Ιεράπετρα: Έντονες αντιδράσεις για το βασανισμό και τη θανάτωση προστατευόμενου είδους καρχαρία (βίντεο)

Την οργή των περιβαλλοντικών οργανώσεων προκάλεσε η αλίευση καρχαρία στην Ιεράπετρα και η διαχείριση του ζώου από τους ψαράδες.

Ιεράπετρα: Έντονες αντιδράσεις για το βασανισμό και τη θανάτωση προστατευόμενου είδους καρχαρία (βίντεο)

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των φιλοζωικών σωματείων για τον καρχαρία που πιάστηκε στα δίχτυα ψαράδων στην Ιεράπετρα. Σημειώνεται ότι το πρωί της περασμένης Παρασκευής ψαράδες στην Ιεράπετρα έπιασαν στα δίχτυα τους έναν τεράστιο καρχαρία. Το καΐκι τους βρισκόταν στα ανοιχτά της Ιεράπετρας προς τη νήσο Χρυσή όταν αντιλήφθηκαν ότι κάτι πολύ μεγάλο έχει πιαστεί στα δίχτυα τους. Μετά από αρκετή προσπάθεια κατάφεραν να βγάλουν ένα καρχαρία (σαπουνά) 300 κιλών, ζώο που ζει σε μεγάλα βάθη και σπάνια γίνεται αντιληπτό.

Έντονες αντιδράσεις

Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων iSea, η οποία έκανε λόγο για προκλητικό βασανισμό του καρχαρία.

Advertisment

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης «το ζώο φαίνεται να εκφορτώνεται ζωντανό, αν και σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, θα έπρεπε να έχει απελευθερωθεί. Η στυγερότητα όμως της πράξης κορυφώνεται όταν, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα, όλοι οι παρευρισκόμενοι προβαίνουν στον σκόπιμο τραυματισμό και την κακοποίηση του ζώου μέσα από την άσκηση σκληρής σωματικής βίας, ενώ στο υλικό που διακινήθηκε ακούγονται φωνές που προτείνουν τη θανάτωσή του ακόμα και με καραμπίνα! Στη συνέχεια, το ζώο που ξεψύχησε «στα χέρια των βασανιστών του» κατέληξε προς πώληση. Πράξη που επίσης αποτελεί παράνομη για το συγκεκριμένο προστατευόμενο είδος σύμφωνα με την κείμενη εθνική νομοθεσία».

«Με δεδομένο ότι το εν λόγω είδος προστατεύεται από το Π.Δ. 67/1981 (ΦΕΚ 23Α), περί προστασίας της αυτόχθονος χλωρίδας και της άγριας πανίδας και σύμφωνα με το οποίο «απαγορεύεται ο φόνος, η απόπειρα φόνου, η κακοποίηση, ο τραυματισμός, η με οποιαδήποτε τρόπο πρόκληση βλάβης, η κατοχή, η σύλληψη, η ταρίχευση, η αγορά, η πώληση, η μεταφορά και η εξαγωγή από τη χώρα των ειδών, καθώς και τμημάτων ή παραγώγων αυτών.», η iSea με καταγγελία της καλεί τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τους εμπλεκόμενους στις παραπάνω παράνομες πράξεις και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Advertisment

Με πληροφορίες από www.tovima.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Feng Shui: Τα φυτά που φέρνουν καλοτυχία και πρόοδο ενώ προστατεύουν από την αρνητική ενέργεια και την τοξικότητα
Το θαλασσινό νερό «κατατρώει» τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» | Οι φόβοι των επιστημόνων
Τρισεκατομμύρια τζιτζίκια θα κατακλύσουν τις ΗΠΑ | Η μεγαλύτερη εισβολή από το 1803
Απειλείται με εξαφάνιση το 21,5% των ζώων, φυτών και μυκήτων της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση