,

Λάο Τσε: “Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα”

Το διαδίκτυο παραφουσκώνει τις προσδοκίες μας για το πώς πρέπει να είναι η επιτυχία – κάθε επίτευγμα που δεν γίνεται δημοφιλές στα μέσα κοινωνικής

Λάο Τσε: "Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα"

Το διαδίκτυο παραφουσκώνει τις προσδοκίες μας για το πώς πρέπει να είναι η επιτυχία – κάθε επίτευγμα που δεν γίνεται δημοφιλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι και σημαντικό. Αλλάζοντας την οπτική μας και εκτιμώντας τις μικρές, απλές επιτυχίες, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά τόσο ως ανθρωπότητα, όσο και ως άνθρωποι ξεχωριστά.

«Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων ξεκινά με ένα βήμα». Έχουμε ακούσει ή δει αυτό το απόφθεγμα τόσες μας τόσες φορές σε δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά πόση από την αλήθεια του βρίσκουμε μέσα στον κόσμο αυτό; Πώς μπορεί να μεταφραστεί στην πραγματική ζωή;

Advertisment

Ίσως ήρθε η ώρα να δώσουμε σε αυτή τη φράση μια νέα έννοια: «Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων ξεκινά με μια απλή νίκη».

Κι αυτό επειδή φθάνουμε στην επιτυχία όταν αρχίζουμε να εντοπίζουμε και να γιορτάζουμε τις μικρές μας νίκες, σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια Mehrnaz Bassiri, ομιλήτρια στο Tedx. Βαδίζοντας στα χνάρια του Karl Weick, ψυχολόγου, η Bassiri αναφέρει ότι «οι μικρές νίκες έχουν μια μεταμορφωτική δύναμη.

Μόλις επιτευχθεί μια μικρή νίκη, μπαίνουν σε λειτουργία δυνάμεις που ευνοούν μια άλλη μικρή νίκη και μετά μια άλλη, μέχρι ο συνδυασμός αυτών των μικρών νικών να οδηγήσει τελικά σε μεγαλύτερα και σπουδαιότερα επιτεύγματα».

Advertisment

Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τις μικρές μας νίκες σε μεγάλες

Αυτή η προσέγγιση ισχύει τόσο για την επαγγελματική, όσο και για την προσωπική μας ζωή. Ας πούμε ότι ο μεγάλος μας στόχος είναι να αποταμιεύσουμε χρήματα για τις διακοπές. Ξεκινάμε με πολύ ενθουσιασμό και κάνουμε μεγάλες περικοπές από την καθημερινότητά μας.

Παίρνουμε φαγητό στη δουλειά, σταματάμε να αγοράζουμε καφέ απ’ έξω, όπως και έτοιμο φαγητό. Προσκαλούμε φίλους και οικογένεια στο σπίτι για δείπνο, αντί να βγούμε έξω. Μετά από λίγες εβδομάδες, κοιτάμε τον τραπεζικό μας λογαριασμό – και η συνολική αύξηση είναι μόνο 3%. Σκεφτόμαστε αμέσως πως ποτέ δεν θα φτάσουμε το ποσό που θέλουμε, απογοητευόμαστε, παραιτούμαστε και πνίγουμε τον πόνο μας σε έναν διπλό καπουτσίνο από το απέναντι μαγαζί.

Το πρόβλημα δεν είναι, λέει η Bassiri, στην αδυναμία μας να πετύχουμε, αλλά στην παραφουσκωμένη φύση των προσδοκιών μας. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις ειδήσεις τεράστιες επιτυχίες και νομίζουμε ότι είναι η μόνη πραγματικότητα.

Τέτοιες δημοσιευμένες ιστορίες έχουν προγραμματίσει τις σκέψεις και τις επιθυμίες μας. Έχουμε αρχίσει να μετράμε την πρόοδό μας σε μια υπερμεγέθη κλίμακα. Και έτσι, αντί να αναγνωρίζουμε τους μικρούς ας θριάμβους, καταλήγουμε να τους βλέπουμε ως αποτυχίες.

Ήρθε η ώρα όμως να υιοθετήσουμε μια πιο ανθρώπινη κλίμακα για να μετράμε τις προσπάθειές μας. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να μετράτε τις αποταμιεύσεις σας την ημέρα και όχι το μήνα. Επικροτήστε τον εαυτό σας κάθε μέρα που δεν αγοράζετε απ’ έξω σνακ. Πρόκειται για έναν υγιεινότερο τρόπο αξιολόγησης.

Επίσης, η Bassiri προτείνει να μην κάνουμε ανακοινώσεις για τα επιτεύγματά μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έρευνες έχουν δείξει πως όταν μοιραζόμαστε τους μεγάλους και σημαντικούς μας στόχους με τους άλλους ανθρώπους, μόλις λαμβάνουμε κοινωνική αναγνώριση και επαίνους, οι εγκέφαλοί μας αρχίζουν να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη εκπληρώσει αυτό το στόχο.

Έτσι, σταματάμε να έχουμε τα κίνητρα που είχαμε, επαναπαυόμαστε και συχνά τα παρατάμε. Αντιθέτως, επιλέξτε έναν ή δύο κοντινούς σας, σημαντικούς ανθρώπους που θα σας στηρίξουν στην προσπάθειά σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νέα μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει πώς ο εγκέφαλος επιτυγχάνει μια δημιουργική κατάσταση ροής
Τι συμβαίνει στην καρδιά και στο σώμα μας όταν νιώθουμε ευγνωμοσύνη;
Εσύ είσαι ταξίδι, χωρίς προορισμό...
Ο χρόνος κυλάει πιο αργά όταν κάποιος κοιτάζει κάτι που αξίζει να θυμάται!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση