,

8 σπιτικές θεραπείες για να αντιμετωπίσετε τη φαγούρα από το τσίμπημα κουνουπιών

Όταν αποφασίζουμε το καλοκαίρι να απολαύσουμε ένα χαλαρό απόγευμα ή βράδυ κάπου έξω, τότε τα τσιμπήματα κουνουπιών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εξόδου μας, ειδικά

8 σπιτικές θεραπείες για να αντιμετωπίσετε τη φαγούρα από το τσίμπημα κουνουπιών

Όταν αποφασίζουμε το καλοκαίρι να απολαύσουμε ένα χαλαρό απόγευμα ή βράδυ κάπου έξω, τότε τα τσιμπήματα κουνουπιών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εξόδου μας, ειδικά αν μένουμε σε ζεστό, υγρό κλίμα. Ενώ οι μέλισσες και οι σφήκες χύνουν δηλητήριο όταν τσιμπούν, τα κουνούπια τρυπούν το δέρμα μας με την προβοσκίδα τους, που μοιάζει σαν ένα μικρό καλαμάκι. Με αυτή, ρουφούν ελάχιστες ποσότητες αίματος και απελευθερώνουν αντιθρομβωτικές ουσίες.

Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά, απελευθερώνοντας ισταμίνη, η οποία δημιουργεί μικρά σπυράκια που μας φαγουρίζουν. Με άλλα λόγια, αυτό που μας τρώει δεν είναι το ίδιο το τσίμπημα, αλλά η αλλεργική αντίδραση του οργανισμού μας στις ουσίες που το τσίμπημα αφήνει πίσω.

Advertisment

Αν και συνήθως τα τσιμπήματα κουνουπιών δεν μας δημιουργούν τίποτε άλλο παρά δυσφορία και εκνευρισμό, κάποια μπορεί να αποδειχθούν πιο επικίνδυνα. Τα παιδιά, για παράδειγμα, είναι πιο ευάλωτα στα μεγάλα και ενοχλητικά κουνούπια απ’ ότι οι ενήλικες. Ορισμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, που μπορεί να απειλήσουν μέχρι και τη ζωή τους. Επίσης, αν πρόκειται να ταξιδέψετε σε κάποια τροπική χώρα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι σε ορισμένες περιοχές, τα κουνούπια μεταφέρουν ασθένειες. Οπότε πριν ταξιδέψετε, χρειάζεται να πάρετε τα μέτρα σας.

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τα τσιμπήματα είναι να αποφύγετε βέβαια τα ίδια τα έντομα. Τα κουνούπια φαίνεται να έλκονται περισσότερο από τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερο βάρος και από τις έγκυες. Προτιμούν επίσης τις λοσιόν και τα αρώματα που έχουν γλυκό άρωμα.

Ορισμένα είδη κουνουπιών προτιμούν τα ξημέρωμα, ενώ άλλα λατρεύουν τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Μείνετε μακριά από στάσιμα νερά, εκεί όπου τα κουνούπια αναπαράγονται και μαζεύονται και καλυφτείτε με μακριά μανίκια και μπατζάκια, τα ρούχα σας να είναι ανοιχτόχρωμα. Αν μπορείτε, προτιμήστε να κοιμηθείτε σε κλιματιζόμενο χώρο ή τοποθετήστε σήτες στο υπνοδωμάτιό σας.

Advertisment

8 τρόποι αντιμετώπισης της φαγούρας από τσίμπημα κουνουπιού

Ανακουφιστείτε με σακουλάκια τσαγιού

Για άμεση ανακούφιση, χρησιμοποιήστε μια αντισταμινική κρέμα. Αν δεν έχετε όμως, χρησιμοποιήστε κάτι που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας. Τα παγωμένα, μουσκεμένα σακουλάκια πράσινου τσαγιού θα αντιμετωπίσουν το πρήξιμο και τη φαγούρα. Αρκεί να έχετε βάλει λίγα στο ψυγείο σας. Το κρύο ανακουφίζει από τη φαγούρα και τα συστατικά του τσαγιού βοηθούν με τη φλεγμονή.

Λίγο μέλι

Το μέλι έχει αντισηπτική δράση. Περιέχει αντιβακτηριδιακά συστατικά, οπότε θεωρητικά μπορεί να εμποδίσει τη μόλυνση μετά το τσίμπημα. Προσέξτε όμως μην προσελκύσετε κι άλλα κουνούπια με το μέλι.

Αυτοκόλλητο

Αποτελεί μια εύκολη λύση για να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι δεν πρέπει να ξύνουμε το σημείο του τσιμπήματος, ειδικά το βράδυ. Αν ξύνεστε πολύ, θα δημιουργήσετε πληγή και πιθανότατα κάποια μόλυνση.

Αλόη βέρα

Η αλόη βέρα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητα, οπότε μπορεί να βοηθήσει στη φαγούρα. Για ακόμα περισσότερη ανακούφιση, τοποθετήστε λίγο τζελ αλόη βέρα στο ψυγείο, αφού το κρύο θα σας βοηθήσει στη φαγούρα.

Οινόπνευμα και απολυμαντικό χεριών

Αν τρίψετε λίγο καθαρό οινόπνευμα στην περιοχή θα απομακρύνετε τόσο τη φαγούρα, όσο και το ίδιο το τσίμπημα. Το απολυμαντικό χεριών επίσης λειτουργεί καλά και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε πολύ.

Έλαιο τεϊόδεντρου και αμαμελίδας

Και τα δύο έχουν αντισηπτικές ιδιότητες, οπότε μπορούν να εμποδίσουν τη μόλυνση μετά το τσίμπημα. Και η αίσθηση που αφήνουν πάνω στην επιδερμίδα επίσης απομακρύνουν τη φαγούρα. Μπορείτε να αναμίξετε λίγο με απολυμαντικό χεριών ή οινόπνευμα.

Καταπραϋντικός βασιλικός

Αν τρίψετε ένα φύλλο βασιλικού πάνω στο τσίμπημα, η φαγούρα σταματά. Επίσης, ο βασιλικός έχει αποδειχτεί ότι γενικά απωθεί τα κουνούπια. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που επίσης βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος.

Δοκιμάστε πάστα ασπιρίνης

Δοκιμάστε λιωμένη ασπιρίνη αναμειγμένη με ελάχιστο νερό, ώστε να γίνει μια πάστα. Η ασπιρίνη περιέχει ακετυλοσαλυκιλικό οξύ, που είναι αντιφλεγμονώδες.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι οικιακές εργασίες συνδέθηκαν με καλύτερη μνήμη και νοητικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση