Οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό ενός δημοτικού σχολείου στην Όλυνθο Χαλκιδικής μπήκαν σε περιπέτειες, καθώς η εφορία τους ανάγκασε να προχωρήσουν στη διακοπή της λειτουργίας του Σχολικού τους Συνεταιρισμού.
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, οι ισχύουσες διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας δεν προβλέπουν εξαιρέσεις για τέτοιου είδους περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, το Μητρώο του ΥΠΟΙΚ λαμβάνοντας υπόψη μόνο τη λέξη «Συνεταιρισμός» σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 3986/2011 επέβαλε τέλος επιτηδεύματος στον λαχανόκηπο που φτιάχτηκε.
Advertisment
Ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου, Βασίλης Μισαηλίδης δήλωσε για τον Συνεταιρισμό: «Προχωρήσαμε στη δημιουργία του σχολικού συνεταιρισμού με την επωνυμία το Περιβόλι, προκειμένου οι μαθητές μας να γνωρίσουν όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία την επιχειρηματικότητα».
Ο συνεταιρισμός ακολουθούσε όλους τους κανονισμούς ενός κανονικού συνεταιρισμού. Έκανε συνελεύσεις, αλλά σύμφωνα με μια νομοθεσία σχετικά με τους σχολικούς συνεταιρισμούς, του 1997, ο ταμίας δεν πρέπει να έχει στα χέρια του πάνω από 30.000 δραχμές, δηλαδή σημερινά 100 ευρώ. Ο διευθυντής εξηγεί πως καθώς τα χρήματα ξεπέρασαν τα 100 ευρώ, το σχολείο αποφάσισε να ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα, όπου κατέθεσε το ποσό. Όμως, καθώς τα παιδιά δεν διαθέτουν ακόμα ΑΦΜ, ο κ. Μισαηλίδης χρησιμοποίησε τον δικό του.
Advertisment
Το τραπεζικό σύστημα κατέταξε τον λογαριασμό στην κατηγορία του συνεταιρισμού, χωρίς να λάβει υπόψη ότι είναι σχολικός. Το Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη μόνο την λέξη «Συνεταιρισμός» σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 3986/2011 επέβαλε τέλος επιτηδεύματος 800 ευρώ στον «σχολικό συνεταιρισμό» το οποίο έγινε γνωστό στο σχολείο με την συμπλήρωση της Φορολογικής Δήλωσης του Συνεταιρισμού για το οικονομικό έτος 2017.
Ο συνεταιρισμός αναγκάστηκε να κλείσει, το τέλος επιτηδεύματος συνέχισε να «τρέχει» με το εκπαιδευτικό προσωπικό να αναζητά τρόπους εξόφλησής του. Η ανακοίνωση του Δημοτικού Σχολείου για το κλείσιμο του συνεταιρισμού αναφέρει:
«Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να κλείσουμε τον Σχολικό Συνεταιρισμό του Δημ. Σχολείου Ολύνθου “Το Περιβόλι” διότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε οικονομικά στο “τέλος επιτηδεύματος” που μας επέβαλε η Εφορία!! Δεν είμαστε έμποροι! δεν είμαστε εμπορική επιχείρηση! Είμαστε Σχολικός Συνεταιρισμός που προωθούμε την σχολική καινοτομία και επιχειρηματικότητα η οποία σε όλα τα δυτικά κράτη επιδοτείται, δυστυχώς στην χώρα μας φορολογείται. Προσφέραμε στους μαθητές μας την μάθηση της υπευθυνότητας, της δημοκρατικότητας, της αυτοβοήθειας, της αλληλεγγύης.
Η δημοκρατία στην τάξη, ο καθένας προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Μαθαίνει το παιδί να ζει ομαδικά, να αναπτύσσεται, να έχει γνώμη, να λαμβάνει αποφάσεις, να υποτάσσεται στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, να παίρνει τα πρώτα μαθήματα ενός υπεύθυνου πολίτη. Πραγματικά, ένας μαθητής συνεταιριστής είναι ήδη ένας υπεύθυνος και συνειδητοποιημένος μικρός πολίτης του τόπου του. Για την ιστορία Θελήσαμε να διδάξουμε την νομιμότητα και την συνεταιριστική αγωγή στους μαθητές μας και απογοητευτήκαμε.
Η καταστατική και σύννομη λειτουργία του Σχολικού Συνεταιρισμού απαιτεί Τραπεζικό Λογαριασμό που για να εκδοθεί χρειάζεται ΑΦΜ. Εδώ το νομικό πλαίσιο του ΥΠΠΕΘ έρχεται σε αντίθεση με του Υπουργείου Οικονομικών! διότι δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τους Σχολικούς Συνεταιρισμούς. Το Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη μόνο την λέξη “Συνεταιρισμός” σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 3986/2011 έρχεται και επιβάλλει τέλος επιτηδεύματος 800 € στον “ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ”!! το οποίο έγινε γνωστό σε μας με την συμπλήρωση της Φορολογικής Δήλωσης του Συνεταιρισμού για το οικονομικό έτος 2017. Παρακαλέσαμε για την άμεση νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ που θα επίλυε το πρόβλημα αλλά τίποτα!
Οι εντυπώσεις μας και οι αναμνήσεις μας είναι άριστες και προτείνουμε: Την οργανωτική στήριξη του θεσμού των σχολικών συνεταιρισμών και η θεσμική τους κατοχύρωση μέσα από την απλοποίηση του σημερινού νομικού πλαισίου λειτουργίας τους, το οποίο είναι πολύ σύνθετο και απαιτεί μεγάλη, άσκοπη και ιδιαίτερα κουραστική γραφειοκρατική ενασχόληση από τα παιδιά, με τη δημιουργία ενός νέου πιο ευέλικτου και αποτελεσματικού πλαισίου που θα λειτουργεί ενισχυτικά και όχι κατασταλτικά στην προσπάθεια για την εδραίωση των σχολικών συνεταιρισμών. Ευχαριστούμε από καρδιάς ΟΛΟΥΣ αυτούς που στάθηκαν δίπλα μας και μας στήριξαν στο δύσκολο έργο μας».