Αυστραλία: Ειδικοί πυροσβέστες έσωσαν τα τελευταία δέντρα από την εποχή των δεινοσαύρων

Οι οικολόγοι έχουν έναν σημαντικό λόγο για να είναι χαρούμενοι παρά την τεράστια καταστροφή που έχει προκληθεί στην πολύπαθη ήπειρο· γιορτάζουν την επιτυχία μιας

Αυστραλία: Τα τελευταία δέντρα από την εποχή των δεινοσαύρων σώθηκαν χάρη στις προσπάθειες των αποφασισμένων πυροσβεστών

Οι οικολόγοι έχουν έναν σημαντικό λόγο για να είναι χαρούμενοι παρά την τεράστια καταστροφή που έχει προκληθεί στην πολύπαθη ήπειρο· γιορτάζουν την επιτυχία μιας «μυστικής» αποστολής ειδικών πυροσβεστών με στόχο να σώσουν τα τελευταία εναπομείναντα «δέντρα δεινοσαύρων» παγκοσμίως.

Η αρχαία βολέμια (Wollemi Pine) είχε θεωρηθεί εξαφανισμένο είδος μέχρι που μια μικρή ομάδα αυτών των προϊστορικών δέντρων ανακαλύφθηκε στα βουνά σχεδόν 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σίδνεϊ το 1996. Καταγραφές απολιθωμάτων αποκαλύπτουν ότι αυτό το είδος υπήρχε σε αφθονία στη γη 200 εκατομμύρια πριν – και καθώς αυτά τα 200 δέντρα είναι τα μόνα που έχουν μείνει σήμερα, η τοποθεσία του παραμένει ένα επτασφράγιστο μυστικό, για να παραμείνουν προστατευμένα.

Όταν η κυβέρνηση της Αυστραλίας συνειδητοποίησε το μέγεθος της απειλής – οι πυρκαγιές οι οποίες έκαιγαν στην περιοχή από τον Σεπτέμβρη – και τα δέντρα κινδύνευαν, μια ειδική ομάδα πυροσβεστών στάλθηκε από αέρος σε εκείνη την τοποθεσία. Ο υπουργός περιβάλλοντος της Νέας Νότιας Ουαλίας, Matt Kean, δήλωσε: «Αυτά τα δέντρα ζούσαν την εποχή των δεινοσαύρων, οπότε όταν είδαμε τη φωτιά να πλησιάζει, συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα σώσουμε».

Μία εβδομάδα πριν οι φωτιές περικυκλώσουν τα δάση, οι πυροσβέστες είχαν ψεκάσει τα δέντρα με επιβραδυντικό πυρκαγιάς και είχαν τοποθετήσει ένα σύστημα άρδευσης για να διατηρήσουν στην περιοχή την υγρασία. Καθώς η φωτιά πλησίαζε, αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού έριχναν νερό στην περίμετρο γύρω από τα δέντρα.

Αν και κάποια δέντρα επηρεάστηκαν ελαφρώς από την πυρκαγιά, τα μέτρα ασφαλείας στέφθηκαν με επιτυχία. Ήταν μια πρωτοφανής επιχείρηση κατά την οποία οι πυροσβέστες δεν γνώριζαν το αποτέλεσμα, διότι οι καπνοί είχαν πνίξει την περιοχή και δεν υπήρχε ορατότητα.

Ωστόσο, μόλις ο αέρας καθάρισε, συνειδητοποίησαν ότι οι προσπάθειές τους ήταν επιτυχείς και ότι κατάφεραν μέσα σε όλη την καταστροφή να σώσουν ένα εξαιρετικά σπάνιο φυσικό περιβάλλον. Τα δέντρα βολέμια, τα δέντρα των δεινοσαύρων φτάνουν τα 40 μέτρα ύψος, άλλο ένα χαρακτηριστικό που δυσκόλεψε την επιχείρηση⋅ οι συντονισμένες προσπάθειες των ειδικών όμως είχαν αποτέλεσμα παρά τις δυσκολίες.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.sciencealert.com/secret-firefighter-mission-saves-australia-s-wollemi-pines-from-bushfires

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε