,

Ο άνθρωπος που έλαβε 45 χρόνια παράταση ζωής

Με παρέλαβε από το ξενοδοχείο για να με πάει στο χώρο που θα γινόταν η παρουσίαση του βιβλίου μου στη Λεμεσό. «Μελής ή Μέλιος,

Ο άνθρωπος που έλαβε 45 χρόνια παράταση ζωής

Με παρέλαβε από το ξενοδοχείο για να με πάει στο χώρο που θα γινόταν η παρουσίαση του βιβλίου μου στη Λεμεσό. «Μελής ή Μέλιος, από τον Μενέλαο, το βασιλιά της Σπάρτης». Έτσι μου συστήθηκε. «Πώς πάνε τα πράγματα κύριε Μέλιο;,», τον ρώτησα.

«Νικόλα μου», έτσι με αποκαλούσε συνέχεια κι ας με γνώριζε 40 δευτερόλεπτα, «εντάξει είναι λίγο σφιγμένα αλλά έχουμε να φάμε, τα μεταφορικά μας, τις ανέσεις μας. Νικόλα μου, δεν παραπονιόμαστε. Αναφερόμαστε στην πραγματικότητα» (αυτό το αναφερόμαστε στην πραγματικότητα ως δικαιολογία για την μικρή δόση γκρίνιας, με έστειλε).

Advertisment

«Φίλοι μου ξέρεις χάθηκαν το ’74». Σιώπησε λίγο. Φάνηκε να συγκινήθηκε. Ήταν καταδρομέας ο κυρ. Μέλιος. 3 ολόκληρα χρόνια κράτησε το φανταριλίκι, με πόλεμο ενδιάμεσα. Οι επόμενες κουβέντες του με καθήλωσαν. Έβγαλα διακριτικά το κινητό και έγραφα ό,τι άκουγα:

«Θα ήμουν άδικος στον δημιουργό που μου έδωσε extension 45 χρόνια, αν παραπονιόμουν. Πώς το λένε; Παράταση ζωής. Νικόλα μου, όταν κοίταξα πάνω και είδα το τούρκικο αεροπλάνο είπα τι αδικία να είναι αυτός από πάνω μου, να βαράει τα φλογοβόλα βλήματα και εγώ εδώ κάτω να μην μπορώ να αντιδράσω. Έτσι ένιωσα. Έτσι στο λέω».

Ήταν εντυπωσιακό που ο κυρ. Μέλιος έμοιαζε να μην κρατά καμία κακία για τον τότε εχθρό. Ένιωθε όμως έντονα το αίσθημα της αδικίας. «Έλα κάτω ρε και αντιμετώπισέ με σαν άντρας», σαν να ήθελε να του πει. «Νικόλα μου, εκείνες τις μέρες, είπα τέλειωσα. Κι όμως. Είμαι ακόμα εδώ. Σκέψου να είσαι τελειωμένος και να έρθει κάποιος και να σου πει. Μην ανησυχείς. Έχεις άλλα 45 χρόνια.

Advertisment

Και καταπιάνεται με κάτι λεπτομέρειες ο κόσμος. Με τρίχες, με συγχωρείς. Με μικροπράγματα, με μικρότητες. Περί ανέμων και υδάτων. Νικόλα μου, πρέπει να την προστατέψεις τη ψυχή σου. Αν έχεις έναν κήπο και δεν τον φροντίσεις, δε θα γεμίσει παράσιτα; Κι η ψυχή θέλει φροντίδα».

Του είπα ότι διδάσκει μαθήματα ζωής και ότι στο επόμενο βιβλίο θα γράψω για αυτόν. «Ωχ. Την πάτησα. Παναγιά μου. Μα που έπεσα; Μα αλήθεια;», έλεγε και γελούσε τρανταχτά, μα ήταν σαν να έλεγε, «ωωω, τι όμορφα, πόσο χαίρομαι, ευχαριστώ». Βγάλαμε φωτογραφία. Μου έσφιξε το χέρι. Έσφιξα το δικό του.

Ευχαριστώ κύριε Μέλιο. Ευχαριστώ που «αναφέρεσαι στην πραγματικότητα» με τόσο καθηλωτικό τρόπο. Ένα λάθος μόνο έκανες. Το extension δεν κράτησε 45 χρόνια. Συνεχίζεται. Τα λέμε την επόμενη φόρα.

Photo: Author/Depositphotos

Τα βιβλία του Νικόλα Σμυρνάκη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα και μπορείτε να τα βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση