,

3 δημιουργικοί τρόποι να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το κινητό τηλέφωνο

Είναι πλέον εξαιρετικά εύκολο να δημιουργήσουμε μια αρνητική σχέση με το κινητό μας τηλέφωνο: Ο μέσος ενήλικας εκτιμάται ότι ελέγχει το κινητό του κατά

3 δημιουργικοί τρόποι να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το κινητό τηλέφωνο

Είναι πλέον εξαιρετικά εύκολο να δημιουργήσουμε μια αρνητική σχέση με το κινητό μας τηλέφωνο: Ο μέσος ενήλικας εκτιμάται ότι ελέγχει το κινητό του κατά μέσο όρο 85 φορές την ημέρα, που σημαίνει ότι αν δεν ρυθμίσουμε τις συνήθειές μας, αυτές θα μειώνουν όλο και περισσότερο την ποιότητα της καθημερινότητάς μας.

Η κουλτούρα της 24ωρης διαθεσιμότητας μέσα στην οποία ζούμε αποδεικνύεται εξαιρετικά επιβλαβής, όχι μόνο για την παραγωγικότητά μας, αλλά και για την υγεία μας. Γι’ αυτό, χρειάζεται να σκαρφιστούμε δημιουργικούς τρόπους ενσυνείδητης χρήσης της τεχνολογίας.

Advertisment

Τα καλά νέα είναι ότι ακόμα και οι πιο βαθιά εγκαθιδρυμένες συνήθειες μπορούν να αλλάξουν, να αντικατασταθούν από παραγωγικότερες και θετικότερες. Με ποιο τρόπο θα το καταφέρουμε αυτό;

3 δημιουργικοί τρόποι να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το κινητό μας τηλέφωνο

Αντικαταστήστε το άγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με εφαρμογές διαλογισμού

Όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτουν συνεχώς μπροστά μας τις ζωές των άλλων· είναι φυσιολογικό λοιπόν να νιώθουμε δυστυχισμένοι βλέποντας τα υποτιθέμενα «τέλεια» σώματα, τις «τέλειες» εκδρομές και γενικά τις «τέλειες» ζωές. Είναι όμως σημαντικό να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια κατασκευασμένη πλευρά της ζωής μας και δεν προσφέρουν την πλήρη αναπαράσταση της πραγματικότητας.

Οι εφαρμογές διαλογισμού λοιπόν μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε σοφότερη χρήση του κινητού μας τηλεφώνου. Αυτές είναι που θα μας βοηθήσουν να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να αντιμετωπίσουμε το στρες.

Advertisment

Μην ανοίγετε emails το βράδυ και απομακρύνετε τη συσκευή από το υπνοδωμάτιο

Τώρα που τα email είναι άμεσα διαθέσιμα στο κινητό μας, είναι εύκολο να τα ελέγχουμε και να απαντάμε ακόμα κι όταν δεν βρισκόμαστε στη δουλειά. Αυτός ο τρόπος ενθαρρύνει έναν συνεχές, αλλά συχνά αποδιοργανωτικό τρόπο επικοινωνίας. Νιώθουμε την ανάγκη να είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, όχι για την απόλαυσή μας, αλλά περισσότερο γιατί φοβόμαστε μήπως χάσουμε τίποτα.

Εκτός κι αν είναι επείγον, είναι καλύτερο να αποσυνδέουμε το βράδυ το email μας από το κινητό μας τηλέφωνο, να απομακρύνουμε τη συσκευή μας ώστε να μπορούμε να χαλαρώσουμε μέχρι το επόμενο πρωί. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να δείτε μια ταινία, να μιλήσετε με έναν φίλο, με τον/τη σύντροφό σας πριν κοιμηθείτε και να διαβάσετε ένα βιβλίο. Θα χαλαρώσει το νου σας και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γαλήνια.

Αντικαταστήστε τα μηνύματα με ένα τηλεφώνημα

Καθώς τα κινητά μας τηλέφωνα διαθέτουν πια πολλαπλές λειτουργίες, ο αρχικός τους σκοπός έχει ξεχαστεί. Προτιμάμε να ανταλλάσσουμε για ώρες μηνύματα, παράλληλα να χαζεύουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να ανοίγουμε ειδοποιήσεις και άλλες εφαρμογές, παρά να κάνουμε ένα ουσιαστικό τηλεφώνημα λίγων λεπτών. Μπορεί να νομίζουμε ότι συνδυάζουμε πολλές δραστηριότητες μαζί, αλλά αυτό που τελικά κάνουμε είναι να σπαταλάμε χρόνο.

Την επόμενη φορά που θα θέλουμε να πούμε τα νέα μας με έναν φίλο, ας προτιμήσουμε τον αμεσότερο τρόπο του τηλεφωνήματος. Θα είμαστε πιο συγκεντρωμένοι, θα πούμε πιο ουσιαστικά πράγματα και θα γλυτώσουμε πολύτιμο χρόνο.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
Βιαστήκατε να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Και όμως, αυτό μπορεί να είναι το μικρό μυστικό της ευτυχίας
Τι αποκαλύπτει η εμμονή με τον ψηφιακό εαυτό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση