Μια νέα έκθεση του ΟΗΕ έδειξε κάτι πραγματικά σοκαριστικό. Το ένα τέταρτο των πρόωρων θανάτων και των ασθενειών παγκοσμίως σχετίζεται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Όλα όσα προκαλούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, δηλαδή οι εκπομπές αερίων και τα χημικά που μολύνουν το νερό, δημιουργούν προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με την έκθεση Global Environment Outlook, GEO στην οποία εργάστηκαν 250 επιστήμονες από 70 χώρες επί έξι χρόνια το χάσμα μεταξύ των κοινωνικών ομάδων με βάση το οικονομικό τους εισόδημα, αυξάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να προκαλείται υπερκατανάλωση στο ένα ημισφαίριο και ασθένειες εξαιτίας της πείνας στο άλλο.
Advertisment
Σε αυτό το πλαίσιο εξυγίανσης του πλανήτη έρχεται και η Συμφωνία του Παρισιού με στόχο να περιοριστεί η υπερθέρμανση στους 2 βαθμούς Κελσίου. Όμως η ρύπανση έχει ήδη πολλές επιπτώσεις στην υγεία μας και προκαλείται από πολλούς παράγοντες τους οποίους πολλές φορές δεν λαμβάνουμε υπόψη μας όπως για παράδειγμα η αποψίλωση.
Η έκθεση GEO, εκθέτει την επίδραση του περιβάλλοντος σε 100 ασθένειες ενώ όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, οι κακές περιβαλλοντικές συνθήκες έχουν προκαλέσει το 25% των θανάτων και των ασθενειών κάτι που σημαίνει ότι 9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
1,4 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω έλλειψης πρόσβασης στο πόσιμο νερό, όμως το πιο σοκαριστικό είναι ότι αυτές οι ασθένειες θα μπορούσαν να αποφευχθούν αφού πρόκειται για διάρροιες ή διαταραχές που προκαλούνται από μολυσμένο νερό. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί έξι με επτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.
Advertisment
Για να σταματήσει αυτό, πρέπει να λάβουμε επείγουσες δράσεις ώστε να υπάρξει ανατροπή της κατάστασης καθώς η έννοια της ανάπτυξης είναι συγκεχυμένη όταν για να επιτευχθεί, έχει ως αποτέλεσμα θανάτους ανθρώπων. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι ανεπανόρθωτη και το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε για αρχή είναι η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και τη μείωση χρήσης των φυτοφαρμάκων.
Επιπλέον, μέχρι το 2050 θα πρέπει να τραφούν 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι όμως αυτό δεν σημαίνει υπερκατανάλωση από τη στιγμή που το 56% της παραγόμενης τροφής καταλήγει στα σκουπίδια. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) στο Ναϊρόμπι αναμένεται να τροφοδοτήσει τη συζήτηση γύρω από την ευθύνη των ζημιών που προκαλούνται στην Γη.