,

Νέα έρευνα αποκαλύπτει σε ποιες ηλικίες νιώθουμε “περισσότερο” μόνοι

Μπορεί ο άνθρωπος να είναι εκ φύσεως κοινωνικό ον, όμως, υπάρχουν και περίοδοι της ζωής του που νιώθει μοναξιά είτε επειδή έχει δίπλα του

Νέα έρευνα αποκαλύπτει σε ποιες ηλικίες νιώθουμε "περισσότερο" μόνοι

Μπορεί ο άνθρωπος να είναι εκ φύσεως κοινωνικό ον, όμως, υπάρχουν και περίοδοι της ζωής του που νιώθει μοναξιά είτε επειδή έχει δίπλα του άλλους ανθρώπους που δεν τον γεμίζουν, είτε επειδή είναι single. Παρόλο που το αίσθημα της μοναξιάς δεν είναι καθόλου ευχάριστο, είναι πολύ κοινό και φυσιολογικό να νιώθουμε κάποια στιγμή έτσι. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να μη νιώθουμε ποτέ μοναξιά;

Η επιστήμη πάντως αποκάλυψε ότι υπάρχουν περίοδοι της ζωής μας που η μοναξιά γίνεται κάτι παραπάνω από ένα απλό πρόβλημα. Και παρόλο που αυτή η έρευνα μας έφερε δυσάρεστα αποτελέσματα, ωστόσο μπορεί να μας βοηθήσει στο να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί νιώθουμε μοναξιά κάποιες φορές και να προετοιμαστούμε κατάλληλα γι’ αυτές τις δύσκολες περιόδους της ζωής μας.

Advertisment

Την έρευνα, λοιπόν, διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και σ’ αυτή συμμετείχαν άτομα ηλικίας μεταξύ 27-101 χρονών οι οποίοι συμπλήρωσαν κάποια ερωτηματολόγια και πέρασαν από κάποιες άλλες δοκιμασίες σχετικές με τη μοναξιά και άλλα συναισθήματα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχουν τρεις περίοδοι στη ζωή μας που η μοναξιά μας χτυπάει την πόρτα. Μετά τα 80, στα μέσα των 50 και ύστερα στα 20.

Το CNN το οποίο αποκάλυψε την έρευνα στο κοινό τόνισε ότι η έρευνα δεν δίνει τους λόγους που οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν μοναξιά σ’ αυτές τις ηλικίες, όμως, τους ερευνητές εξέπληξε το γεγονός ότι είναι ένα αίσθημα που νιώθουν και άτομα νεαρής ηλικίας και όχι μόνο ηλικιωμένοι. Αυτό το αποτέλεσμα δικαιολογήθηκε από το γεγονός ότι στα χρόνια λίγο πριν τα 30 άνδρες και γυναίκες καλούνται να ωριμάσουν και να πάρουν σημαντικές αποφάσεις στη ζωή τους ή μετανιώνουν για κάποιες αποφάσεις που πήραν ή νιώθουν ότι οι διπλανοί τους τα κατάφεραν καλύτερα απ’ αυτούς κι αυτά τους απομονώνουν από την κοινωνία.

O Dr. Jeste επικεφαλής της έρευνας τόνισε ότι η μοναξιά είναι μία κατάσταση του μυαλού και δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται έτσι είναι μόνοι 24 ώρες το 24ωρο. Μπορεί να έχουμε φίλους και οικογένεια και πάλι να νιώσουμε μόνοι.

Advertisment

Ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι όσο πιο έξυπνοι είναι οι άνθρωποι τόσο λιγότερο μόνοι νιώθουν γιατί ξέρουν τον τρόπο να δυναμώνουν τις σχέσεις τους με τον εαυτό τους και τους άλλους. Η εξυπνάδα από τους ερευνητές συμπεριλαμβάνει και την αγάπη προς τον εαυτό μας αλλά και την επίδειξη κοινωνικής συμπεριφοράς. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα νιώσετε μοναξιά θα ξέρετε γιατί και πώς να το αντιμετωπίσετε.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση