,

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι ο Άρης είχε ποτάμια εκατοντάδων χιλιομέτρων

Μια αποκάλυψη που άφησε άφωνους τους λάτρεις της αστρονομίας συνέβη πριν λίγο καιρό. Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, ο πλανήτης Άρης, διέθετε ποτάμια πολύ μεγαλύτερα

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι ο Άρης είχε ποτάμια εκατοντάδων χιλιομέτρων

Μια αποκάλυψη που άφησε άφωνους τους λάτρεις της αστρονομίας συνέβη πριν λίγο καιρό. Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, ο πλανήτης Άρης, διέθετε ποτάμια πολύ μεγαλύτερα σε πλάτος από αυτά του δικού μας πλανήτη. Όχι μόνο αυτό, αλλά εκτιμάται ότι είχαν νερό έως πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Μπορεί αυτό το νούμερο να μας φαίνεται μακρινό, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πολύ πρόσφατο για τα μεγέθη του διαστήματος.

Επιστήμονες και αστροφυσικοί από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Έντγουιν Κάιτ του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ανέλυσαν τα έως τώρα δορυφορικά και άλλα δεδομένα για τη γεωμορφολογία του Άρη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πλανήτης αυτό, διέθετε τεράστια ποτάμια τα οποία είχαν πλάτος έως περίπου διπλάσιο από αυτά της Γης. Το συμπέρασμα της έρευνας, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances».

Advertisment

Το νερό που διέθετε ο Άρης και τα ποτάμια του, βρίσκονταν σε όλο το πλάτος και μήκος του πλανήτη και υπήρχαν εκεί για πολλά χρόνια ενώ υπολογίζεται ότι έπαψαν να υπάρχουν περίπου 3.6 δισεκατομμύριο χρόνια πριν. Μια ακόμη συγκλονιστική πληροφορία είναι ότι υπήρχε σημαντική και συνεχής απορροή των ποταμιών του Άρη, η οποία έφθανε τα τρία έως 20 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο καθημερινά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συνέβαινε λόγω του υγρού κλίματος του Άρη το οποίο είχε κάποτε ο κόκκινος πλανήτης, καθώς έτσι έπεφταν έντονες βροχές ακόμη και στη διάρκεια της εποχής που ο πλανήτης σταδιακά έχανε την ατμόσφαιρά του και ξεραινόταν. Μάλιστα η απορροή των ποταμών ήταν πολύ έντονη ακόμη και μέχρι την “τελευταία στιγμή” πριν ο πλανήτης ξεραθεί εντελώς.

Είναι αξιοσημείωτο ωστόσο, το γεγονός ότι οι επιστήμονες παρά τις πολυετείς τους έρευνες δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε ένα “ασφαλές” συμπέρασμα σχετικά με τη φύση του πλανήτη Άρη και τα μυστικά του. Η κάθε μελέτη που προκύπτει καταλήγει απλά να δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά για το αρχαίο κλίμα του Άρη και τα μυστικά του.

Advertisment

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση