Τοξικός. Με τον όρο τοξικός περιγράφεται ο επιβλαβής για τη σωματική και ψυχο-συναισθηματική υγεία ενός ατόμου. Η αλήθεια όμως είναι ότι δύσκολα αναγνωρίζουμε μία τοξική σχέση. Δύσκολα αποδεχόμαστε ότι συμβαίνει σε εμάς και ακόμα πιο δύσκολα μπορούμε να φύγουμε από αυτήν.

Ίσως γιατί θέλουμε να τη σώσουμε. Ίσως γιατί τοξικός στη ζωή μας είναι ο σύντροφός μας, ο φίλος μας, η μητέρα μας ή ο πατέρας μας. Και δεν μπορούμε εύκολα να το αποδεχτούμε αυτό.

Πώς συμπεριφέρεται όμως ένας τοξικός άνθρωπος;

– Συνήθως αναζητάει την προσοχή και μιλάει για το Εγώ του.

– Εστιάζει στα δικά του θέλω.

– Ασκεί μόνιμα κριτική και δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη μιας κατάστασης.

– Είναι απαιτητικός και προσπαθεί να χειριστεί τους άλλους.

Διαβάστε επίσης: 4 συνήθειες που δεν συνειδητοποιούμε ότι είναι τοξικές για τη σχέση μας και 11 στοιχεία που μαρτυρούν ότι είστε θύμα κακοποίησης ενός ναρκισσιστή

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε εμείς;

– Η διακοπή μιας τοξικής σχέσης πρέπει να είναι μια απόφαση αλλαγής. Είναι η μέρα που αποφασίζουμε ότι κουραστήκαμε να παλεύουμε με το σκοτάδι.

– Πρέπει να σταματήσουμε να δικαιολογούμε τον άλλον.

– Πρέπει να μάθουμε να βάζουμε όρια στον άλλον και να διεκδικήσουμε τα δικά μας θέλω.

– Να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας. Συχνά στις τοξικές σχέσεις μαθαίνουμε να υποχωρούμε τόσο πολύ που χάνουμε κομμάτια του εαυτού μας.

– Να σταματήσουμε να περιμένουμε αυτόν που δεν θα μας πάρει ποτέ τηλέφωνο και να διεκδικήσουμε εκείνον που θα θέλει να μας αφιερώσει χρόνο από τη ζωή του. Διεκδικούμε αυτό που πιστεύουμε πάντα ότι αξίζουμε.

Και αν δεν μπορείς μόνος σου, μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια. Οι σύμμαχοι είναι δώρο στη ζωή μας.

Photo: Author/Depositphotos

Ελένη Σολταρίδου

Συγγραφέας Ελένη Σολταρίδου

Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, εξειδικευμένη στη Γνωσιακή και Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Είναι υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κάνει συνεδρίες στα γραφεία της (ένα στην Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα) και μέσω skype. Ασχολείται με την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στο αντικείμενο της Ψυχολογίας και της Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων.
Είναι υπεύθυνη συγγραφής άρθρων σε θέματα ψυχολογίας για το Γραφείο Διασύνδεσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και επιστημονική συνεργάτης ιστοσελίδων εξειδικευμένων σε θέματα παροχής συμβουλών για την ποιότητα ζωής, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την μητρότητα.

Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε