Οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες του νομού Τρικάλων βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς τα πανέμορφα πλατάνια της περιοχής αργοπεθαίνουν από τη βαριά ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου». Η ασθένεια προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani, που προσβάλει μόνο είδη πλατάνου.

Το «μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου» είναι η πλέον πιο καταστρεπτική ασθένεια του δέντρου διεθνώς και προκαλεί νέκρωση των δέντρων. Η ίδια ασθένεια έχει ήδη προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα καταστροφές σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ιταλία και στη Γαλλία.

Ο δασάρχης Τρικάλων Χρήστος Κουλουκούρας αναφέρει πως στη χώρα και στην περιοχή αυτή μάλλον εισήχθη μέσω πολλαπλασιαστικού υλικού. Αυτός όμως ο παθογόνος μικροοργανισμός μπορεί να προκαλέσει τεράστια απειλή και καταστροφή για τα πλατάνια της χώρας μας και έτσι απαιτείται άμεση αντιμετώπιση, πρόληψη και τυχόν παρέμβαση.

Μάλιστα, η ανάγκη είναι μεγαλύτερη για τα Τρίκαλα, καθώς η ασθένεια έχει ήδη προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε Πελοπόννησο και Ήπειρο και συνεχίζει να εξαπλώνεται. Το εμφανέστερο σύμπτωμα είναι ο απότομος μαρασμός ενός τμήματος του δέντρου, ενώ σε προσβεβλημένα δένδρα που δεν έχουν ακόμα νεκρωθεί, όταν αποκολληθεί ο φλοιός, διακρίνονται κατά μήκος του κορμού και των κλάδων λωρίδες (σκούρου καφέ χρώματος) μεταχρωματισμένου ξύλου.

Έτσι, το δασαρχείο Τρικάλων έχει ήδη λάβει προληπτικά μέτρα έκτακτου όμως χαρακτήρα: Χαρτογραφεί τις προσβεβλημένες περιοχές, καθαρίζει και οριοθετεί ζώνες εστίας προσβολής, ακόμα και εκρίζωση πλατάνων.

Σημαντικότατη όμως είναι σύμφωνα με τον δασάρχη Τρικάλων κ. Κουλουκούρα και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών: «η υπηρεσία μας έχει πραγματοποιήσει σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων ενώ έχουν ενημερωθεί και συνδράμουν προς αυτόν το σκοπό όλοι οι φορείς: η Περιφερειακή Ενότητα, η Πολιτική Προστασία, και οι δήμοι Τρικκαίων, Πύλης και Φαρκαδόνας. Μάλιστα, τοπικά ραδιόφωνα εκπέμπουν καθημερινά μηνύματα για το μέγεθος του προβλήματος». «Η συνεργασία όλων των φορέων και η κοινή δράση όλων μας, μπορεί να σώσει τα πλατάνια της περιοχής μας ενώ η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό τους».

-Sponsored Ad-

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε