Πώς το να πιστεύουμε στον εαυτό μας, ενισχύει το ηθικό και την αυτοπεποίθησή μας

Το να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις δυνατότητές μας, μόνο σε καλό μπορεί να μας βγει. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να μπορούμε να

Πώς το να πιστεύουμε στον εαυτό μας, ενισχύει το ηθικό και την αυτοπεποίθησή μας

Το να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις δυνατότητές μας, μόνο σε καλό μπορεί να μας βγει. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να μπορούμε να πούμε την άποψή μας και να πράττουμε αυτό που επιθυμούμε, χωρίς να φοβηθούμε τι γνώμη θα σχηματίσουν οι άλλοι για εμάς. Σημαίνει να μην έχουμε ανασφάλεια, να πατάμε καλά στα «πόδια» μας και να έχουμε την αυτοπεποίθησή μας υψηλή ακόμα και αν μας απορρίψουν.

Πώς όμως φτάνουμε σε αυτό το αποτέλεσμα; Τι ενέργειες πρέπει να γίνουν από πλευράς μας; Πώς θα αποκτήσουμε την υψηλή αυτοπεποίθηση; Πώς θα εξυψώσουμε το ηθικό μας;

Advertisment

Καταρχήν, όπως είπαμε και στην αρχή, το πιο βασικό και σημαντικό βήμα είναι να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Να πιστέψουμε στην άποψή μας, στα θέλω μας και στα πιστεύω μας. Αυτό δεν σημαίνει πως η γνώμη κάποιου που είναι αντίθετη από τη δικιά μας είναι απαραίτητα λανθασμένη, είναι σίγουρα όμως από άλλη οπτική πλευρά.

Και οι δυο έχουμε την άποψή μας και τη στηρίζουμε. Για παράδειγμα, στον ένα αρέσουν τα αλμυρά φαγητά, στον άλλο αρέσουν τα γλυκά. Δεν υπάρχει κάποιο λάθος. Υπάρχουν απόψεις, γνώμες, γούστα.

Δεύτερον, να αγαπήσουμε τον εαυτό μας με τα όποια ελαττώματά του. Δεν εννοούμε απαραίτητα εξωτερικά γνωρίσματα (πχ κοντός, ψηλός, κοκκινομάλλης, αδύνατος), όσο τα εσωτερικά (πχ εσωστρεφής, κοινωνικός, μαλθακός, γελαστός). Όλοι είμαστε μοναδικές και ανεπανάληπτες προσωπικότητες, οι οποίες μας κάνουν ξεχωριστούς για να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε. Όλοι είμαστε ίσοι και όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα.

Advertisment

Τρίτον, δεν σημαίνει πως όποιος δεν συμφωνεί με τις απόψεις μας, σταματάμε να έχουμε επαφές μαζί του ή αρχίζουμε να τον αντιπαθούμε. Είναι ωραίο σε μία συζήτηση να ακούς διαφορετικές οπτικές γωνίες για το ίδιο ζήτημα, σου διευρύνει τη σκέψη και σου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσεις ελεύθερα τις απόψεις σου, να ακουστείς και να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή σου. Για φανταστείτε να συμφωνούσαμε πάντα με τους άλλους, θα επρόκειτο για μια συζήτηση ανούσια και βαρετή που δεν θα είχαμε κάποια εξέλιξη ως προσωπικότητες.

Τέλος, η έκφραση να «ζούμε την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία» θα πρέπει να είναι το μότο της ζωής μας. Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας πως δεν θα ζούμε αιώνια, γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας πράματα που μας ευχαριστούν και να μην φοβόμαστε μην μας απορρίψουν οι άλλοι. Με αυτό τον τρόπο, ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι εκπληκτικοί τρόποι με τους οποίους η μοναχικότητα μπορεί να γίνει αντίδοτο στη μοναξιά!
Δεν μπορούμε να σώσουμε τους άλλους από τον εαυτό τους
Η θαυματουργή δύναμη του υποσυνείδητου
Ξεπερνώντας την περιοριστική πεποίθηση του "δεν είμαι δημιουργικός/ή"

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση