/

Άχρηστη η επέμβαση μηνίσκου

Η εγχείριση στον μηνίσκο είναι μία από τις επεμβάσεις που γίνονται συχνότερα, όμως σύμφωνα με νέα μελέτη τελικά φαίνεται ότι δεν είναι απαραίτητη! Ερευνητές

Η εγχείριση στον μηνίσκο είναι μία από τις επεμβάσεις που γίνονται συχνότερα, όμως σύμφωνα με νέα μελέτη τελικά φαίνεται ότι δεν είναι απαραίτητη!
Ερευνητές από το Κεντρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ελσίνκι στη Φινλανδία διαπίστωσαν ότι η βελτίωση που παρουσιάζουν τα άτομα που υποβάλλονται σε επέμβαση στον μηνίσκο είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με εκείνη που παρουσιάζουν τα άτομα που την αποφεύγουν.

Στη μελέτη συμμετείχαν 146 ασθενείς ηλικίας από 35 έως 65 ετών, από τους οποίους οι μισοί υπεβλήθησαν σε επέμβαση μηνίσκου. Όπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, όλοι οι ασθενείς υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση για την αξιολόγηση της κατάστασής τους, ωστόσο το δεύτερο σκέλος της διαδικασίας, που πραγματοποιείται για θεραπευτικούς λόγους, έγινε μόνο στους μισούς ασθενείς.
Μάλιστα, σε όλους τους ασθενείς έγινε αναισθησία, ώστε να μην γνωρίζουν αν υπεβλήθησαν σε πραγματική επέμβαση και έτσι να μην επηρεαστεί η κρίση τους σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης.

Advertisment

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, μετά από διάστημα δώδεκα μηνών όλοι οι ασθενείς παρουσίαζαν σχεδόν τα ίδια επίπεδα βελτίωσης, ανεξάρτητα από το αν είχαν κάνει την επέμβαση, ενώ οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να εντοπίσουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε εκείνους που είχαν κάνει εγχείριση και σε εκείνους που την είχαν αποφύγει.
Μάλιστα, οι τελευταίοι αισθάνονταν επίσης λιγότερο πόνο όταν γυμνάζονταν, ενώ οι διαφορές που μπορεί να υπήρχαν τον πρώτο καιρό ανάμεσα σε εκείνους και τους υπόλοιπους είχαν εξαφανιστεί στο τέλος του πρώτου χρόνου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ακριβή και στηρίζουν προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι η αρθροσκόπηση δεν είναι σε όλους αποτελεσματική.

Παρόλα αυτά, όπως είπε ο δρ Teppo Jarvinen, η κλινική πρακτική μπορεί να μην αλλάξει, καθώς κάποιοι γιατροί δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ορισμένες διαδικασίες που τους είναι πολύ οικείες στην πραγματικότητα είναι παραπλανητικές. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «κάποιοι γιατροί έχουν την τάση να συγχέουν αυτά που πιστεύουν με αυτά που γνωρίζουν».

Πηγή

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηναρχή: Γιατί τα κορίτσια έχουν περίοδο όλο και πιο νωρίς; | Έρευνα δίνει μια ανησυχητική απάντηση
Τα περιττά κιλά συνδέονται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα
Αυτοάνοσα: Οι διαταραχές ύπνου που «προειδοποιούν» ακόμη και ένα χρόνο πριν την έξαρση της νόσου
Προεκλαμψία: Νέο τεστ αίματος εντοπίζει τον κίνδυνο από το πρώτο τρίμηνο της κύησης

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση