Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η σημασία της παραμένει το ίδιο κρίσιμη όπως και όταν πρωτοανακυρήχθηκε, στις 17 Δεκεμβρίου 1999 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Όμως, η συγκεκριμένη ημέρα είχε ήδη καθιερωθεί δέκα χρόνια πριν, όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ’ εντολήν του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960.
Advertisment
Η φυλετική βία δεν κάνει ταξικές, κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις. Εμφανίζεται σε όλα τα στρώματα και ο αγώνας για την εξάλειψή της παραμένει και θα παραμείνει αμείωτος, αφού τα στατιστικά στοιχεία τόσο παγκοσμίως, όσο και στη χώρα μας, είναι άκρως ανησυχητικά.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναφέρει πως 1 στις 3 γυναίκες και κορίτσια βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία στη ζωή τους, συχνότερα από τον σύντροφό τους. Παγκοσμίως, μόνο το 52% των παντρεμένων ή δεσμευμένων γυναικών επιλέγουν ελεύθερα τις σεξουαλικές τους σχέσεις, τη χρήση αντισύλληψης και την ιατρική φροντίδα. Επίσης, σχεδόν 750 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια παντρεύονται ακόμα και σήμερα πριν τα 18 τους χρόνια, ενώ 200 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή.
1 στις 2 γυναίκες παγκοσμίως δολοφονείται από τον σύντροφό της ή μέλος της οικογένειας (με τελευταία μέτρηση το 2012), ενώ μόνο 1 στους 20 άνδρες έχουν δολοφονηθεί υπό ίδιες συνθήκες. Το 71% των θυμάτων trafficking παγκοσμίως είναι γυναίκες και μικρά κορίτσια. Η βία κατά των γυναικών είναι μία τόσο σοβαρή αιτία θανάτου και πρόκλησης αναπηρία/ ανικανότητας, όσο και ο καρκίνος.
Advertisment
Τα σοκαριστικά στοιχεία αφορούν όμως και στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ), που έγιναν γνωστά στις 24 Νοεμβρίου 2016, μέσα σ’ ένα χρόνο 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που επικαλείται η ΕΙE, φαίνεται πως σωματική βία έχει υποστεί το 24% των γυναικών (18% από σύντροφο και 10% από άλλο άτομο), ενώ σεξουαλική βία αναφέρει το 6% των γυναικών (5% από σύντροφο και 1% από άλλο άτομο).
Με το δυνατό σύνθημα «Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη», η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλου παροτρύνει όσες γυναίκες υποφέρουν σιωπηλά να βρουν τη δύναμη να καταγγείλουν και να ξεφύγουν από την κόλασή τους, όπου κι αν βρίσκεται αυτή, απ’ όποιον κι αν ασκείται. Η ΓΓΙΦ είναι ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας, ο οποίος παρακολουθεί, σχεδιάζει και εφαρμόζει πρακτικές για την επίτευξη της ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα.
Το δίκτυο δομών της διαθέτει 41 συμβουλευτικά κέντρα, 21 ξενώνες φιλοξενίας και την πανελλαδικής εμβέλειας 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900. Κατά τη διάρκεια του 2018, στα Συμβουλευτικά Κέντρα απευθύνθηκαν 4.909 γυναίκες, 286 γυναίκες φιλοξενήθηκαν στους Ξενώνες Φιλοξενίας, ενώ η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 5.088 κλήσεις.
[toggle title="Πηγές"]
https://www.un.org/en/events/endviolenceday/
[/toggle]