Η ευτυχία είναι επιλογή

Ευτυχία. Μια λέξη που ακόμα κι όταν απλά την αναφέρεις, γεμίζει η καρδιά σου με όμορφα συναισθήματα. Γεμίζει η ψυχή σου με φως. Αλήθεια,

Η ευτυχία είναι επιλογή

Ευτυχία. Μια λέξη που ακόμα κι όταν απλά την αναφέρεις, γεμίζει η καρδιά σου με όμορφα συναισθήματα. Γεμίζει η ψυχή σου με φως. Αλήθεια, έχεις νιώσει ποτέ γεμάτος ευτυχία; Τώρα, αυτή τη στιγμή, πώς νιώθεις; Είσαι χαρούμενος; Είσαι ευτυχισμένος;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες την καρδιά σου να χτυπάει ξέφρενα από χαρά; Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες στα χείλη σου ένα χαμόγελο ζεστό και λαμπερό να φωτίζει το πρόσωπό σου;

Advertisment

Η ευτυχία, όπως και η αγάπη, είναι ό,τι πιο φωτεινό και ζεστό μπορεί να νιώσει η ψυχή ενός ανθρώπου. Αλλά μιας και μιλάμε γι’ αυτή την υπέροχη αίσθηση της ευτυχίας ας πάμε να δούμε, τι είναι ευτυχία; Υπάρχει σαφής ορισμός της ευτυχίας;

Κάποιοι λένε πως η ευτυχία είναι μια κατάσταση βαθιάς και διαρκούς ικανοποίησης που δημιουργείται από την εκπλήρωση των ψυχικών και υλικών αναγκών και επιθυμιών. Άλλοι λένε πως είναι η τύχη, η καλή τύχη.

Ο Θανάσης Βέγγος είχε πει: «Έπρεπε να γεράσω, αγόρι μου, για να μάθω τι είναι ευτυχία. Τελικά ευτυχία είναι ένα ζευγάρι χέρια, δύο χέρια… Αυτά που θα σε αγκαλιάσουν, θα σε κρατήσουν, θα σε κοιμίσουν, θα σε περιποιηθούν, θα σου μαγειρέψουν, θα σε χαϊδέψουν και στο τέλος θα σου κλείσουν τα μάτια. Τα πολλά χέρια απλά σε κατσιάζουν. Χάσιμο χρόνου. Θα το δεις κι εσύ όσο μεγαλώνεις».

Advertisment

Τι είναι όμως η ευτυχία; Υπάρχει σαφής ορισμός; Όχι. Η ευτυχία είναι μια πολυδιάστατη έννοια, ένας σύνθετος όρος, και έχει γίνει αντικείμενο μελέτης και έρευνας από πολλούς ανθρώπους ανά τους αιώνες ούτως ώστε να γίνει κατανοητή τόσο η σημασία της όσο ο ρόλος της στην ψυχολογία και την ζωή των ανθρώπων. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό της είναι ότι διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι παίρνει πολλές διαφορετικές μορφές.

Πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλός μας την ευτυχία

Αλήθεια έχεις σκεφτεί πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος μας την ευτυχία; Ο εγκέφαλος είναι ένα «προϊόν» αν θέλεις, το οποίο κατασκευάστηκε εδώ και πάρα πολλά χρόνια πίσω, για την ακρίβεια περίπου στα 2.000.000 χρόνια πριν. Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο υπέροχος εγκέφαλος κατασκευάστηκε όχι για να είμαστε ευτυχισμένοι, αλλά για να μπορούμε να επιβιώνουμε. Άρα λοιπόν, η ευτυχία, σε προτεραιότητα έρχεται δεύτερη.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος πρώτα θα κοιτάξει και θα φροντίσει να καλύψει όλα αυτά για τα οποία εσύ του έχεις δώσει εντολή ότι είναι σημαντικά για την επιβίωσή σου και την ασφάλειά σου, όπως είναι τα χρήματα, η αγάπη των άλλων ανθρώπων, η επιτυχία, όπως είναι όλα αυτά τα πράγματα τα οποία θέλουμε οι άνθρωποι στην καθημερινότητά μας. Και μετά θα σου δώσει την ευτυχία. Γι’ αυτό και για πάρα πολλούς ανθρώπους η ευτυχία είναι στιγμές.

Έτσι λοιπόν αν θέλεις πραγματικά να νιώσεις ευτυχισμένος χρειάζεται να αποκωδικοποιήσεις το πώς δουλεύει ακριβώς ο εγκέφαλός σου. Χρειάζεται να γνωρίζεις τη λειτουργική δομή του. Αφού ξέρεις τη δομή, μετά μπορείς να σπάσεις τον κώδικα του μυαλού σου και να αποκτήσεις πρόσβαση. Και τι σημαίνει να αποκτήσεις πρόσβαση; Σημαίνει ότι μπορείς να έχεις άμεση πρόσβαση στην ευτυχία κάθε στιγμή που το επιθυμείς. Η ευτυχία είναι επιλογή.

Μην αφήνεις την ευτυχία σου για αύριο

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν τους ρωτάς αν είναι ευτυχισμένοι, σου λένε «Θα είμαι ευτυχισμένος όταν…». Τοποθετούν την ευτυχία τους στο μέλλον και όχι στο παρόν. Και όταν θα γίνει αυτό που σου έχουν πει, αν τους ρωτήσεις αν είναι ευτυχισμένοι, κατά πάσα πιθανότητα θα σου πούνε πάλι «Θα είμαι ευτυχισμένος όταν…». Και η ερώτηση μου είναι η εξής: Γιατί όχι τώρα; Το παρόν είναι το μόνο που έχουμε και μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτό.

Μην αφήνεις την ευτυχία σου για αύριο. Τώρα είναι η ώρα να είσαι ευτυχισμένος. Τώρα είναι η ώρα να ανεβάσεις τα επίπεδα της χαράς. Η ευτυχία είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και αξίζεις να είσαι ευτυχισμένος και να ζήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι. Αξίζεις να ζήσεις με ευτυχία την κάθε στιγμή. Και μην ξεχνάς. Η ευτυχία είναι επιλογή.

Να θυμάσαι ότι είσαι υπέροχος. Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;
Πως οι τελειομανείς ξυπνούν μέσα μας τον έφηβο!
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση