, ,

Η Κίνα σχεδιάζει να στείλει τεχνητό φεγγάρι στο διάστημα για να αντικαταστήσει τα φώτα της πόλης

Μία Κινέζικη πόλη έχει καταστρώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για να αντικαταστήσει τον οδικό φωτισμό: να ενισχύσει τη λάμψη του πραγματικού φεγγαριού με ένα πιο

Η Κίνα σχεδιάζει να στείλει τεχνητό «φεγγάρι» στο διάστημα για να αντικαταστήσει τον οδικό φωτισμό

Μία Κινέζικη πόλη έχει καταστρώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για να αντικαταστήσει τον οδικό φωτισμό: να ενισχύσει τη λάμψη του πραγματικού φεγγαριού με ένα πιο λαμπερό, τεχνητό. Η πόλη Chengdu, που βρίσκεται στην νοτιοδυτική Κίνα και έχει 14.5 εκατομμύρια κατοίκους, σχεδιάζει το 2020 να στείλει στο διάστημα έναν δορυφόρο φωτισμού.

Το τεχνητό φεγγάρι στόχο θα έχει να συμπληρώσει το φωτισμό του κανονικού φεγγαριού τη νύχτα, αν και όπως αναφέρεται, θα είναι οκτώ φορές πιο φωτεινό. Η λάμψη του δορυφόρου θα μπορεί να φωτίσει μια περιοχή 10 – 80 χιλιομέτρων και έτσι θα μπορέσει να αντικαταστήσει τα φώτα του δρόμου.

Advertisment

Την πρωτοβουλία αποκάλυψε σε συνέδριο καινοτομίας στην Τσενγκντού ο Γου Τσουνφένγκ, πρόεδρος της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας Chengdu Aerospace Science and Technology (CASC). Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το σχέδιο έχει την πλήρη υποστήριξη της κινέζικης κυβέρνησης. Ο Γου ανέφερε μάλιστα πως τα σχέδια και ο πειραματισμός για έναν τέτοιο δορυφόρο είχαν ξεκινήσει χρόνια πριν, αλλά η τεχνολογία έχει εξελιχθεί πλέον τόσο που κάνει δυνατή την πραγματοποίηση του σχεδίου.

Οι Κινέζοι παραδέχονται πως η έμπνευση για το τεχνητό «φεγγάρι» προέρχεται από έναν Γάλλο καλλιτέχνη, ο οποίος φαντάστηκε και σχεδίασε έναν τύπο «κολιέ» από κάτοπτρα που θα κρεμόταν πάνω από τη Γη και το οποίο θα μπορούσε να αντανακλά το φως του ήλιου στο Παρίσι όλη την ημέρα και τη νύχτα.

Ωστόσο, οι Κινέζοι και ο Γάλλος καλλιτέχνης δεν είναι οι μόνοι που είχαν τέτοιες ιδέες. Το 2013, τρία μεγάλα κάτοπτρα, ελεγχόμενα από υπολογιστή, τοποθετήθηκαν πάνω από τη νορβηγική πόλη Ριουκάν για να αντανακλούν τις ακτίνες του Ήλιου στην κεντρική πλατεία της πόλης. Παλαιότερα, στη δεκαετία του 1990, Ρώσοι αστρονόμοι και μηχανικοί είχαν εκτοξεύσει ένα δορυφόρο που αντανακλούσε το ηλιακό φως στη Γη.

Advertisment

Βέβαια, το τεχνητό «φεγγάρι» προκαλεί ανησυχίες για την ακριβή επίδραση της φωτεινότητάς του στη φύση και κυρίως στην άγρια ζωή. Και στους ίδιους τους κατοίκους, θα προσθέσουμε εμείς.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Save the Date - Save Lives! Εθελοντική Αιμοδοσία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Σάββατο 19 Οκτωβρίου
Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Πόσο κοστίζει το σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Πρεμιέρα σήμερα για το Ψηφιακό Φροντιστήριο - Πώς θα λειτουργεί
«Thessaly & Evros Pass 2024»: Ανοιξε η πλατφόρμα για φθηνές διακοπές σε Έβρο και Θεσσαλία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση