,

Το δημοτικό σχολείο Αρκιών έχει μόνο έναν μαθητή, αλλά μόλις απέκτησε δανειστική βιβλιοθήκη

Το δημοτικό σχολείο των Αρκιών έχει μόλις έναν μαθητή και είναι το μικρότερο σχολείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό διότι έχει μόνο έναν μαθητή.

Το δημοτικό σχολείο Αρκιών έχει μόνο έναν μαθητή, αλλά μόλις απέκτησε δανειστική βιβλιοθήκη

Το δημοτικό σχολείο των Αρκιών έχει μόλις έναν μαθητή και είναι το μικρότερο σχολείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό διότι έχει μόνο έναν μαθητή. Το εντυπωσιακό δεν είναι όμως μόνο αυτό• το σχολείο μόλις απέκτησε μια ομολογουμένως αξιοζήλευτη δανειστική βιβλιοθήκη,

Διαθέτει ήδη περίπου 1000 βιβλία και όλα προέρχονται από δωρεές ιδιωτών (κυρίως ομογενών). Στόχος τώρα είναι η βιβλιοθήκη να αποκτήσει ακόμα περισσότερα βιβλία που θα μπορούν να δανειστούν και οι καλοκαιρινοί επισκέπτες του ακριτικού νησιού. «Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην προσπάθεια αυτή και πιστεύουμε ότι θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κάτοικος του νησιού Μαρία Κατσίκη.

Advertisment

Η κ. Κατσίκη είναι μία από τις ελάχιστες κατοίκους των Ακριών και έχει «αγκαλιάσει» την προσπάθεια αυτή με τέτοια αφοσίωση που πρόσφατα τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και συνεχίζει να δίνει τον δικό της καθημερινό αγώνα για την επιβίωση του σχολείου και την εξέλιξή του.

Ο Χρήστος Καμπόσος, είναι ο μοναδικός μαθητής του σχολείου. Η δασκάλα του μικρότερου σχολείου στην Ευρώπη, προσπαθεί τόσο να διατηρήσει το σχολείο ανοιχτό για τον Χρήστο, αλλά και να προσελκύσει νέους κατοίκους, που θα φέρουν μαζί τους τα παιδιά τους, δηλαδή νέους μαθητές.

«Από τους Αρκιούς, στον κόσμο». Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν δασκάλα και μαθητής: «Προσπαθώ καθημερινά για το καλύτερο. Γιατί ο Χρήστος αξίζει να φτάσει πολύ ψηλά και θα τα καταφέρει. Ξεκινήσαμε δυναμικά από πέρσι ορισμένες εκδρομές στα γύρω νησιά για να δει και ο ίδιος τον κόσμο πέρα από τα όρια του νησιού του. Πώς είναι να κάνεις μάθημα σε συνηθισμένη τάξη με περισσότερους από έναν μαθητή. Ήδη κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο στην αγγλική γλώσσα, που τη διδάσκεται μέσω skype, ενώ διοργανώνουμε από κοινού τις σχολικές εκδηλώσεις για να διατηρήσουμε ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, αλλά και τον εορτασμό των εθνικών επετείων. Είναι πολύ δύσκολο για εμένα να τον κάνω να νιώσει πως δε διαφέρει από τα υπόλοιπα παιδιά, μέσα από αυτή την απίστευτη μοναχικότητα την οποία βιώνουμε, παρόλα αυτά η προσπάθεια συνεχίζεται δυναμικά. Αυτό, άλλωστε, είναι και το προσωπικό μου στοίχημα. Και θα τα καταφέρω», τονίζει η κ. Τσιαλέρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Advertisment

«Βεβαίως, ήδη μέσα από τον αγώνα που δίνουμε, ο Χρήστος μου έχει γίνει ίσως ο διασημότερος μαθητής της νησιωτικής Ελλάδας, και αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα της επιμονής και της θέλησης. Στην πορεία μας αυτή, έχουμε αρκετούς υποστηρικτές και αρωγούς. Έτσι, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τη ναυτασφαλιστική εταιρεία American Hellenic Hull και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Ηλία Τσακίρη, καθώς με την αρωγή τους, κατάφεραν να κάνουν το όνειρό μας πραγματικότητα για τη δημιουργία της πρώτης δανειστικής βιβλιοθήκης του νησιού. Μιας δανειστικής βιβλιοθήκης, τόσο για τους κατοίκους του νησιού, όσο και τους τουρίστες που επισκέπτονται τους Αρκιούς κατά τους θερινούς μήνες».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση