Κουίζ: Μπορείτε κοιτώντας το έργο να αναγνωρίσετε τον καλλιτέχνη;

Ορισμένοι άνθρωποι αφοσιώνονται σε δημιουργικές δραστηριότητες ως χόμπι, κάποιοι άλλοι το κάνουν ως επάγγελμα και κάποιοι άλλοι αρέσκονται απλώς στο να απολαμβάνουν κάθε μορφή

Κουίζ: Μπορείτε κοιτώντας το έργο να αναγνωρίσετε τον καλλιτέχνη;

Ορισμένοι άνθρωποι αφοσιώνονται σε δημιουργικές δραστηριότητες ως χόμπι, κάποιοι άλλοι το κάνουν ως επάγγελμα και κάποιοι άλλοι αρέσκονται απλώς στο να απολαμβάνουν κάθε μορφή τέχνης παρατηρώντας τις διάφορες δημιουργίες. Ασχέτως, όμως, του τρόπου που έχουμε επιλέξει να απελευθερώνουμε τη φαντασία και την ανάγκη μας για έκφραση, είναι ξεκάθαρο ότι η δημιουργία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης υπόστασης.

Ίχνη δημιουργίας βρίσκουμε από την προϊστορική περίοδο: περισσότερα από 39.900 χρόνια πριν, οι πρόγονοί μας σκάλιζαν στις σπηλιές, ζωγραφιές ζώων και ανθρώπινων φιγούρων. Θα μπορούσαμε μάλιστα να το προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω και να πούμε ότι η ανάγκη μας να δημιουργούμε τρέχει στις φλέβες μας.

Advertisment

Ποιος άνθρωπος δεν έχει θαυμάσει έναν πίνακα ζωγραφικής; Ποιο από εμάς δεν έχει αισθανθεί συγκίνηση στο άκουσμα ενός υπέροχου κομματιού μουσικής; Ποιος δεν έχει ταξιδέψει με ένα λογοτεχνικό βιβλίο;

Η Τέχνη έχει διαπιστωθεί πως προστατεύει την ψυχική υγεία του ανθρώπου, εξυψώνει την πνευματικότητά του και αποτελεί παράλληλα και κομμάτι του πολιτιστικής κληρονομιάς ενός πολιτισμού.

Μάλιστα, σε πρόσφατο άρθρο που δημοσίευσε η Εναλλακτική Δράση, είδαμε πως πλέον ορισμένοι γιατροί στο Μόντρεαλ του Καναδά μπορούν να συνταγογραφούν Τέχνη στους ασθενείς τους για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιπτώσεων.

Advertisment

«Ο στοχασμός, η παρατήρηση και η αποδοχή του ωραίου, όλα ερεθίζουν τα κέντρα ευχαρίστησης μέσα στον εγκέφαλο, αυξάνοντας παράλληλα τη ροή αίματος ως και 10 τοις εκατό στον μέσο κογχομετωπιαίο φλοιό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία αυξημένη κατάσταση της συνείδησης, σε ευημερία και καλύτερη συναισθηματική υγεία. Η ροή του αίματος αυξάνεται για μια όμορφη ζωγραφιά όπως ακριβώς αυξάνεται όταν κοιτάς κάποιον που αγαπάς. Αυτό μας λέει ότι η τέχνη προκαλεί μια καλή αίσθηση στον εγκέφαλο» – Καθηγητής Semir Zeki, πρόεδρος νευροαισθητικής στο University College του Λονδίνου

Στο παρακάτω κουίζ θα δείτε ορισμένα, λίγο πολύ, γνωστά έργα καλλιτεχνών και θα κληθείτε να βρείτε ποιος είναι ο καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε το κάθε έργο. Τα περισσότερα έργα είναι πασίγνωστα, οπότε είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τεστάρετε τις γνώσεις σας σχετικά με την τέχνη της ζωγραφικής και όχι μόνο. Καλή επιτυχία!

[viralQuiz id=219]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση