Μπορεί ο άνθρωπος να είναι εκ φύσεως κοινωνικό ον, όμως, υπάρχουν και περίοδοι της ζωής του που νιώθει μοναξιά είτε επειδή έχει δίπλα του άλλους ανθρώπους που δεν τον γεμίζουν, είτε επειδή είναι single. Παρόλο που το αίσθημα της μοναξιάς δεν είναι καθόλου ευχάριστο, είναι πολύ κοινό και φυσιολογικό να νιώθουμε κάποια στιγμή έτσι. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να μη νιώθουμε ποτέ μοναξιά;

Η επιστήμη πάντως αποκάλυψε ότι υπάρχουν περίοδοι της ζωής μας που η μοναξιά γίνεται κάτι παραπάνω από ένα απλό πρόβλημα. Και παρόλο που αυτή η έρευνα μας έφερε δυσάρεστα αποτελέσματα, ωστόσο μπορεί να μας βοηθήσει στο να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί νιώθουμε μοναξιά κάποιες φορές και να προετοιμαστούμε κατάλληλα γι’ αυτές τις δύσκολες περιόδους της ζωής μας.

- Sponsored Ad -

Την έρευνα, λοιπόν, διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και σ’ αυτή συμμετείχαν άτομα ηλικίας μεταξύ 27-101 χρονών οι οποίοι συμπλήρωσαν κάποια ερωτηματολόγια και πέρασαν από κάποιες άλλες δοκιμασίες σχετικές με τη μοναξιά και άλλα συναισθήματα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχουν τρεις περίοδοι στη ζωή μας που η μοναξιά μας χτυπάει την πόρτα. Μετά τα 80, στα μέσα των 50 και ύστερα στα 20.

Το CNN το οποίο αποκάλυψε την έρευνα στο κοινό τόνισε ότι η έρευνα δεν δίνει τους λόγους που οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν μοναξιά σ’ αυτές τις ηλικίες, όμως, τους ερευνητές εξέπληξε το γεγονός ότι είναι ένα αίσθημα που νιώθουν και άτομα νεαρής ηλικίας και όχι μόνο ηλικιωμένοι. Αυτό το αποτέλεσμα δικαιολογήθηκε από το γεγονός ότι στα χρόνια λίγο πριν τα 30 άνδρες και γυναίκες καλούνται να ωριμάσουν και να πάρουν σημαντικές αποφάσεις στη ζωή τους ή μετανιώνουν για κάποιες αποφάσεις που πήραν ή νιώθουν ότι οι διπλανοί τους τα κατάφεραν καλύτερα απ’ αυτούς κι αυτά τους απομονώνουν από την κοινωνία.

O Dr. Jeste επικεφαλής της έρευνας τόνισε ότι η μοναξιά είναι μία κατάσταση του μυαλού και δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται έτσι είναι μόνοι 24 ώρες το 24ωρο. Μπορεί να έχουμε φίλους και οικογένεια και πάλι να νιώσουμε μόνοι.

Ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι όσο πιο έξυπνοι είναι οι άνθρωποι τόσο λιγότερο μόνοι νιώθουν γιατί ξέρουν τον τρόπο να δυναμώνουν τις σχέσεις τους με τον εαυτό τους και τους άλλους. Η εξυπνάδα από τους ερευνητές συμπεριλαμβάνει και την αγάπη προς τον εαυτό μας αλλά και την επίδειξη κοινωνικής συμπεριφοράς. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα νιώσετε μοναξιά θα ξέρετε γιατί και πώς να το αντιμετωπίσετε.

Photo: Author/Depositphotos

-Sponsored Ad-

Συγγραφέας Πράξια Αρέστη

Content and Creative Writer & Social Media Manager. Μεγαλωμένη ανάμεσα σε βιβλία και με μεγάλη αγάπη για την ελληνική γλώσσα και τη συγγραφή, από την πρώτη στιγμή που έμαθα να διαβάζω και να γράφω, είμαι πολύ ικανοποιημένη που σήμερα μπορώ να βλέπω κείμενά μου να έχουν αγαπηθεί τόσο από τον κόσμο. Η ευτυχία για μένα μοιράζεται μεταξύ της μητρότητας, της συγγραφής, του έρωτα και της αγάπης για τα ζώα και τη φύση.
Εκδόσεις: "Λίζα Η Μπαλαρίνα", Εκδόσεις Φυλάτος (παιδικό παραμύθι)

Δείτε όλα τα άρθρα
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε