,

Η Αυστραλία σχεδιάζει να ρίξει τόνους υγρών αποβλήτων στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

Για περιβαλλοντικό έγκλημα της Αυστραλίας μιλούν τις τελευταίες μέρες τα διεθνή μέσα και μάλιστα σε ένα σημαντικότατο σημείο του οικοσυστήματος που είναι υπό προστασία.

Η Αυστραλία σχεδιάζει να ρίξει τόνους υγρών αποβλήτων στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

Για περιβαλλοντικό έγκλημα της Αυστραλίας μιλούν τις τελευταίες μέρες τα διεθνή μέσα και μάλιστα σε ένα σημαντικότατο σημείο του οικοσυστήματος που είναι υπό προστασία. Η κυβέρνηση φαίνεται να βρήκε ένα μικρό παραθυράκι στον κατά τ’ άλλα αυστηρό αυστραλέζικο νόμο και σχεδιάζει να απορρίψει ένα εκατομμύριο τόνους αποβλήτων στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.

Ο νόμος για το άδειασμα των αποβλήτων είναι αυστηρότατος στην Αυστραλία, ωστόσο δεν ισχύει για υλικά που προκύπτουν από εργασίες συντήρησης λιμένων. Γι’ αυτό και η αρμόδια αρχή επιτρέπει τη ρίψη τέτοιους είδους βιομηχανικών αποβλήτων.

Advertisment

Αυτή η είδηση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα νερά των πρόσφατων πλημμυρών του Κουίνσλαντ, με όλα τα φερτά υλικά και τις λάσπες, κατέληξαν στον ύφαλο, ξεσηκώνει κύμα αντιδράσεων.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο Ύφαλος αυτή τη στιγμή και αφότου επλήγη από τις πρόσφατες πλημμύρες, είναι περισσότερα απόβλητα. Η βυθοκόρηση 1.000.000 τόνων υγρών αποβλήτων στα νερά ενός τόπου παγκόσμιας κληρονομιάς είναι σαν να θεωρούμε τον Ύφαλο χωματερή», καταγγέλλει η Λαρίσα Γουότερς, γερουσιαστής και συμπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων, απαιτώντας την ανάκληση της άδειας ρίψης.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1981. Αυτή η πράξη όμως θα τον θέσει σε τεράστιο κίνδυνο, καθώς η περιοχή είναι ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη λόγω κυρίως της κλιματικής αλλαγής.

Advertisment

Η Αυστραλιανή κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει 500 εκατομμύρια δολάρια για την προστασία του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, που έχασε περίπου τα μισά κοράλλια του σε διάστημα δύο χρόνων, λόγω μαζικής λεύκανσης από την υπερθέρμανση των ωκεάνιων υδάτων.

Ο δρ. Σάιμον Μπόξαν από το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας του Σαουθάμπτον προειδοποιεί: «Θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, καθώς αυτό που προκαλεί ουσιαστικά ο βούρκος αυτός, είναι η λεύκανση των κοραλλιών. Τα κοράλλια βασίζονται στα φύκια, αυτό τους δίνει το χρώμα τους και τα βοηθά να τρέφονται. Χωρίς αυτή τη συνεργασία, τα κοράλλια θα πληγούν δραματικά».

Από την άλλη πλευρά, η υπεύθυνη εταιρία για τη διαχείριση του εργοστασίου, North Queensland Bulk Ports, προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα, λέγοντας σε ανακοίνωσή της πως η ρίψη των αποβλήτων θα είναι ήσσονος περιβαλλοντικής συνέπειας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση