Κατατονική κατάθλιψη: Τι είναι και τι χρειάζεται να γνωρίζουμε

Η λέξη κατατονία είναι σύνθετη και προέρχεται από το κατά (κάτω) και τόνος = ο βαθμός της τάσης των έμβιων όντων, η ζωηρότητά τους.

Κατατονική κατάθλιψη: Τι είναι και τι χρειάζεται να γνωρίζουμε

Η λέξη κατατονία είναι σύνθετη και προέρχεται από το κατά (κάτω) και τόνος = ο βαθμός της τάσης των έμβιων όντων, η ζωηρότητά τους. Η κατάθλιψη αποτελεί μια ψυχική πάθηση που προκαλεί άσχημη διάθεση σε ένα άτομο.

Ορισμένες φορές, μπορεί να συνοδευτεί από κατατονία όπου το άτομο δεν δείχνει να ανταποκρίνεται στον κόσμο γύρω του. Στο παρόν άρθρο, θα μάθουμε για τα συμπτώματα της κατατονικής κατάθλιψης, όπως και για τις πιθανές θεραπείες της.

Advertisment

Τι είναι ακριβώς η κατατονική κατάθλιψη;

Είναι μια υποκατηγορία της κατάθλιψης, που χαρακτηρίζεται από αποφυγή ομιλίας και/ή κενό βλέμμα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Ένα άτομο με κατατονική κατάθλιψη δεν ανταποκρίνεται σε ό,τι συμβαίνει γύρω του και μπορεί να μένει ακίνητο και σιωπηλό.

Οι ειδικοί κατηγοριοποιούν τις ψυχικές διαταραχές και δυσλειτουργίες, χρησιμοποιώντας τα κριτήρια του DSM, ενός διαγνωστικού εργαλείου, το οποίο ανανεώνεται κάθε χρόνο. Η κατατονία ήταν ένας ξεχωριστός υποτύπος της σχιζοφρένειας. Ωστόσο, οι επιστήμονες τώρα αναγνωρίζουν ότι η κατατονία μπορεί να συνοδεύει πολλές διαφορετικές ψυχικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, της σχιζοφρένειας, των διαταραχών διάθεσης και προσωπικότητας.

Συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατατονία είναι η αλαλία (η έλλειψη ομιλίας) και η αδράνεια (βλέμμα στο κενό). Για να διαγνώσει ένας ειδικός την κατατονία, το άτομο πρέπει να έχει τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα 12 συμπτώματα:

Advertisment

– Σύγχυση ή άγχος

– Καταληψία, κατάσταση επιληπτικής κρίσης με απώλεια συνείδησης

– Ηχολαλία, ασυναίσθητη επανάληψη των λέξεων που κάποιος άλλος προφέρει

– Γκριμάτσες πόνου

– Αλαλία, ανικανότητα ή άρνηση να μιλήσει

– Αρνητισμός, υιοθέτηση συμπεριφορών αντίθετων των συναισθημάτων τους. για παράδειγμα, αν και πεινά, αρνείται να φάει

– Άβολες στάσεις του σώματος, αφύσικες στάσεις που διαρκούν για αρκετή χρονική περίοδο

– Στερεοτυπία, τελετουργικές κινήσεις, όπως σταύρωμα των ποδιών επανειλημμένως

– Αδράνεια ή μειωμένη ανταπόκριση σε ερεθίσματα

– Ασυνήθιστες συμπεριφορές, όπως ακανόνιστα μοτίβα ομιλίας

– Έλλειψη ανταπόκρισης σε εντολές ή προτροπές

Ένα άτομο με κατατονική κατάθλιψη πιθανότατα θα εμφανίζει και τα υπόλοιπα κλασικά συμπτώματα της κατάθλιψης , όπως την έντονη θλίψη και την έλλειψη διάθεσης. Μπορεί επίσης να νιώθουν απόγνωση. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την όρεξη, τον ύπνο, τη συγκέντρωση και την κίνηση ενός ατόμου.

Αιτίες

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί την κατατονική κατάθλιψη, αν και επικρατούν ορισμένες θεωρίες. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η κατατονία και τα συμπτώματα κατάθλιψης οφείλονται στη μείωση της ντοπαμίνης, ενός βασικού νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη διάθεση. Μπορεί όμως να προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως:

– Αλλαγές στη δομή ή λειτουργία του εγκεφάλου, που μειώνει την ανταπόκρισή του σε ορισμένες ορμόνες

– Οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης ή άλλων ψυχικών διαταραχών

– Σημαντικές αλλαγές της ζωής, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου ή ένα διαζύγιο

– Επιπρόσθετες ιατρικές παθήσεις, όπως διαταραχές ύπνου, χρόνιος πόνος ή ΔΕΠΥ

Όσοι έχουν ιστορικό εθισμού στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ βρίσκονται επίσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Διάγνωση

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο ένα άτομο με κατατονική κατάθλιψη να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ερωτήσεις ενός ειδικού. Γι’ αυτό, ο ειδικός μπορεί να στραφεί αρχικά στον περίγυρό του, ρωτώντας σχετικά με τα συμπτώματα.

Ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας επίσης θα προσπαθήσει να διακρίνει και άλλες πιθανές ιατρικές παθήσεις που μοιάζουν με την κατατονική κατάθλιψη, όπως το κακοήθες νευροληπτικό σύνδρομο, το οποίο εμφανίζεται αν κάποιος αντιδράσει αρνητικά στα αντιψυχωσικά φάρμακα.

Οι ειδικοί επίσης θα κάνουν κάποιες μαγνητικές, ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εγκεφαλικού όγκου. Στη συνέχεια, θα παρατηρήσει τη στάση του σώματος του ασθενή, θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί του και να αντιληφθεί τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα του.

Θεραπεία

Οι ψυχίατροι συχνά συνταγογραφούν βενζοδιαζεπίνες ως πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της κατατονίας. Οι βενζοδιαζεπίνες ανακουφίζουν από το άγχος και χαλαρώνουν τους μύες. Η λοραζεπάμη σε μικρές ποσότητες έχει αποδειχτεί επίσης αποτελεσματική.

Ο σκοπός είναι πρώτα να αντιμετωπιστεί όσο γίνεται η κατατονία, ώστε σύντομα ο ασθενής να μπει στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας. Μόλις επίσης τα συμπτώματά της βελτιωθούν, ο ψυχίατρος συνήθως θα χορηγήσει αντικαταθλιπτικά σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία.

Είναι σημαντικό να μπορούμε να εντοπίσουμε στους αγαπημένους μας αυτά τα συμπτώματα, ώστε να μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε. Προτείνετέ τους άμεσα να επισκεφθούν έναν γιατρό και συνοδεύστε τους αν δείξουν την προθυμία.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4695780/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2922358/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4560179/

https://www.nami.org/NAMI/media/NAMI-Media/Images/FactSheets/Depression-FS.pdf

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σημάδια ότι το παιδί σας έχει άγχος και 8 τρόποι να το βοηθήσετε να το αποβάλει
Έρευνα: Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης
Έρευνα: Τα δραστήρια παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχικές διαταραχές
Έμφραγμα: Γνωστό φάρμακο για την καρδιά αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση