, ,

Επιστήμονες δημιούργησαν «τεχνητό φύλλο» που χρησιμοποιεί ηλιακό φως για να παράγει εναλλακτικό καύσιμο

Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στον τομέα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δουλειά. Μια ενδιαφέρουσα όμως πρόσφατη εφεύρεση είναι

Επιστήμονες δημιούργησαν «τεχνητό φύλλο» που χρησιμοποιεί ηλιακό φως για να παράγει εναλλακτικό καύσιμο

Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στον τομέα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δουλειά. Μια ενδιαφέρουσα όμως πρόσφατη εφεύρεση είναι μια συσκευή «τεχνητού φύλλου» η οποία παράγει «καθαρό» συνθετικό καύσιμο με μηδέν ρύπους.

Σε αυτή την περίπτωση, το βασικό βήμα είναι η παραγωγή syngas, ή αλλιώς συνθετικού αερίου, μια μίξη υδρογόνου και μονοξειδίου του άνθρακα. Αυτή τη στιγμή το syngas χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή καυσίμων, φαρμάκων, πλαστικών και λιπασμάτων• μπορεί να παραχθεί με διάφορους τρόπους, αλλά συνήθως περιλαμβάνει τα κατάλοιπα προϊόντα από πετρέλαιο ή άνθρακα. Γι’ αυτό και η διαδικασία δεν είναι καθόλου φιλική προς το περιβάλλον.

Advertisment

Η νέα συσκευή «τεχνητού φύλλου» βυθίζεται στο νερό και χρησιμοποιεί το ηλιακό φως, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες• παράγει βιώσιμο syngas χωρίς να απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα.

Ο χημικός Erwin Reinser από το Πανεπιστήμιο του Cambridge αναφέρει πως «δεν γνωρίζουν πολλοί το syngas, αλλά κάθε μέρα καταναλώνουμε προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθειά του».

Ο επικεφαλής της εφεύρεσης επίκουρος καθηγητής Γιμίν Γου του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και μέλος του Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Γουότερλου εξήγησε: «Το ονομάζουμε τεχνητό φύλλο επειδή μιμείται τα πραγματικά φύλλα και τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Το πραγματικό φύλλο παράγει γλυκόζη και οξυγόνο, ενώ το δικό μας μεθανόλη και οξυγόνο».

Advertisment

Το φύλλο λοιπόν μιμείται τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης που βλέπουμε στα φυτά, συνδυάζοντας το φως του ήλιου, το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα σε έναν καταλύτη κοβαλτίου, που ονομάζεται περοβσκίτης. Από την άλλη πλευρά, αυτό που παράγεται είναι υδρογόνο και μονοξείδιο του άνθρακα, που στη συνέχεια μετατρέπεται σε syngas.

Συμπληρώνει για τη σημασία της συσκευής: ««Η νέα ανακάλυψη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τους όρους του παιγνιδιού. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί επείγον πρόβλημα και μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές, ενώ παράλληλα να δημιουργήσουμε ένα εναλλακτικό καύσιμο». Η έρευνα και τα αποτελέσματά της βρίσκονται δημοσιευμένα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Materials.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.cam.ac.uk/research/news/artificial-leaf-successfully-produces-clean-gas

https://www.nature.com/articles/s41563-019-0501-6

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες
Greenwashing | «Πράσινο ξέπλυμα» σε πολλές… αποχρώσεις
Ήρθε η άνοιξη νωρίς; Οι επιπτώσεις του σύντομου χειμώνα
AthensTrees | Η νέα εφαρμογή του Δήμου Αθηναίων που δείχνει όλες τις δενδροφυτεύσεις που γίνονται στην πόλη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση