλλα αυτά στον αέρα και εμείς να τα εισπνεύσουμε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση