,

Σήμερα η ανθρωπότητα εξαντλεί και επίσημα τους φυσικούς της πόρους για το 2018

Σήμερα, 1η Αυγούστου, η ανθρωπότητα έχει και επίσημα καταναλώσει το σύνολο των πόρων που η φύση μπορεί να ανανεώσει και να προσφέρει μέσα σε

Σήμερα η ανθρωπότητα εξαντλεί και επίσημα τους φυσικούς της πόρους για το 2018

Σήμερα, 1η Αυγούστου, η ανθρωπότητα έχει και επίσημα καταναλώσει το σύνολο των πόρων που η φύση μπορεί να ανανεώσει και να προσφέρει μέσα σε ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και πέρα, θα ζούμε με «πίστωση» για τους υπόλοιπους πέντε μήνες.

Οι άνθρωποι εξαντλούμε κάθε χρόνο όλο και νωρίτερα τους φυσικούς πόρους του πλανήτη μας και φέτος κάναμε αρνητικό ρεκόρ, καταναλώνοντας πόρους ενός χρόνου σε μόλις επτά μήνες. Και η ταχύτητα με τον οποίο το κάνουμε αυξάνεται ιλιγγιωδώς, αν αναλογιστεί κανείς ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’70, η μέρα αυτή είχε οριστεί στις 29 Δεκεμβρίου.

Advertisment

Φέτος, η μέρα αυτή – η Earth Overshoot Day – ήρθε δύο μέρες νωρίτερα από πέρυσι. Η 1η Αυγούστου υπολογίστηκε από το Global Footprint Network σε συνεργασία με τη WWF, μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση που παρατηρεί τη χρήση πόρων, όπως τροφές, ξυλεία και νερό, αλλά και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την περιβαλλοντική ζημιά που προκαλούμε.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτή η μέρα αποδεικνύει πως η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί τους φυσικούς πόρους 1.7 φορές ταχύτερα από το ρυθμό με τον οποίο τα οικοσυστήματα του πλανήτη μας μπορούν να αναγεννηθούν. Το κόστος της «οικολογικής σπατάλης» περιλαμβάνει την απώλεια βιοποικιλότητας, την αποψίλωση, τη διάβρωση του εδάφους, την κατάρρευση της αλιείας, την έλλειψη φρέσκου νερού και την συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο κλιματικής αλλαγής, σοβαρές πυρκαγιές, ξηρασίες και τυφώνες.

Τέτοιες επιδράσεις αναγκάζουν σταδιακά τους ανθρώπους να μεταναστεύουν σε πόλεις ή χώρες, όπως προειδοποιεί το δίκτυο Global Footprint. Η κατάσταση διαφέρει από χώρα σε χώρα, έτσι και οι ευθύνες τους. Όμως, υπάρχουν μικρές χώρες, όπως το Κατάρ και το Λουξεμβούργο που έχουν εξαιρετικά ισχυρό οικολογικό αποτύπωμα.

Advertisment

Από την άλλη πλευρά, ένα θετικό παράδειγμα οικολογικού αποτυπώματος έρχεται από την Κίνα, η οποία αν και κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό επίδρασης στον πλανήτη με σταθερή αύξηση από το 2000, παρουσίασε μια μείωση 0.3% από το 2013 στο 2014. Εντούτοις, ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος για να διορθώσουμε την οικολογική ζημιά που μέχρι και σήμερα προκαλούμε.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άρτα: Βυθισμένος οικισμός στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου βγήκε στην επιφάνεια λόγω ξηρασίας
Υπεραιωνόβια βελανιδιά στο Αγρίνιο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης
Η ανθρωπότητα σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Μπορούμε να πετύχουμε ένα βιώσιμο κλιματικά μέλλον;
Act for Earth: Πώς επηρεάζει η ξηρασία τη ζωή στον πλανήτη (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση