Το TEDxAthens φιλοξένησε το 2016 την αγαπημένη μας Άλκη Ζέη, η οποία καθήλωσε το κοινό με τις γλαφυρές περιγραφές για τη ζωή και το έργο της. Μοιράστηκε εκπληκτικές ιστορίες, αφηγήθηκε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, αλλά και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και της μετανάστευσής της στη Σοβιετική Ένωση.
Οι «αφετηρίες» της στη ζωή και στη δουλειά της αποτελούν πηγή έμπνευσης για τη δική μας ζωή και δουλειά. Και αυτό διότι η Άλκη Ζέη δεν έζησε μόνο τις πιο έντονες περιόδους της νεότερης ιστορίας, αλλά τις αποτύπωσε με την πένα της σε βιβλία που θα μείνουν για πάντα κλασική αξία.
Advertisment
«Από τα μικρά μου χρόνια ως σήμερα, ας μην πω με ακρίβεια πόσα είναι γιατί θα τρομάξω κι εγώ η ίδια, έζησα έναν πόλεμο, δύο εμφύλιους πολέμους, δύο δικτατορίες και δύο προσφυγιές. Δεν τα έζησα σαν απλός παρατηρητής, αλλά παίρνοντας ενεργό μέρος κάθε φορά κι έτσι και να ήθελα δεν θα μπορούσε το συγγραφικό μου έργο να μην επηρεαστεί από τα γεγονότα αυτά που συγκλόνισαν τον τόπο μας. Άθελα μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην ιστορία κι έγινα κι εγώ ένα κομμάτι της. Το συγγραφικό μου λοιπόν έργο, θέλω δε θέλω είναι γεμάτο ιστορία»
Κάπως έτσι, η Άλκη Ζέη έγινε αδιαμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες ελληνίδες συγγραφείς με τα κυριότερα έργα της να είναι: Το καπλάνι της βιτρίνας, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Κοντά στις ράγες, Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της, Με μολύβι Φάμπερ νούμερο δύο και Η μωβ ομπρέλα. Η ίδια μάλιστα έχει μεταφράσει και το κλασικό βιβλίο του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί «Ο μικρός πρίγκιπας».
Από τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου αρχίζει να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Η αγάπη της για το βιβλίο και τα παιδιά διαφαίνονται σε όλο της το έργο γι’ αυτό και τα τελευταία 40 χρόνια ακούραστη επισκέπτεται σχολεία, βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία για να συνομιλήσει με τα παιδιά. Η ίδια πάντα τονίζει τη σημασία και τη δύναμη του βιβλίου στην εκπαιδευτική πορεία του μαθητή.
Advertisment