, ,

Εκουαδόρ: Μαθήτριες μήνυσαν την κυβέρνηση για τη ρύπανση που προκαλούν οι καύσεις των διυλιστηρίων και κέρδισαν

Εννέα κορίτσια, ηλικίας 7-14 ετών, έγραψαν ιστορία στο Εκουαδόρ αφού μήνυσαν την κυβέρνηση για τη ρύπανση και τις κλιματικές επιδράσεις της καύσης των διυλιστηρίων

Εκουαδόρ: Μαθήτριες μήνυσαν την κυβέρνηση για τη ρύπανση που προκαλούν οι καύσεις των διυλιστηρίων και κέρδισαν

Εννέα κορίτσια, ηλικίας 7-14 ετών, έγραψαν ιστορία στο Εκουαδόρ αφού μήνυσαν την κυβέρνηση για τη ρύπανση και τις κλιματικές επιδράσεις της καύσης των διυλιστηρίων στον Αμαζόνιο. Το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ των κοριτσιών, που απαίτησαν την άμεση διακοπή όλων των καύσεων αερίων στα χωριά τους. Οι δικαστές επίσης υπογράμμισαν ότι η διακοπή των καύσεων θα μπορέσει ακόμα και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας κατά τουλάχιστον 24%.

«Είμαι πολύ χαρούμενη, επειδή, επιτέλους αποδόθηκε δικαιοσύνη. Θα δώσουμε ξανά ζωή στη φύση, για όλα τα άρρωστα παιδιά, για τους ανθρώπους, τους γονείς που πάλεψαν να μείνουν υγιείς, για τις οικογένειες που επίσης πάλευαν να καλλιεργήσουν τις μικρές τους σοδειές, για τις οικογένειες που διαμένουν κάτω από αυτά τα μολυσματικά αέρια και για όσους χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τη γη τους», δήλωσε η 10χρονη Leonela Moncayo αφού ενημερώθηκε για τη δικαστική απόφαση.

Advertisment

ecuador-mathitries-minisan-kivernisi-ripansi-prokaloun-kafseis-diilistiriwn-kerdisan
Φωτογραφία: Mitch Anderson / Amazon Frontlines

Με μέση θερμοκρασία τους 400 βαθμούς Κελσίου, τα διυλιστήρια καίνε φυσικά αέρια, παραπροϊόντα της εξόρυξης πετρελαίου, από το 1967 που η Chevron-Texaco ξεκίνησε τις επιχειρήσεις της στην περιοχή. Οι ενάγουσες ανέφεραν ότι συγγενείς και φίλοι εμφάνισαν πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκλήθηκε από τις καύσεις και σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρονται και θάνατοι.

Μια έρευνα του 2017 από το Clínica Ambiental, ένα πρόγραμμα του Κέντρου Ερευνών και Κοινωνικής Δράσης (CEAS) και της ΜΚΟ Acción Ecológica υποδεικνύει ότι υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου στον πληθυσμό του Αμαζονίου που ανήκει στο Εκουαδόρ, ο οποίος ζει κοντά σε περιοχές που λειτουργεί η Chevron-Texaco, εκεί δηλαδή που βρίσκονται τα διυλιστήρια, οι εξορύξεις και γίνονται οι εκπομπές αερίων.

Ο Pablo Fajardo, ένας εκ των δικηγόρων που εκπροσωπεί τα κορίτσια και την Ένωση Ανθρώπων που έχουν Επηρεαστεί από την Texaco (UDAPT) αναφέρει ότι οι ερευνητές και η Ένωση ξόδεψαν δύο χρόνια για να συλλέξουν αναφορές και περιστατικά καρκίνου στο Sucumbíos και στο Orellana. Αναφέρουν 251 περιπτώσεις, εκ των οποίων το 71% αφορά σε γυναίκες. «Αυτά τα κορίτσια που σήμερα ήταν ενάγουσες θα μπορούσε αύριο να είναι θύματα καρκίνου», δήλωσε ο Fajardo.

Advertisment

Στις 20 Φεβρουαρίου του 2020, τα κορίτσια υπέβαλαν μήνυση κατά του Υπουργείου Ενέργειας και Μη ανανεώσιμων φυσικών πηγών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Νερού του Εκουαδόρ, ισχυριζόμενες ότι οι επιπτώσεις των καύσεων παραβίαζαν τα δικαιώματά τους, στην πρόσβαση στο νερό, την υγεία, την τροφή και σε ένα υγιές και οικολογικά ισορροπημένο περιβάλλον. Δήλωσαν ότι οι καύσεις είχαν επηρεάσει αρνητικά την υγεία των κατοίκων, μολύνοντας το βρόχινο νερό που ήταν η μόνη τους πηγή καθαρού νερού.

Φωτογραφία: Mitch Anderson / Amazon Frontlines

Όμως, τα ασφαλιστικά μέτρα δεν έγιναν αποδεκτά και έτσι τα κορίτσια άσκησαν έφεση η οποία αναβλήθηκε 5 φορές. Τελικά, στις 26 Ιανουαρίου του 2021, το δικαστήριο συμφώνησε με τη μήνυση των κοριτσιών λέγοντας ότι «η κυβέρνηση του Εκουαδόρ αγνόησε το δικαίωμα των εναγουσών να ζήσουν σε ένα υγιές και οικολογικά ισορροπημένο περιβάλλον, παραβλέποντας το δικαίωμα που έχουν στην υγεία μέσω δραστηριοτήτων που προκαλούν ρύπανση, μη παρέχοντας ή προωθώντας τη χρήση περιβαλλοντικά καθαρών τεχνολογιών μορφών ενέργειας που δεν προκαλούν ρύπανση».

Μία άλλη δικηγόρος των κοριτσιών, η Maria Espinosa, αναφέρει ότι «αυτό που θέλουμε είναι να κλείσουμε τα 447 σημεία καύσης. Για να τα ξεφορτωθούμε χρειαζόμαστε νέες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες εξετάστηκαν στη μηνυτήρια αναφορά. Τα αέρια θα μπορούσαν να διοχετεύονται για οικιακή χρήση, να παράγουν εκ νέου ενέργεια στα διυλιστήρια και άλλες πιθανές λύσεις». Το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί πώς ακριβώς θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι.

Πηγή:

brightvibes.com/2251/en/ecuadorian-court-sides-with-nine-schoolgirls-and-orders-end-to-gas-flaring-by-oil-industry-in-amazon

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σήμερα η Τελετή Αφής: Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση