Μια εταιρία στη Νέα Ζηλανδία αποφάσισε την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου εργασίας μετά από επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα: οι εργαζόμενοι στο εξής θα εργάζονται τέσσερις μέρες την εβδομάδα αντί για πέντε και χωρίς κάποια περικοπή μισθού.
Η Perpetual Guardian διαθέτει σχεδόν 250 άτομα εργατικό δυναμικό και ασχολείται με τη διαχείριση διαθηκών, περιουσιών και υποθηκών. Η εργοδοσία αποφάσισε να δοκιμάσει ένα τετραήμερο εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας για κάποιους μήνες.
Advertisment
Οι ακαδημαϊκοί επιστήμονες που μελέτησαν το πιλοτικό πρόγραμμα βρήκαν ότι το προσωπικό των γραφείων, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη τη χώρα ανέφερε χαμηλότερα επίπεδα στρες, υψηλότερα επίπεδα επαγγελματικής ικανοποίησης και μια βελτιωμένη αίσθηση ισορροπίας εργασίας – ζωής.
Ο ιδρυτής της εταιρίας, Andrew Barnes, δήλωσε ότι το προσωπικό μπορεί να επιλέξει, αν θέλει να εργάζεται τέσσερις μέρες την εβδομάδα και οι δικηγόροι χρειάζεται να διασφαλίζουν ότι το νέο σύστημα τηρεί τους νόμους της χώρας όσον αφορά στο επαγγελματικό περιβάλλον και στα εργασιακά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι που δεν θα επιλέξουν την τετραήμερη εργασία θα λάβουν και εκείνοι ορισμένες ευέλικτες επιλογές, όπως το να μπορούν να ξεκινούν ή να τελειώνουν την εργασία τους νωρίτερα, ώστε να αποφεύγουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση ή να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο.
Ο Barnes αποφάσισε αρχικά να εφαρμόσει το πιλοτικό πρόγραμμα αφού παρατήρησε πόση πίεση δέχονταν κάποιοι εργαζόμενοι ώστε να καταφέρουν να διαχειριστούν την προσωπική και επαγγελματική ζωή τους. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε πως αυτό που χρειάζεται η εταιρία είναι παραγωγικότητα, οπότε τα αποτελέσματα έδειξαν πως προς αυτό το κομμάτι δεν υπήρχε κανένα μειονέκτημα.
Advertisment
Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από δύο ακαδημαϊκούς ερευνητές πριν και μετά τη δοκιμαστική περίοδο. Πάνω από το μισό προσωπικό (54%) ένιωσε ότι μπορούσε να ισορροπήσει τις εργασιακές με τις διαπροσωπικές υποχρεώσεις και ευθύνες, ενώ μετά τη δοκιμή το ποσοστό αυξήθηκε και έφτασε στο 78%. Τα επίπεδα του στρες μειώθηκαν κατά 7% ως αποτέλεσμα της δοκιμής, ενώ το κίνητρο, η δέσμευση και η αίσθηση ενδυνάμωσης στην εργασία αυξήθηκαν σημαντικά με την συνολική ικανοποίηση από τη ζωή να βελτιώνεται κατά 5%.