,

Μεταβολισμός: Πώς μπορούμε να τον ενεργοποιήσουμε και να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος

8 στρατηγικές για να ενεργοποιήσουμε το μεταβολισμό μας.

Μεταβολισμός: Πώς μπορούμε να τον ενεργοποιήσουμε και να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος

Οι έννοιες του μεταβολισμού, της ενεργειακής ισορροπίας και της διαχείρισης του βάρους αποδεικνύονται πολλές φορές περίπλοκες. Γι’ αυτό ας προσπαθήσουμε να τις αναλύσουμε με τον πιο απλό τρόπο.

Αρχικά, οι τροφές που καταναλώνουμε είτε αποθηκεύονται στο σώμα μας, είτε χρησιμοποιούνται ως καύσιμο του οργανισμού μας. Ο μεταβολισμός μας είναι η διαδικασία κατά την οποία το σώμα μας μετατρέπει την τροφή σε χρήσιμη ενέργεια, οπότε αν είναι αργός, θα δυσκολευόμαστε να κάψουμε τις θερμίδες και εκείνες θα αποθηκεύονται στα λιπώδη μας κύτταρα – δυσκολεύοντάς μας έτσι να χάσουμε βάρος.

Advertisment

Θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να διατηρήσουμε την υγεία μας, αλλά η αλήθεια είναι πως χρειάζεται σε όλες μας τις προσπάθειες να λαμβάνουμε υπόψη μας τη μεταβλητή του μεταβολισμού. Μπορούμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί η βιοχημεία μας ώστε να ενεργοποιήσουμε έναν ταχύτερο μεταβολισμό. Οι παρακάτω στρατηγικές θα μας βοηθήσουν ακριβώς σε αυτό το σκοπό.

8 στρατηγικές για να ενεργοποιήσουμε το μεταβολισμό μας

1. Αυξάνουμε τα υγιεινά λιπαρά

Τα υγιεινά λιπαρά αποτελούν το βασικό οικοδομικό υλικό για τη διατήρηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα και για τη διαχείριση του βάρους. Το σώμα μας χρησιμοποιεί τη γλυκόζη από τα σάκχαρα και τους υδατάνθρακες για ενέργεια. Αλλά αφού καταναλωθεί αυτή, ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί λίπος.

2. Διαλειμματική νηστεία

Περιορίζοντας ανά χρονικές περιόδους την πρόσληψη τροφής, μπορούμε να μειώσουμε τους δείκτες φλεγμονών σε όλο μας το σώμα. Έχει ακόμα αποδειχθεί ότι μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, που συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο και προκαλεί διαβήτη και αύξηση βάρους. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κάψετε τα υγιεινά λιπαρά για ενέργεια.

Advertisment

3. Συνεχής ενυδάτωση

Ο οργανισμός σας συνίσταται από 55 μέχρι 60% νερό. Κάθε κύτταρο χρησιμοποιεί το νερό για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία και να διατηρεί τη λειτουργικότητα του οργανισμού. Χάνουμε συνεχώς νερό όμως είτε μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα, είτε μέσω της πέψης. Λόγω αυτού, αυξήστε την κατανάλωση νερού στα 6 ποτήρια την ημέρα και κάψτε μέχρι και 20.000 επιπλέον θερμίδες το χρόνο.

4. Εξισορροπήστε τις ορμόνες σας

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στα λιπώδη κύτταρα και ενημερώνει τον εγκέφαλό σας ότι χρειάζεται λίπος για ενέργεια. Η αντίσταση στη λεπτίνη εμφανίζεται όταν το σώμα σας δεν αναγνωρίζει πια αυτή την ορμόνη και μπερδεύει τον μεταβολισμό μας έτσι ώστε νομίζουμε ότι πεινάμε – κάνοντάς μας να αποθηκεύουμε λίπος αντί να το καίμε. Μία αιματολογική εξέταση μπορεί εύκολα να σας δείξει τα επίπεδα της λεπτίνης. Το ιδανικό εύρος είναι ανάμεσα σε 4 με 5 ng/dL.

5. Εκγύμναση

Ναι, ήρθε η ώρα να κάνετε γυμναστική. Οι μυς χρησιμοποιούν περισσότερο ενέργεια παρά λίπος, οπότε οι ασκήσεις ενδυνάμωσης θα συνεισφέρουν κατά πολύ στην απώλεια και ύστερα στη διατήρηση του βάρους και στον έλεγχο του μεταβολισμού.

6. Μείωση αλκοόλ

Όταν πίνετε, το σώμα σας εστιάσει στο να μεταβολίσει το αλκοόλ και αυτό μειώνει την ικανότητά του να μεταβολίσει το λίπος και τους υδατάνθρακες το ίδιο αποτελεσματικά, επιβραδύνοντας έτσι το συνολικό σας μεταβολισμό. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η καύση λίπους μειώνεται κατά 73% μετά από κατανάλωση αλκοόλ.

7. Μη φοβάστε το κρύο

Κάθε φορά που βρίσκεστε σε ένα κρύο περιβάλλον, το σώμα σας θα αρχίσει να τρέμει. Είναι ο τρόπος του για να ανεβάσει την εσωτερική θερμοκρασία. Αλλά ακόμα κι όταν δεν τρέμετε, το σώμα σας και πάλι δουλεύει εντατικά για να ζεσταθεί. Οι έρευνες έχουν αποδείξει πολλάκις πως η έκθεση σε ψυχρότερες θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό μας.

8. Προσέξτε την υγεία του εντέρου σας

Η επιστήμη έχει επιτέλους αρχίσει να αναγνωρίζει τη σημασία του εντερικού μικροβιώματος και το ρόλο που παίζει στη συνολική μας υγεία. Ο μεταβολισμός μας εδώ δεν αποτελεί εξαίρεση. Χωρίς τη σωστή ισορροπία βακτηρίων στο μικροβίωμά μας, μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση του μεταβολισμού και αύξηση του βάρους. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε αρκετά καλά βακτήρια και επιλέξτε ορισμένες φορές να καταναλώνετε τροφές με προβιοτικά, όπως κεφίρ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση