, ,

6 τρόποι για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών

Ως παιδί δεν είχα αυτοπεποίθηση. Προτάσεις όπως «πίστεψε στον εαυτό σου και μπορείς να κάνεις τα πάντα» και «Είσαι ξεχωριστός» δεν ακούστηκαν ποτέ στο

6 τρόποι να ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών μας

Ως παιδί δεν είχα αυτοπεποίθηση. Προτάσεις όπως «πίστεψε στον εαυτό σου και μπορείς να κάνεις τα πάντα» και «Είσαι ξεχωριστός» δεν ακούστηκαν ποτέ στο σπίτι μου. Όχι ότι πολλοί γονείς τις λένε έτσι κι αλλιώς. Δεν κατηγορώ τη μητέρα μου, ούτε εκείνη ανατράφηκε με αυτό τον τρόπο. Ήμουν τυχερός που άλλα ερεθίσματα με δίδαξαν διαφορετικά και γι’ αυτό τώρα ελπίζω εγώ να φερθώ διαφορετικά στα παιδιά μου.

Όμως, αυτές οι κλισέ απλές φράσεις δεν είναι ο μόνος τρόπος να «χτίσει» κανείς την αυτοπεποίθηση των παιδιών του. Ως γονιός, χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση για να ενθαρρύνουμε το παιδί μας και να του διδάξουμε ότι ο φόβος είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη κατάσταση. Τι άλλο όμως θα μπορούσαμε να κάνουμε;

Advertisment

6 τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών μας

1. Να τα διδάξουμε την αξία της επένδυσης στο χρόνο (εξάσκηση)

Ο μεγαλύτερος γιος μου συγχύζεται εύκολα όταν δοκιμάζει νέα πράγματα. Χρειάζεται να του υπενθυμίζω τακτικά ότι οι περισσότεροι αποτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο πριν πετύχουν, έχουν αποτύχει πολλές φορές στο παρελθόν. Χρειάζεται να τα διδάξουμε ότι ορισμένα πράγματα απαιτούν εξάσκηση και ότι η επένδυση στο χρόνο θα τους χαρίσει δεξιότητες.

2. Να τους μάθουμε τεχνικές επίλυσης προβλημάτων

Τα παιδιά σας δεν θα έχουν πάντα εσάς δίπλα σας για να τα βοηθάτε. Αν τα διδάξουμε την αξία της επίλυσης προβλημάτων, μπορούν να γίνουν αυτάρκη και ανεξάρτητα. Ο νους είναι ένα μοναδικά ισχυρό εργαλείο και αν τους μάθετε πώς να το χρησιμοποιούν για να επιλύουν προβλήματα, τότε θα έχουν τη δυνατότητα να ξεπερνούν από μόνα τους τις δυσκολίες της ζωής.

Διαβάστε επίσης: 7 πράγματα που οι έφηβοι θα ήθελαν να γνώριζαν οι γονείς τους και Πώς οι γονείς μπορούν να προάγουν τη μάθηση μέσω του κατευθυνόμενου παιχνιδιού

Advertisment

3. Να “θρέφουμε” την περιέργειά τους

Περιέργεια με την έννοια της επιδίωξης να μαθαίνουν συνεχώς. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτό το εργαλείο είναι σημαντικό, αλλά ο βασικός είναι ότι ενθαρρύνει την αυτο–εξερεύνηση και έτσι την αυτοπεποίθηση.

4. Να τα προκαλούμε

Η ενθάρρυνση και ο έπαινος είναι σημαντικά για κάθε παιδί. Και φυσικά, ως γονείς, θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ασφαλή και άνετα. Όμως, η πρόοδος επέρχεται όταν ξεβολευόμαστε ή όταν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με κάτι νέο που μας εμφανίζεται. Οι γονείς που μεγαλώνουν παιδιά με αυτοπεποίθηση δεν φοβούνται να τα δυσκολέψουν, να τα πιέσουν λίγο. Όταν πιεζόμαστε πέρα από τα όριά μας, μπορούμε να εξελιχθούμε σε μια «καλύτερη» εκδοχή του πρότερου εαυτού μας.

5. Να τα διδάξουμε να βλέπουν την αποτυχία ως μια ευκαιρία να μάθουν

Μία από τις πιο σημαντικές αρχές για αυτοπεποίθηση είναι η αντίληψη που έχουμε για την αποτυχία. Όταν ένα παιδί έρχεται αντιμέτωπο με την αποτυχία ή ακόμα και με μια δυσκολία, χρειάζεται να πάρει μια απόφαση. Αν εμείς, ως γονείς, δεν κάνουμε τίποτα για να καθοδηγήσουμε το παιδί, εκείνο θα πανικοβληθεί. Μπορεί ενστικτωδώς κάτι να τους λέει να παλέψουν, αλλά εκείνα πιθανότατα θα αποθαρρυνθούν και θα σταματήσουν. Οι γονείς που ανατρέφουν παιδιά με αυτοπεποίθηση γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να τα καθοδηγούν μέσα από την αποτυχία και να τους δείχνουν πως αποτελεί μια ανεκτίμητη ευκαιρία για εξέλιξη.

6. Να τα διδάξουμε πώς να νιώθουν άνετα με τα συναισθήματά τους

Ο υγιής τρόπος διαχείρισης των συναισθημάτων σπάνια διδάσκεται από τους ενήλικες. Όσον αφορά όμως το ζήτημα της αυτοπεποίθησης, είναι βασικό στοιχείο• ο φόβος, ο θυμός, η σύγχυση, η ζήλια, ο φθόνος, η αυτό-αμφιβολία και η απογοήτευση μπορεί να αποτελούν ταμπού για τα παιδιά, να ντρέπονται γι’ αυτά. Όμως εμείς χρειάζεται να τους δείξουμε το αντίθετο, πώς να μην κρίνουν αυστηρά τον εαυτό τους και πώς να αποδέχονται και να διερευνούν τις σκέψεις που συνδέονται με αυτά που νιώθουν.

Matt Valentine

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλεξιθυμία | Πώς είναι να ζεις όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα συναισθήματά σου;
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση