, ,

Ομάδα Ελλήνων φοιτητών δημιούργησε εφαρμογή που μπορεί να “αποκρυπτογραφήσει” το κλάμα ενός μωρού

Το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος που έχει το μωρό για να μας επικοινωνήσει ότι κάτι δεν πάει καλά ή ότι χρειάζεται κάτι. Αλλά

Ομάδα Ελλήνων φοιτητών δημιούργησε εφαρμογή που μπορεί να "αποκρυπτογραφήσει" το κλάμα ενός μωρού

Το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος που έχει το μωρό για να μας επικοινωνήσει ότι κάτι δεν πάει καλά ή ότι χρειάζεται κάτι. Αλλά είναι πολλές οι φορές που αγχωνόμαστε, γιατί δεν μπορούμε να καταλάβουμε τις ανάγκες του. Γι’ αυτό το λόγο, μια ομάδα Ελλήνων φοιτητών σκέφτηκε να δημιουργήσει μια εφαρμογή που θα αποκρυπτογραφεί το κλάμα του μωρού μας.

Η ομάδα iCry2Talk του εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος και Βιοïατρικής Τεχνολογίας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με υπεύθυνο καθηγητή τον κο Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη θα πάρει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft «Imagine Cup 2018», που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Advertisment

Η ομάδα όμως έχει ήδη περάσει στον Τελικό του διαγωνισμού και αυτό το κατάφερε, παρουσιάζοντας την πρωτότυπη αυτή εφαρμογή, η οποία μπορεί να «μεταφράσει» το κλάμα του μωρού σε λόγο. Οι δημιουργοί της εφαρμογής χρησιμοποίησαν τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης (Deep machine learning), ώστε να φτιάξουν έναν μη επεβατικό, έξυπνο και οικονομικό τρόπο «επικοινωνίας» με το μωρό σε πραγματικό χρόνο, όταν αυτό κλαίει.

https://enallaktikidrasi.com/2018/06/omada-ellinwn-foititwn-dimiourgise-efarmogi-mporei-apokriptografisei-klama-mwrou/

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω απεικόνισης της αιτίας κλάματος του μωρού σε μορφή κειμένου, φωνής και εικόνας. Η Ομάδα iCry2Talk, η οποία αποτελείται από τους Ανδρέα Λουτζίδη, Αναστασία Ντράχα και Ιάσονα Χατζηκώστα, βασίστηκε στο γεγονός ότι ο οργανισμός των μωρών, όταν εκείνα κλαίνε, ανεβάζει τα επίπεδα ορμονών, όπως της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης (ορμόνες του στρες). Αυτό συμβαίνει όταν δεν λαμβάνουν ανταπόκριση από τον εκάστοτε φροντιστή τους και σε δεύτερο χρόνο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκεφαλική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού.

Advertisment

Επομένως, η έγκαιρη ανταπόκριση των φροντιστών είναι αρκετά σημαντική. Γι’ αυτό και η ομάδα θεώρησε ότι αν συνδυάσει την ανάλυση διαφορετικών πηγών πληροφορίας, τους αντίστοιχους αλγόριθμους και τις προηγμένες τεχνικές επεξεργασίας θα καταφέρει να γεφυρώσει το χάσμα επικοινωνίας ανάμεσα στο μωρό και στους γονείς.

Με αυτό τον τρόπο, δεν θα βασιζόμαστε πια μόνο στο ένστικτό μας, για να ανταποκρινόμαστε πλήρως στις ανάγκες του μωρού μας, αλλά θα συμβουλευόμαστε και την τεχνολογία, ώστε να μας βοηθά στο έργο μας. Η ομάδα iCry2Talk ευελπιστεί μέσω αυτής της εφαρμογής να βοηθήσει ιδιαίτερα τους άπειρους και νέους γονείς μέσω μιας πιο αντικειμενικής βοήθειας.

Τέλος, αξίζει να τονίσουμε ότι η φετινή ομάδα δεν είναι η μόνη που κατάφερε να διακριθεί στον διαγωνισμό Microsoft «Imagine Cup»• κι άλλες ομάδες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη κατάφεραν να διακριθούν παγκοσμίως και συγκεκριμένα το 2004, 2005, 2007, 2012, 2015 και το 2016. Εμείς, να ευχηθούμε στη φετινή ομάδα καλή επιτυχία!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε
Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα
Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση