,

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Το κοινωνικό στίγμα και οι υψηλοί δείκτες που επιμένουν

Η 11η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (WOF), με κυριότερο στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη σοβαρότητα

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Το κοινωνικό στίγμα και οι υψηλοί δείκτες που επιμένουν

Η 11η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (WOF), με κυριότερο στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη σοβαρότητα του φαινομένου, αλλά και την ευαισθητοποίησή του για το στίγμα που η σύγχρονη κοινωνία συντηρεί για τα υπέρβαρα άτομα μέσω των αυστηρών προτύπων ομορφιάς.

Η παχυσαρκία θεωρείται πάθηση, η οποία προκαλείται από την υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μέχρι το 2025 θα υπάρχουν 2,7 δισεκατομμύρια ενήλικες οι οποίοι θα θεωρούνται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ τα ιατρικά έξοδα για θεραπείες και για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας θα φτάνουν τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Στη χώρα μας συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη του 2013 που έλαβε χώρα από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) σε δείγμα 17.341 ενηλίκων και 18.055 παιδιών και εφήβων, διαπιστώθηκε ότι το 21,9% των ενηλίκων ήταν παχύσαρκοι και το 57,1% υπέρβαροι. Επιπλέον, παρατηρήθηκε συνεχής και σταθερή αύξηση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 7,2% έως 20,7%.

Ένας απλός τρόπος εκτίμησης της παχυσαρκίας είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που εκφράζει το πηλίκο του σωματικού βάρους σε κιλά προς το τετράγωνο τους ύψους σε μέτρα. Ένα άτομο χαρακτηρίζεται λιποβαρές με ΔΜΣ < 18,5, φυσιολογικό με 18,5-25,0, υπέρβαρο με 25-30 και παχύσαρκο με ΔΜΣ > 30 (30-35 στάδιο I, 35-40 στάδιο II, > 40 στάδιο III).

Η παχυσαρκία έχει ξεκάθαρα αρνητικές επιδράσεις στη συνολική υγεία. Προκαλεί χρόνιες νόσους, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, δυσλιπιδαιμίες και διάφορους τύπους καρκίνου. Μάλιστα, σύμφωνα με σημαντική ερευνητική έκθεση, το 40% όλων των καρκίνων σχετίζεται με την παχυσαρκία, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του στομάχου και της χοληδόχου κύστης.

Όμως, αυτό που τονίζεται στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας είναι το κοινωνικό στίγμα που ακολουθεί τα υπέρβαρα άτομα. Το στίγμα εμφανίζεται κυρίως στα ΜΜΕ, που όμως αντανακλούν τα πρότυπα εξωτερικής ομορφιάς που ισχύουν στην κοινωνία μας και στη διαιώνιση των αρνητικών στερεοτύπων σε σχέση με το σωματικό βάρος.

Το αρνητικά στερεότυπα ωστόσο αποτελούν τη μία όψη του νομίσματος. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η αρνητική συμπεριφορά που απευθύνεται στα υπέρβαρα άτομα με στόχο την προσβολή και τον υποβιβασμό τους. Το κοινωνικό στίγμα σχετίζεται άμεσα και με την εμφάνιση ψυχικών προβλημάτων, λόγω της απόρριψης και απομόνωσης που δέχονται σε διάφορα επίπεδα.

Στόχος των αρμόδιων φορέων και των κυβερνήσεων πρέπει να είναι η καταπολέμηση του στίγματος που απευθύνεται σε τέτοια άτομα και αυτό είναι που τονίζουν σήμερα οι ειδικοί με αφορμή αυτή την ημέρα. Είναι σημαντικό τα άτομα με παχυσαρκία να αντιμετωπίζονται με το ίδιο επίπεδο σεβασμού και συμπάθειας με τους άλλους.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε