,

Αστρονόμοι της NASA υπολόγισαν το βάρος του γαλαξία μας

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να μην επιθυμούμε να ανέβουμε σε ζυγαριά, όμως οι επιστήμονες της NASA έβαλαν στόχο να ζυγίσουν οπωσδήποτε το γαλαξία

Αστρονόμοι της NASA υπολόγισαν το βάρος του γαλαξία μας

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να μην επιθυμούμε να ανέβουμε σε ζυγαριά, όμως οι επιστήμονες της NASA έβαλαν στόχο να ζυγίσουν οπωσδήποτε το γαλαξία μας. Μάλιστα, το κατάφεραν και το αποτέλεσμα της ανακοίνωσης είναι εντυπωσιακό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων η μάζα του γαλαξία μας αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος ενάμισι τρισεκατομμυρίων ήλιων, ένα νούμερο δηλαδή εξωφρενικό για τα γήινα δεδομένα μας και την αντίληψη του ανθρώπινου νου.

Βέβαια, υπάρχουν και πιο ελαφριοί γαλαξίες σύμφωνα με τους ειδικούς, με τους πιο ελαφρύς από αυτούς να ζυγίζουν ένα δισεκατομμύριο ηλιακές μάζες και τους βαρύτερους να φτάνουν τα 30 τρισεκατομμύρια ηλιακές μάζες. Η αναλογία της διαφοράς του μεγέθους των γαλαξιών είναι 30.000 φορές περισσότερο.

Advertisment

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες κατέληξαν σε ένα κοινό συμπέρασμα σχετικά με το βάρος του γαλαξία μας καθώς υπήρχε απόκλιση στην εκτίμηση της σκοτεινής ύλης του, η οποία αποτελεί περίπου το 90% της συνολικής μάζας του μιας και είναι δύσκολο να μετρηθεί αυτό που δεν είναι ορατό. Το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του γαλαξία μας αποτελείται από την αόρατη σκοτεινή ύλη η οποία είναι δύσκολα μετρήσιμη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Λόρα Γουάτκινς του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO), μόλις ένα μικρό ποσοστό της μάζας του γαλαξία μας αποτελείται από την ορατή κοινή ύλη και βρίσκεται ανάμεσα στα περίπου 200 δισεκατομμύρια άστρα του. Τι άλλαξε όμως αυτή τη φορά;

Οι αστρονόμοι θεωρούν ότι κατέληξαν επιτέλους κοντά σε μια πιο αξιόπιστη εκτίμηση καθώς αυτή τη φορά η ανάλυση έγινε με βάση τα στοιχεία από τα δορυφορικά τηλεσκόπια Hubble της NASA και Gaia της ESA. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε η διεθνής επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τη Γουάτκινς, ο γαλαξίας μας «ζυγίζει» περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια ηλιακές μάζες μέσα σε μια ακτίνα 129.000 ετών φωτός από το γαλαξιακό κέντρο.

Advertisment

Η επίσημη δημοσίευση της ανάλυσης αναμένεται σύντομα στο περιοδικό αστροφυσικής Astrophysical Journal. Πάντως, η μάζα του γαλαξία μας θεωρείται φυσιολογική για έναν γαλαξία της δικής του φωτεινότητας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ινδία: «Πνίγεται» το Νέο Δελχί από την τοξική αιθαλομίχλη - «Άφαντο» το Ταζ Μαχάλ! (βίντεο)
Η επαφή με τη φύση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες
Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο Πηγή: iefimerida.gr - Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο - iefimerida.gr
Act for Earth: Πώς επιβαρύνεται το περιβάλλον από τη βιομηχανία της μόδας (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση