, , , ,

Οι γιατροί στο Μόντρεαλ του Καναδά μπορούν τώρα να συνταγογραφούν Τέχνη στους ασθενείς τους

Οι γιατροί στο Μόντρεαλ έχουν στη διάθεσή τους μια νέα μορφή θεραπείας, την οποία μπορούν τώρα να συνταγογραφούν: την τέχνη. Ο σύλλογος γιατρών και

Οι γιατροί στο Μόντρεαλ του Καναδά μπορούν τώρα να συνταγογραφούν Τέχνη στους ασθενείς τους

Οι γιατροί στο Μόντρεαλ έχουν στη διάθεσή τους μια νέα μορφή θεραπείας, την οποία μπορούν τώρα να συνταγογραφούν: την τέχνη. Ο σύλλογος γιατρών και το Μουσείο Τέχνης του Μόντρεαλ συνεργάστηκαν, ώστε να δώσουν τη δυνατότητα στους γιατρούς να συνταγογραφούν δωρεάν επισκέψεις στο μουσείο.

Η πρωτοβουλία θεωρείται μοναδική στον κόσμο και ανοίγει τον δρόμο και για άλλες πόλεις και χώρες του κόσμου. Το μουσείο λέει ότι οι ασθενείς θα μπορούν με αυτό τον τρόπο να έχουν «μια χαλαρωτική, αναζωογονητική εμπειρία, μια στιγμή ανάπαυλας», θαυμάζοντας τη συλλογή τους.

Advertisment

Οι γιατροί, μέλη του Médecins francophones du Canada, θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στην αρχική φάση του προγράμματος, ώστε να μπορούν να κάνουν μέχρι και 50 συνταγογραφήσεις για επισκέψεις στις συλλογές του μουσείου, αλλά και στις προσωρινές εκθέσεις ως συμπληρωματική θεραπεία στην κανονική. Η Nathalie Bondil, η γενική διευθύντρια του μουσείο, βρίσκεται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία και πιστεύει ότι οι πολιτισμικές εμπειρίες σύντομα θα αναγνωριστούν, όπως και η σωματική άσκηση, ως θεραπεία που προσφέρει οφέλη στην υγεία μας.

Η ίδια δήλωσε στο BBC πως ο «ουδέτερος, όμορφος χώρος» ενός μουσείου δημιουργεί έμπνευση, τονώνει τη διάθεση, βελτιώνει την ψυχική ευεξία και δίνει στους ασθενείς την ευκαιρία να εξερευνήσουν εμπειρίες και αισθήσεις πέρα από την ασθένειά τους. Η ίδια πιστεύει ότι η πρωτοβουλία θα στεφθεί με επιτυχία και θα υιοθετηθεί από μουσείο σε όλο τον κόσμο.

Κλείνει, λέγοντας πως «μπορούμε να ανοίξουμε νέες πόρτες, όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά και για τους ίδιους τους γιατρούς». Σε δήλωσή της, η Dr Hélène Boyer του συλλόγου γιατρών του Καναδά, είπε πως υπάρχει ένας ολοένα και αυξανόμενος όγκος ερευνών που υποδεικνύει τη σύνδεση της τέχνης με την ψυχική (και όχι μόνο) υγεία των ασθενών.

Advertisment

Το μουσείο επίσης προσφέρει προγράμματα θεραπείας τέχνης, αφού πρόσφατα προσέλαβε έναν ψυχοθεραπευτή για την οργάνωση τέτοιων ομάδων. Ο ίδιος μάλιστα συμμετέχει και σε κλινικές μελέτες που διερευνούν την επίδραση των μουσείων σε άτομα που εμφανίζουν ψυχικές και σωματικές νόσους, από διατροφικές διαταραχές μέχρι καρκίνο του μαστού.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι κάνει την τέχνη να έχει νόημα;
Αρχαία Αγορά: Έτσι θα γίνει ο αρχαιολογικός χώρος, με κιόσκια, πλάτωμα, γέφυρες για ΑμεΑ (φωτογραφίες)
«Μουσικά Φουγάρα» στον παραλιακό πεζόδρομο του Αλίμου
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Μουσικές βραδιές με φόντο το ηλιοβασίλεμα | Με ελεύθερη είσοδο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση