,

Τον πόνο για να τον νικήσεις πρέπει να τον αποδεχτείς

Σταμάτα να εγκαταλείπεις πάντα στη μέση αυτό που σε πονάει. Κάθισε μαζί του και συμπορεύσου. Μην τρέχεις να κρυφτείς από αυτό που σε φοβίζει.

Τον πόνο για να τον νικήσεις πρέπει να τον αποδεχτείς

Σταμάτα να εγκαταλείπεις πάντα στη μέση αυτό που σε πονάει. Κάθισε μαζί του και συμπορεύσου. Μην τρέχεις να κρυφτείς από αυτό που σε φοβίζει. Αποδέξου το. Κάνε μαζί του διάλογο. Δεν φταίει η πληγή σου εάν σε πρόδωσαν ή εάν έπεσες έξω. Πονάει και εκείνη μαζί σου. Σώμα από το σώμα σου είναι και αυτή. Πονάει που τα κύτταρά σου κλαίνε καιρό τώρα αίμα και κόκκινες ελπίδες.

Αποδέξου τον πόνο. Μονάχα μαζί του θα βρεις το θάρρος να βγεις πάλι στο φως. Πάψε να θυματοποιείσαι ότι συνέβη μόνο σε εσένα. Λάθος. Συνέβη Και σε εσένα. Σώπασε λοιπόν και μην πανικοβάλεις ούτε τον εαυτό σου, ούτε τους γύρω σου.

Advertisment

Πονάς, το ξέρω. Δεν σου λέω ότι το ξέρω για να ηρεμήσεις. Το ξέρω πραγματικά. Έχω πονέσει σε μέρη του σώματός μου που δεν ήξερα καν ότι υπήρχαν. Έχω πιστέψει ότι το κεφάλι μου μέσα είχε δέκα μικρούς σκορπιούς που με δάγκωναν συνέχεια και εγώ δεν μπορούσα να τους βγάλω. Σιγά σιγά πέθαιναν εκείνοι από το δικό τους τσίμπημα αλλά το δηλητήριο νόμιζα πως το κατάπινα εγώ.

Και μετά νόμιζα ότι θα πέθαινα. Όμως δεν πέθαινα. Ποτέ δεν πέθαινα. Κατάλαβες τώρα πόσο έχω πονέσει; Όμως αυτός ο πόνος ήτανε η μεγαλύτερή μου δοκιμασία. Νευριάζεις τώρα, το ξέρω. Εσύ πονάς και εγώ σου λέω παραμύθια.

Άκουσέ με. Θα είσαι πολύ περήφανος αύριο για σένα. Θα έχεις αντέξει πράγματα και καταστάσεις, που δεν θα πίστευες ποτέ, θα ξαναβγείς στο φως της μέρας χωρίς φανερά τα σημάδια της εσχάτης προδοσίας.

Advertisment

Μονάχα σταμάτα να ουρλιάζεις για να ακουστείς. Κανένας δεν θα σε ακούσει. Κανένας δεν καταλαβαίνει. Μόνο εκείνος που το έχει περάσει. Διάλεξε έναν άνθρωπο και μίλα μονάχα σε εκείνον. Σε όλους τους υπόλοιπους δεν θα λες κουβέντα. Δεν θα καταλάβουν όσο και αν σου κουνάνε ευγενικά το κεφαλάκι, από μέσα τους σε βρίσκουν πολύ κουραστικό και βαριούνται. Λένε πότε θα σταματήσεις να γυρίσουν σπίτι στις δουλειές και στους συντρόφους τους. Δεν τους νοιάζεις πραγματικά.

Τρομάζεις με την αλήθεια αυτή, αλλά έτσι είναι. Δεν αντέχει ο κόσμος την επανάληψή σου ούτε τα κλαμένα σου μάτια ούτε τα χαρτομάντιλά σου. Μόνο η μάνα σου αντέχει, ο κολλητός σου και ο σκύλος σου. Μην απλώνεις τον πόνο σου στις παρέες σου. Δεν περνάει εάν τον απλώσεις.

Άλλωστε, στον μεγάλο πόνο μας ελάχιστοι ή ακόμα και κανένας δεν είναι κοντά μας. Πάρε τον πόνο σου αγκαλιά και προσπάθησε να τον κοιμίσεις. Δεν το ήθελε και εκείνος να είναι ο τραγικός επισκέπτης της ζωής σου, αλλά ούτε και να τον κουβαλάς μέσα σου θέλει. Πρέπει να ελευθερωθεί από μέσα σου να βγει και εσύ να πετάξεις μακριά.

Ο εχθρός σου δεν είναι εδώ, μέσα σου. Ο εχθρός σου είναι αυτός, που κάποτε κοίμιζες όλες τις ελπίδες της ζωής σου στο λαιμό του όταν αποκοιμιόσασταν μαζί, ενώ εκείνος περίμενε πότε θα γυρίσεις το κεφάλι σου από την άλλη να σε μαχαιρώσει.

Ο εχθρός σου δυστυχώς είναι αυτός που έφαγε και ήπιε από το ίδιο ποτήρι με εσένα. Αυτός που σε φίλησε γλυκά στον κήπο της Γεσθημανής. Εκείνον πολέμησε. Εκείνον μπορείς να θάψεις κάπου μακριά και να ξεχάσεις; Μπορείς; Εάν ναι, μονάχα τότε θα έχεις πραγματικά νικήσει.

Μπέττυ Κούτσιου – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποι που «ενοχλούν»... εκείνοι που δεν στριμώχτηκαν για να εξαγοράσουν λίγα ψίχουλα αγάπης
Μήπως ασκώ υπερβολική κριτική στους άλλους; Πώς θα το καταλάβω και πώς μπορώ να το διορθώσω;
Ν. Καζαντζάκης: Η λαχτάρα της λευτεριάς
Χάνουμε χρόνο όταν επενδύουμε σε αυτούς που δεν έχουν χρόνο για εμάς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση