,

Τρίκαλα: Τα πλατάνια κινδυνεύουν με αφανισμό από μια καταστρεπτική ασθένεια

Οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες του νομού Τρικάλων βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς τα πανέμορφα πλατάνια της περιοχής αργοπεθαίνουν από τη βαριά ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους

Τρίκαλα: Τα πλατάνια κινδυνεύουν με αφανισμό από μια καταστρεπτική ασθένεια

Οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες του νομού Τρικάλων βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς τα πανέμορφα πλατάνια της περιοχής αργοπεθαίνουν από τη βαριά ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου». Η ασθένεια προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani, που προσβάλει μόνο είδη πλατάνου.

Το «μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου» είναι η πλέον πιο καταστρεπτική ασθένεια του δέντρου διεθνώς και προκαλεί νέκρωση των δέντρων. Η ίδια ασθένεια έχει ήδη προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα καταστροφές σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ιταλία και στη Γαλλία.

Advertisment

Ο δασάρχης Τρικάλων Χρήστος Κουλουκούρας αναφέρει πως στη χώρα και στην περιοχή αυτή μάλλον εισήχθη μέσω πολλαπλασιαστικού υλικού. Αυτός όμως ο παθογόνος μικροοργανισμός μπορεί να προκαλέσει τεράστια απειλή και καταστροφή για τα πλατάνια της χώρας μας και έτσι απαιτείται άμεση αντιμετώπιση, πρόληψη και τυχόν παρέμβαση.

Μάλιστα, η ανάγκη είναι μεγαλύτερη για τα Τρίκαλα, καθώς η ασθένεια έχει ήδη προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε Πελοπόννησο και Ήπειρο και συνεχίζει να εξαπλώνεται. Το εμφανέστερο σύμπτωμα είναι ο απότομος μαρασμός ενός τμήματος του δέντρου, ενώ σε προσβεβλημένα δένδρα που δεν έχουν ακόμα νεκρωθεί, όταν αποκολληθεί ο φλοιός, διακρίνονται κατά μήκος του κορμού και των κλάδων λωρίδες (σκούρου καφέ χρώματος) μεταχρωματισμένου ξύλου.

Έτσι, το δασαρχείο Τρικάλων έχει ήδη λάβει προληπτικά μέτρα έκτακτου όμως χαρακτήρα: Χαρτογραφεί τις προσβεβλημένες περιοχές, καθαρίζει και οριοθετεί ζώνες εστίας προσβολής, ακόμα και εκρίζωση πλατάνων.

Advertisment

Σημαντικότατη όμως είναι σύμφωνα με τον δασάρχη Τρικάλων κ. Κουλουκούρα και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών: «η υπηρεσία μας έχει πραγματοποιήσει σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων ενώ έχουν ενημερωθεί και συνδράμουν προς αυτόν το σκοπό όλοι οι φορείς: η Περιφερειακή Ενότητα, η Πολιτική Προστασία, και οι δήμοι Τρικκαίων, Πύλης και Φαρκαδόνας. Μάλιστα, τοπικά ραδιόφωνα εκπέμπουν καθημερινά μηνύματα για το μέγεθος του προβλήματος». «Η συνεργασία όλων των φορέων και η κοινή δράση όλων μας, μπορεί να σώσει τα πλατάνια της περιοχής μας ενώ η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό τους».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση