Οι γιατροί τώρα συστήνουν η πρώτη γραμμή θεραπείας για την αντιμετώπιση του βήχα να είναι το μέλι και τα απλά, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τους περισσότερους ανθρώπους. Τα αντιβιοτικά χρειάζεται να συνταγογραφούνται σπάνια από τους γιατρούς για τον βήχα, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις βελτιώνουν ελάχιστα έως καθόλου τα συμπτώματα.
Τις περισσότερες φορές, εκτός λίγων εξαιρέσεων, ο βήχας θα εξασθενίσει από μόνος του μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες. Οι νέες συστάσεις για τους γιατρούς έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της αντίστασης στα αντιβιοτικά, ένα ολοένα αυξανόμενο φαινόμενο. Η κατάχρησή τους δυσκολεύει την αντιμετώπιση λοιμώξεων, δημιουργώντας υπερβακτήρια που καταφέρνουν να αντισταθούν στα φάρμακα.
Advertisment
Η σοβαρότητα της αντίστασης στα αντιβιοτικά
Ένα ζεστό ρόφημα με μέλι – και συχνά με λεμόνι και τζίντζερ – είναι η πιο διαδεδομένη φυσική λύση για τον βήχα και τον πονόλαιμο. Τώρα και η ιατρική κοινότητα το συστήνει ρητά μέσω των οδηγιών που δημοσιοποιήθηκαν από φορείς του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας, δηλώνοντας πως υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το μέλι βελτιώνει τα συμπτώματα του βήχα.
Απλά αντιβηχικά φάρμακα που περιέχουν πελαργόνιο, γουαϊφενεσίνη ή δεξτρομεθορφάνη μπορούν επίσης να φανούν αρκετά χρήσιμα ως προς την αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων. Τα περισσότερα είδη βήχα προκαλούνται από ιούς, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα αντιβιοτικά και εξασθενούν από μόνοι τους.
Παρ΄όλα αυτά, οι προηγούμενες έρευνες έχουν βρει ότι το 48% των γιατρών συνταγογραφεί αντιβιοτικά για το βήχα ή τη βρογχίτιδα. Όμως, η αντίσταση στα αντιβιοτικά έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα και χρειάζεται να λάβουμε δράση ώστε να μειωθεί η χρήση τους. Το πρώτο βήμα είναι η αυτοφροντίδα σε πρώτο στάδιο με φυσικές λύσεις.
Advertisment
Ελέγξτε τα συμπτώματα
Ωστόσο, οι οδηγίες αναφέρουν ότι τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα όταν ο βήχας είναι μέρος μιας σοβαρότερης ασθένειας ή όταν ο ασθενής κινδυνεύει να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές, όπως σε περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων ή αποδυναμωμένου ανοσοποιητικού συστήματος.
Το μέλι δεν συστήνεται για παιδιά κάτω του ενός έτους, επειδή πολύ συχνά περιέχει βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν βρεφική αλλαντίαση. Αν ο βήχας επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται ή όταν ο ασθενής νιώθει δυσφορία ή δύσπνοια, τότε χρειάζεται να επισκεφθεί ένα γιατρό.
Οι κυβερνήσεις και η ιατρική κοινότητα χρειάζεται να λάβουν δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αντιβιοτικών. Αν αυτά αποτύχουν, οι λοιμώξεις θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και πολλές κοινές ιατρικές διαδικασίες, όπως οι θεραπείες καρκίνου και οι μεταμοσχεύσεις θα είναι επικίνδυνες.