Η προσφυγιά… συμβαίνει δίπλα μας

Πρόσφυγες… πρόσφυγες… Αυτοί οι πολίτες που λόγω δικαιολογημένου φόβου για τη ζωή τους βρίσκονται έξω από τη χώρα τους. Δεν είναι επιλογή τους, αλλά

Η προσφυγιά… συμβαίνει δίπλα μας

Πρόσφυγες… πρόσφυγες… Αυτοί οι πολίτες που λόγω δικαιολογημένου φόβου για τη ζωή τους βρίσκονται έξω από τη χώρα τους. Δεν είναι επιλογή τους, αλλά απόφαση παρμένη σε συνθήκες συνήθως πολέμου.

Σκέφτομαι πως αυτοί οι άνθρωποι είναι πλημμυρισμένοι με αρνητικά συναισθήματα όπως πόνο, δυστυχία και ανασφάλεια για τη ζωή τους. Άνθρωποι καταδικασμένοι στη φτώχεια, την ανεργία, την αρρώστια και το θάνατο.

Advertisment

Θλίβομαι όταν τα σκέφτομαι όλα αυτά. Στεναχωριέμαι γιατί αντιλαμβάνομαι πως πρόκειται για αληθινά γεγονότα που συμβαίνουν δίπλα μας. Μία μεγάλη αλήθεια που δεν θέλω ούτε να φανταστώ ότι μπορεί να συμβεί στην πατρίδα μας, στην οικογένεια μας, στα παιδιά μας. Μα συμβαίνει εκεί έξω, δίπλα μας, αυτή τη στιγμή.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να τους ελαφρύνουμε από το φορτίο της προσφυγιάς;  Μία παρηγοριά για τους πρόσφυγες είναι να δείξουμε την ανέχειά μας με σεβασμό, αλληλεγγύη, προσφορά, ενδιαφέρον, όπως μπορεί ο καθένας, όσο μπορεί και όσο θέλει. Και εμείς που προσφέρουμε, θα νιώσουμε καλύτερα! Αν και πάλι, ο πόνος τους παραμένει αμείωτος.

Τότε είναι που μας παίρνει από κάτω. Και οφείλουμε να αντισταθούμε σθεναρά. Να μη χάσουμε την αισιοδοξία μας, την αυτοπεποίθησή μας και την επαφή μας με την χαρά της καθημερινότητάς μας, το γέλιο της ζωής μας.

Advertisment

Γιατί τότε η προσφυγιά, η δυστυχία και η φτώχεια δεν θα είναι δίπλα μας, αλλά θα έχουν εγκατασταθεί μέσα μας… Στον ίδιο μας τον εαυτό. Πρώτα από όλα, να είμαι ΕΓΩ καλά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πόνος μπορεί να γίνει προορισμός, καθώς σε οδηγεί να καταλάβεις "Οι Ιθάκες τι σημαίνουν"
Η ζωή δεν είναι πρόβλημα που καλείται κάποιος να λύσει. Η ζωή είναι ένα μυστήριο που το βιώνει ο καθένας μοναχικά
Όσα δε θα σου πουν για τις Πανελλαδικές εξετάσεις
Νομίζεις ότι χρειάζεσαι ένα “bikini body” για να απολαύσεις το καλοκαίρι; Ξανασκέψου το!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση