,

Μπορούμε: Διάσωση & προσφορά 58 εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων

Μια μεγάλη οικογένεια που αποτελείται από μια ομάδα χιλιάδων εθελοντών και φίλων της οργάνωσης.

Μπορούμε: Διάσωση & προσφορά 58 εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων

Ήταν το 2011 όταν τρεις νέοι άνθρωποι με διαφορετική επαγγελματική αφετηρία αλλά με φρέσκες ιδέες και κοινές αγωνίες συναντήθηκαν. To 2012 ίδρυσαν το Μπορούμε, την πρώτη οργάνωση που έκανε ευρέως γνωστή την έννοια «σπατάλη τροφίμων» στην Ελλάδα.

Από τις πρώτες δώδεκα τυρόπιτες που έσωσαν το 2011 οι ανερχόμενοι Food Saving Warriors για να τις προσφέρουν στο συσσίτιο της τοπικής εκκλησίας στους Αγίους Αναργύρους, σήμερα, δέκα χρόνια μετά, η οργάνωση έχει σώσει και προσφέρει συνολικά 58 εκατ. μερίδες τρόφιμα από χιλιάδες δωρητές κάθε είδους προς περισσότερους από 650 κοινωφελείς φορείς σε 80 σημεία της Ελλάδας.

Advertisment

Μπορούμε: Διάσωση & προσφορά 58 εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων

Το «συστατικό» της επιτυχούς πορείας της οργάνωσης έγκειται πρωτίστως στην καινοτομία της και πιο συγκεκριμένα στις «γέφυρες» που δημιουργεί μεταξύ των δωρητών τροφίμων και των φορέων – αποδεκτών βάσει του κριτηρίου της γεωγραφικής εγγύτητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι την οργάνωση εμπιστεύθηκαν από τα πρώτα κιόλας της βήματα και εξακολουθούν να τη στηρίζουν εδραιωμένες εταιρείες από τον κλάδο των ξενοδοχείων, τη βιομηχανία και εμπορία τροφίμων, την εστίαση, τα σουπερμάρκετ μέχρι αρτοποιεία, εταιρείες catering, λαϊκές αγορές, ζαχαροπλαστεία κ.α. Με απλά λόγια, δεν υπάρχει είδος τροφίμου που να μην έχει σωθεί & προσφερθεί από το Μπορούμε.

Advertisment

Στα δέκα αυτά χρόνια, το Μπορούμε έχει εξελιχτεί σε κάτι παραπάνω από μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Όπως δηλώνει και ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, συνιδρυτής και διαχειριστής της οργάνωσης «Το Μπορούμε είναι πια μια μεγάλη οικογένεια που αποτελείται από μια ομάδα χιλιάδων εθελοντών και φίλων της οργάνωσης, από εταιρείες, σχολεία, εκπαιδευτικούς, κοινωφελείς φορείς και καθημερινούς υποστηρικτές εντός και εκτός Ελλάδας. Όλοι μας προσπαθούμε να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων στη χώρα μας. Και μέσα από την προσπάθεια αυτή να κάνουμε κάτι καλό για το περιβάλλον και το συνάνθρωπό μας σε ανάγκη, να αποκτήσουμε περισσότερη ενσυναίσθηση, να ενισχύσουμε τον εθελοντισμό ως στάση ζωής, να μάθουμε στα παιδιά μας την αξία της τροφής και της προσφοράς».

Στο ερώτημα ποιοι είναι οι στόχοι της επόμενης δεκαετίας για την οργάνωση, ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης τονίζει πως «Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς παραμένει η ημέρα που το Μπορούμε δε θα έχει λόγο ύπαρξης. Και η σπατάλη τροφίμων να είναι μια έννοια που θα έχει σβηστεί από το λεξιλόγιό μας. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να κάνουμε πραγματικότητα μέσα από τις δράσεις μας και τις συνεργασίες μας, αυτό που είχαμε δέκα χρόνια πριν. Μια τρελή – τρελή ιδέα  που μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο».

Μπορούμε: Διάσωση & προσφορά 58 εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων

Το Μπορούμε σε αριθμούς

– 58 εκατομμύρια μερίδες τροφίμων που έχουν σωθεί & προσφερθεί

– >30.000 μερίδες τρόφιμα σώζονται και προσφέρονται καθημερινά

– 650 κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα έχουν στηριχθεί επισιτιστικά

– 85,26 εκατομμύρια κιλά CO2 δεν εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα χάρη στο Μπορούμε

– 116 εκατομμύρια ευρώ αξία τροφίμων (με υπόθεση μέσης αξίας 2€ ανά μερίδα)

– 1€ λειτουργικού κόστους Μπορούμε = 65 μερίδες τροφίμων που σώζονται & προσφέρονται

->670.000 κιλά τρόφιμα έχουν σωθεί & προσφερθεί από 32 λαϊκές αγορές από το 2015

->24.000 μαθητές έχουν συμμετάσχει στο Μπορούμε στο Σχολείο από το 2015

– 1.679.164€ δωρεών έχουν μετατραπεί σε δωροεπιταγές σουπερμάρκετ για ωφελούμενους 200 δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών

– 2.500 εθελοντές έχουν στηρίξει το έργο του Μπορούμε

Προγράμματα του Μπορούμε

Τα προγράμματα αυτά στοχεύουν είτε στην άμεση διάσωση και προσφορά τροφίμων σε κάθε επίπεδο της αλυσίδας τροφίμων (Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων, Μπορούμε στο Χωράφι, Μπορούμε στη Λαϊκή, Μπορούμε στη Γειτονιά, Είμαστε Οικογένεια), είτε στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για την αύξηση της πρόληψης της σπατάλης τροφίμων (ενημερωτικό πρόγραμμα Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη, Μπορούμε στο Σχολείο, Πρεσβευτής Μπορούμε).

Επίσης, το Μπορούμε έχει δημιουργήσει και συντονίζει τη Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων, δηλαδή το σημαντικότερο εθνικό φόρουμ όλων όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα (εταιρείες, δημόσιοι φορείς, ερευνητική κοινότητα, Κοινωνία των Πολιτών). Το πιο πρόσφατο πρόγραμμα που έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με την TÜV Austria Hellas, είναι το πρώτο Σήμα Πιστοποίησης «No Food Waste», το οποίο θα λαμβάνουν όσοι έμπρακτα μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα.

Το Μπορούμε συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας στην Πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Απώλειες και τη Σπατάλη Τροφίμων και έχει το ρόλο του συντονιστή της Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων στην Ελλάδα.

Αν θέλεις να γίνεις και εσύ Food Saving Warrior συμβάλλοντας στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, προστατεύοντας το περιβάλλον και συνδράμοντας στην ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων μπορείς να μάθεις πώς στο Boroume ή να επικοινωνήσεις με την οργάνωση στο info@boroume.gr ή στο 210-3237805.

Μπορούμε: Διάσωση & προσφορά 58 εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού: Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου είναι θύτης ή θύμα
Η Γαλλία θέλει να κάνει την άμβλωση συνταγματικό δικαίωμα
Τέμπη: Έσπασε το “φράγμα” του ενός εκατομμυρίου υπογραφών το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση