, ,

Η ανθρωπότητα «πάτησε» για πρώτη φορά στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού

Η Κίνα κατάφερε ένα ιστορικό διαστημικό επίτευγμα, αφού έγινε η πρώτη χώρα που «πάτησε» στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού με το ρομποτικό της μη

Η ανθρωπότητα «πάτησε» για πρώτη φορά στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού

Η Κίνα κατάφερε ένα ιστορικό διαστημικό επίτευγμα, αφού έγινε η πρώτη χώρα που «πάτησε» στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού με το ρομποτικό της μη επανδρωμένο σκάφος Chang’e-4.

Το Chang’e-4 είχε εκτοξευθεί στις 7 Δεκεμβρίου με ένα πύραυλο Long March-3B με στόχο να προσεγγίσει και να προσεληνωθεί για πρώτη φορά στη σκοτεινή πλευρά της σελήνης. Στην πραγματικότητα φυσικά, η «σκοτεινή» για εμάς πλευρά της σελήνης δεν είναι πάντα σκοτεινή, αφού δέχεται το φως του ήλιου, όταν η πρώτη βρίσκεται ανάμεσα στον πλανήτη μας και τον ήλιο. Όμως σε εμάς αυτή η πλευρά παραμένει πάντα αθέατη.

Advertisment

Μέχρι σήμερα, οι μεγαλύτερες δυνάμεις στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης, η Αμερική και η τότε Σοβιετική Ένωση, δεν είχαν επιχειρήσει προσέγγιση αυτής της πλευράς• με εξαίρεση το σκάφος Ranger 4 της NASA που το 1962 συνετρίβη στην «πίσω» πλευρά της σελήνης.

Οι παλαιότερες παρατηρήσεις που είχαν γίνει από αστροναύτες σε απόσταση και από δορυφόρους έχουν αποκαλύψει πως η «σκοτεινή» πλευρά διαθέτει παχύτερο φλοιό μεγαλύτερης ηλικίας σε σύγκριση με την πλευρά που βλέπουμε. Όμως, δεν γνωρίζουμε ακόμα το λόγο ύπαρξης αυτών των διαφορών.

Η ανθρωπότητα «πάτησε» για πρώτη φορά στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού

Advertisment

Η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA) άργησε περίπου κατά τρεις δεκαετίες τις αποστολές της προς το φεγγάρι σε σύγκριση με την Αμερική και τη Σοβιετική Ένωση, οι οποίες όμως σταμάτησαν στο μεταξύ τις δικές τους αποστολές.

Το Chang’e είναι το όνομα της αρχαίας κινεζικής θεότητας του φεγγαριού και αποτελεί το βασικό όνομα και των προηγούμενων αποστολών της Κίνας στη σελήνη. Το Chang’e-1 εκτοξεύθηκε το 2007 και σκοπό είχε να χαρτογραφήσει το φεγγάρι και το οποίο συνετρίβη το 2009 πάνω του. Το Chang’e-2 εκτοξεύθηκε το 2010 και αφού μπήκε σε τροχιά γύρω από τη σελήνη συνέχισε το ταξίδι του στο διάστημα.

Το 2013, το Chang’e-3 προσεληνώθηκε στη φωτεινή πλευρά του και μελέτησε τόσο την επιφάνεια, όσο και το υπέδαφος του φεγγαριού. Τώρα το Chang’e-4 μέσω των ραντάρ του θα μπορέσει να εξετάσει και το υπέδαφος της «σκοτεινής» πλευράς σε βάθος 100 μέτρων, αλλά θα καταγράψει και άλλα στοιχεία αφού περιέχει έναν αναλυτή σεληνιακής σκόνης, έναν αναλυτή ηλεκτρικού πεδίου και ένα σεληνιακό σεισμογράφο.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, μεταφέρει και μια μικρή «σεληνιακή βιόσφαιρα», η οποία αποτελεί πείραμα 28 κινεζικών πανεπιστημίων. Σε αυτή περιέχονται νερό, θρεπτικά συστατικά και αέρας και θα επιχειρηθεί να φυτρώσουν σπόροι από πατάτες και άλλα φυτά. Αυτό το πείραμα γίνεται στα πλαίσια σχεδιασμού μελλοντικής κατασκευής σεληνιακής βάσης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Σήμερα η Τελετή Αφής: Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση