Το κοιλιακό λίπος συνδέεται με έλλειψη της βιταμίνης D

Όλοι θέλουμε να ξεφορτωθούμε το ενοχλητικό και φυσικά ανθυγιεινό κοιλιακό λίπος. Εκείνοι οι γραμμωμένοι κοιλιακοί είναι συνεχώς στο μυαλό μας, ειδικά από τη στιγμή

Το κοιλιακό λίπος συνδέεται με έλλειψη της βιταμίνης D

Όλοι θέλουμε να ξεφορτωθούμε το ενοχλητικό και φυσικά ανθυγιεινό κοιλιακό λίπος. Εκείνοι οι γραμμωμένοι κοιλιακοί είναι συνεχώς στο μυαλό μας, ειδικά από τη στιγμή που είναι τόσο δύσκολο να βρούμε χρόνο και διάθεση για να γυμναστούμε στην καθημερινότητα και να ακολουθούμε υγιεινή διατροφή.

Κάθε φορά που καθόμαστε για ένα γεύμα, θυμόμαστε εκείνα τα επιπλέον κιλά που επιμένουν να μένουν γύρω από τη μέση μας. Αν κι εσείς προσπαθείτε να χάσετε το κοιλιακό λίπος, η καλύτερη ιδέα είναι να προσπαθήσετε παράλληλα να ελέγχετε την πρόσληψη βιταμίνης D.

Advertisment

Τι είναι ακριβώς η βιταμίνη D;

Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να διαχωρίσουμε τη μία βιταμίνη από την άλλη, αλλά η βιταμίνη D διαθέτει τις δικές της μοναδικές ιδιότητες που την ξεχωρίζει από όλες τις άλλες. Αρχικά, είναι γενικά γνωστή ως «βιταμίνη του ήλιου», επειδή ο καλύτερος τρόπος να την αποκτήσετε είναι να βγείτε μία βόλτα κάτω από τον λαμπερό ήλιο. Όταν οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου αγγίξουν την επιδερμίδα σας, ενεργοποιούν τον οργανισμό σας να παράγει βιταμίνη D.

Ορισμένες τροφές όπως το ψάρι, το τυρί και τα αυγά επίσης περιέχουν μια φυσική πηγή βιταμίνης D, αλλά η ποσότητα είναι αρκετά μικρή σε σύγκριση με ο,τι μπορείτε να λάβετε από το φως του ήλιου. Η βιταμίνη D ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερό σας και είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη των οστών σας. Μπορεί επίσης να ρυθμίσει την κυτταρική ανάπτυξη, την νευρομυική λειτουργία, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη μείωση των φλεγμονών.

Πώς σχετίζεται η έλλειψή της με το κοιλιακό λίπος;

Η έλλειψη βιταμίνης D έχει πολλές αρνητικές συνέπειες. Ο πιο συνηθισμένος κίνδυνος είναι η αποδυνάμωση των οστών, που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, όπως η εμφάνιση καρκίνου, καρδιοπάθειας, υπέρτασης, κατάθλιψης, γνωστικής εξασθένισης, παχυσαρκίας και γρίπης.

Advertisment

Πρόσφατα, οι επιστήμονες εστιάζουν περισσότερο στην έλλειψηςαυτής της βιταμίνης, στο ποιες πληθυσμιακές ομάδες κινδυνεύουν να την εμφανίσουν και πώς μπορούν να την προλάβουν. Έχει ήδη αποδειχθεί ερευνητικά ότι τα υπέρβαρα άτομα χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης D, ώστε να έχουν τα ίδια αποτελέσματα στον οργανισμό τους με όσους έχουν κανονικό βάρος.

Η Rachida Rafiq και η ερευνητική της ομάδα αποφάσισε να εστιάσει ακόμα περισσότερη στη σχέση βιταμίνης D και παχυσαρκίας. Χρησιμοποίησε πληροφορίες από την Ολλανδική μελέτη Επιδημιολογίας της Παχυσαρκίας, η οποία συνέδεσε τα υψηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε υπέρβαρους άντρες και γυναίκες. Η ομάδα εξέτασε το συνολικό λίπος, το κοιλιακό υποδόριο λίπος, το λίπος γύρω από τα όργανα και το λίπος στο ήπαρ.

Η Rafiq και η ομάδα της ανακάλυψαν ότι το συνολικό λίπος, ειδικά το κοιλιακό, σχετιζόταν με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στις γυναίκες. Ενώ στους άντρες υπήρξε ισχυρότερη συσχέτιση ανάμεσα στο κοιλιακό και ηπατικό λίπος με τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης. Σε γενικά πλαίσια, όμως, υπήρξε μια εκπληκτική σύνδεση ανάμεσα στο κοιλιακό λίπος και στην έλλειψη της βιταμίνης D.
Αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για τον καθορισμό των αιτιών αυτής της σύνδεσης, η σχέση ανάμεσα στους δύο παράγοντες είναι πια βέβαιη και επιβεβαιωμένη.

Ημερήσια δόση ήλιου

Το συμπέρασμα είναι ότι το φως του ήλιου κάνει θαύματα στη σιλουέτα μας. Η έλλειψη βιταμίνης D αποτελεί πια ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο ισχύει και για τη χώρα μας! Γι’ αυτό, μην αφήνετε να περάσει ούτε μια μέρα χωρίς να αφήσετε λίγες ακτίνες ήλιου να αγγίξουν το δέρμα σας (με την απαραίτητη φυσικά προστασία).

[toggle title="Πηγές"]

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5584776/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/

https://clinicpharmacyrx.com/clinicpharmacy/article.php?id=734022

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21310306

[/toggle]

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση